Back to top

Egyetlen ország sem védett az afrikai sertéspestis terjedésével szemben

Az afrikai sertéspestis tovább terjed Ázsia egész területén pusztítva az állatállományt, és egyetlen ország sem védett a halálos állati vírussal szemben – jelentette ki az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vezetője egy interjúban.

Az afrikai sertéspestis előfordulása világszerte 2018. január 1. és szeptember 22 között házisertésekben (kör) és vaddisznókban (háromszög)
A betegség, amely nagy mértékben sújtotta a világ legnagyobb sertéstermelőjét, Kínát, Afrikából származik, majd Európában és Ázsiában is elterjedt. 50 országban találták már meg, több százmillió sertés pusztult el a fertőzés következtében, ezzel átalakul a globális hús- és takarmánypiac.

„Valóban globális fenyegetéssel nézünk szembe” - mondta Monique Eloit, az OIE főigazgatója egy interjúban.

„A kockázat minden ország esetében fennáll, függetlenül attól, hogy földrajzilag közel vagy távol vannak-e, mivel számos lehetséges szennyezőforrás létezik.”

Furcsa, de igaz: a sonkás szendvics nagy fenyegtést jelent
Az afrikai sertéspestist, amely az emberre nem veszélyes, átadhatja egy turista is, aki egy szennyezett országból visszatérőben az ott vett sonkás- vagy kolbászos szendvicsét eldobja, és a hulladékot a gazdálkodók moslékként megetetik a sertéseikkel - mondta Eloit.

További kockázatokkal jár az élő állatok és élelmiszeripari termékek határokon átnyúló kereskedelme, valamint az olyan kis tenyésztők, akik éttermi vagy vasútállomásokról származó hulladékból készítenek moslékot.

A betegség gyorsan elterjedt Délkelet-Ázsia számos országában, ideértve Vietnamot, Kambodzsát, Laoszt, Koreát és a Fülöp-szigeteket, és valószínűleg még több országot is érint majd az elkövetkező hónapokban.

„Rövid távon nem fogunk javulást elérni. A fertőzött országokban további járványok alakulnak ki. A velük szomszédos országokban pedig magas a kockázat, és ezek közül jónéhányban a kérdés csak az, hogy mikor fognak megfertőződni” - mondta Eloit, hangsúlyozva, hogy az ellenőrzés nehéz.

Vágóhíd
Az afrikai sertéspestis terjedése nemcsak az ázsiai sertéspopulációt sújtotta, hanem a sertéshús nemzetközi árait is felrobbantotta és a takarmánypiacokra, a kukorica és a szójabab piacára is hatással van.

Ugyancsak hatással van a mezőgazdasági termelői csoportok eredményeire is a sertéstenyésztés gyengébb takarmányigénye miatt.

Kína sertésállománya szeptemberben több mint 40% -kal volt kisebb, mint egy évvel korábban – tette közzé a kínai mezőgazdasági minisztérium a hónap elején. De az iparágban sokan úgy vélik, hogy a veszteség sokkal nagyobb.

Peking szeptemberben számos rendelkezést adott ki, amelyek célja a nemzeti sertéstermelés támogatása és a húskészlet biztosítása.

Eloit szerint az intézkedések megfelelőek, de azokat teljes mértékben végre kell hajtani

„Különbség van aközött, amit papíron eldöntöttek - nem hiszem, hogy itt bármi gond lenne - és aközött, hogy miként alkalmazzák azokat a gyakorlatban, különösen a nagyon nagy országokban, amelyekben széles a termékskála” – mondta a főigazgató.

Európában más a helyzet, mert a járvány főleg a vaddisznók között terjed” - tette hozzá Eloit.

Az afrikai sertéspestist Kelet-Európa gazdaságaiban felfedezték ugyan, de a terjedését elsősorban az egyes országokban végrehajtott szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően megállították.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsvéti nyusziból nem lesz pecsenye

Béres Péter családjával a Pest megyei Pusztazámoron él. Bence fiúk kérésére 4-5 éve vásárolták meg az első nyuszit, aki nem házi kedvencként, hanem tenyészállatként volt tartva, mert a családban mindenki szereti a nyúlhúst.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.

Esznek ők eleget!

Főleg nyáron, a nyaralások során a legjellemzőbb a vízimadarak etetése. Bármennyire is kedves, édes jószágnak tűnnek, higgyék el, esznek ők eleget! Legyen szó hattyúról, récéről, szárcsáról, lúdról vagy sirályról, a nevükben kérném meg önöket, hogy sehol és semmivel ne etessék őket!

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Hazai méhlegelők (13. rész): fehér eper

Évtizedeken át jellegzetes fája volt a hazai tájnak a nem őshonos fehér eper. Mára szinte teljesen eltűnt, pedig több okból érdemes lenne ültetését újból felkarolni: kérge, levele, termése a gyógyászatban használatos, faanyaga kiváló szerszámnak, pálinkáshordónak és nem utolsósorban virágait látogatják a méhek a virágporáért

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.