Back to top

Egyetlen ország sem védett az afrikai sertéspestis terjedésével szemben

Az afrikai sertéspestis tovább terjed Ázsia egész területén pusztítva az állatállományt, és egyetlen ország sem védett a halálos állati vírussal szemben – jelentette ki az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vezetője egy interjúban.

Az afrikai sertéspestis előfordulása világszerte 2018. január 1. és szeptember 22 között házisertésekben (kör) és vaddisznókban (háromszög)
A betegség, amely nagy mértékben sújtotta a világ legnagyobb sertéstermelőjét, Kínát, Afrikából származik, majd Európában és Ázsiában is elterjedt. 50 országban találták már meg, több százmillió sertés pusztult el a fertőzés következtében, ezzel átalakul a globális hús- és takarmánypiac.

„Valóban globális fenyegetéssel nézünk szembe” - mondta Monique Eloit, az OIE főigazgatója egy interjúban.

„A kockázat minden ország esetében fennáll, függetlenül attól, hogy földrajzilag közel vagy távol vannak-e, mivel számos lehetséges szennyezőforrás létezik.”

Furcsa, de igaz: a sonkás szendvics nagy fenyegtést jelent
Az afrikai sertéspestist, amely az emberre nem veszélyes, átadhatja egy turista is, aki egy szennyezett országból visszatérőben az ott vett sonkás- vagy kolbászos szendvicsét eldobja, és a hulladékot a gazdálkodók moslékként megetetik a sertéseikkel - mondta Eloit.

További kockázatokkal jár az élő állatok és élelmiszeripari termékek határokon átnyúló kereskedelme, valamint az olyan kis tenyésztők, akik éttermi vagy vasútállomásokról származó hulladékból készítenek moslékot.

A betegség gyorsan elterjedt Délkelet-Ázsia számos országában, ideértve Vietnamot, Kambodzsát, Laoszt, Koreát és a Fülöp-szigeteket, és valószínűleg még több országot is érint majd az elkövetkező hónapokban.

„Rövid távon nem fogunk javulást elérni. A fertőzött országokban további járványok alakulnak ki. A velük szomszédos országokban pedig magas a kockázat, és ezek közül jónéhányban a kérdés csak az, hogy mikor fognak megfertőződni” - mondta Eloit, hangsúlyozva, hogy az ellenőrzés nehéz.

Vágóhíd
Az afrikai sertéspestis terjedése nemcsak az ázsiai sertéspopulációt sújtotta, hanem a sertéshús nemzetközi árait is felrobbantotta és a takarmánypiacokra, a kukorica és a szójabab piacára is hatással van.

Ugyancsak hatással van a mezőgazdasági termelői csoportok eredményeire is a sertéstenyésztés gyengébb takarmányigénye miatt.

Kína sertésállománya szeptemberben több mint 40% -kal volt kisebb, mint egy évvel korábban – tette közzé a kínai mezőgazdasági minisztérium a hónap elején. De az iparágban sokan úgy vélik, hogy a veszteség sokkal nagyobb.

Peking szeptemberben számos rendelkezést adott ki, amelyek célja a nemzeti sertéstermelés támogatása és a húskészlet biztosítása.

Eloit szerint az intézkedések megfelelőek, de azokat teljes mértékben végre kell hajtani

„Különbség van aközött, amit papíron eldöntöttek - nem hiszem, hogy itt bármi gond lenne - és aközött, hogy miként alkalmazzák azokat a gyakorlatban, különösen a nagyon nagy országokban, amelyekben széles a termékskála” – mondta a főigazgató.

Európában más a helyzet, mert a járvány főleg a vaddisznók között terjed” - tette hozzá Eloit.

Az afrikai sertéspestist Kelet-Európa gazdaságaiban felfedezték ugyan, de a terjedését elsősorban az egyes országokban végrehajtott szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően megállították.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

"Egészséges energiaosztály”-logó élelmiszerekre

A Nutri-Score néven bevezetett logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála, az A jelenti a legjobb minősítést. Franciaországból indult, Németországban már fontolgatják egy ideje a bevezetését, a holland zöldség-gyümölcs ágazat szereplői ugyanakkor kritizálják.

Zárókezelés varroa-atka ellen

Dr. Gerhard Liebig professzor méhészetében évek óta alkalmazza az oxálsavcsurgatást mint zárókezelést a varroa elleni stratégiájában. A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. E leírásban professzor általa alkalmazott módszert ismertetjük.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Csokiünnep: 450 tonna csokimikulás kétmilliárd forint értékben

8 és fél millió darab csokimikulást vettek a magyar fogyasztók több mint kétmilliárd forint értékben 2018. november-decemberben: ez 5 százalékos mennyiségi növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest. Tarolnak a tejcsokoládé-figurák, amiket jellemzően a hipermarketekben szerzünk be az ünnepi szezonban. A sajátmárkás mikulásédességek is népszerűek - derül ki a Nielsen összefoglalójából.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

December közepétől beadható a sertés állatjóléti kérelem

A 2020-ra vonatkozó sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány és közlemény már megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján. Beadható december 15. és 31.között!

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.

Bagolylepkehelyzet: Voltak is, lesznek is

A hazai kártevőlepke-fauna egyik legnépesebb családja a bagolylepkék, azonban csupán néhány faj okoz közülük gazdaságilag komoly károkat, a többi ilyen szempontból közömbös. Az idén eléggé meggyűlt a bajuk a gazdálkodóknak mind a vetési, mind a gyapottok-bagolylepkével, és minden jel arra utal, hogy jövő tavasszal ismét átlagosnál nagyobb károsítás várható.