Back to top

Macskatenyésztésünk továbbra is virágzik

November 3. hétvégéjén rendezték meg az immár határainkon túl is igen nagy népszerűségnek örvendő, hagyományosnak tekinthető Lurdy Ház béli macskakiállítást Budapesten, a Magyar Macskamánia Egyesület szervezésében. A sok szép állat mellett a különféle takarmány-előállítók, kellékgyártók is bemutatták egyre gazdagodó kínálatukat.

Például a fiatal macskák fajtaspecifikus száraztakarmányait is különösen nagy választékban kínálták az érdeklődőknek.

A közelgő karácsonynak és a virágzó hazai macskatartásnak is volt köszönhető, hogy sokan érkeztek a rendezvényre vásárlási szándékkal is, és mivel

a Kárpát-medence legjobb tenyészeteinek tulajdonosaival is találkozhattak, akik szívesen adtak felvilágosítást fajtájuk igényeiről,

így könnyebb volt a választás. Jellemző ma már, hogy csak nagyon kevés eladó kölyköt lehet látni a kiállításon, s a vásárlók felelősségteljes döntésével is magyarázható, hogy sokan tenyészetlátogatást beszélnek meg, s csak ezt követően hozzák meg a végső döntést: honnan, milyen fajtájú kölyköt szerezzenek be.

Fotó: Nényei Borbála
Különösen nagy öröm volt látni, hogy egyre több kiállító hozza el állománya legszebb példányait, melyek valóban nemzetközileg is magas szintet képviselnek, s az igazi ritkaságok sem maradtak el. Szép számmal akadtak gyönyörű maine coonok és brit rövidszőrűek.

Úgy tűnik, a divat most leginkább a rövidszőrű fajták előretörésének kedvez.

Nehéz dolguk volt a bíróknak, hiszen szebbnél szebb állatokat kellett értékelniük, különösen a brit cirmosok okoztak nagy fejtörést számukra. De azok a látogatók sem csalódtak, akik a hazánkban csak igen kis számban előforduló macskafajtákkal szerettek volna megismerkedni: többek között láthattunk cornish rexeket is. Ezt mindössze 9 éve tenyésztik igen kis egyedszámban hazánkban, s mivel a kölykök legtöbbje külföldre kerül, nem valószínű, hogy Magyarországon a közeljövőben lényegesen több ilyen furcsa fizimiskájú bársonytalpú fog élni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szövetkeznek az ausztrál gazdák

Jelentős összeggel támogatja az ausztrál kormány a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. A halászatok és a mezőgazdasági termelők már léptek ebbe az irányba.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

December közepétől beadható a sertés állatjóléti kérelem

A 2020-ra vonatkozó sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány és közlemény már megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján. Beadható december 15. és 31.között!

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.

Juhászkutyák helyett alpakák védik a karácsonyi pulykákat

Nem kellenek pitbullok és juhászkutyák, van ugyanis egy új őrző-védő állat. Bár nem néznek ki ádáz vadállatnak, de egy berkshirei farmon egy tíz alpakából álló nyáj már vagy három éve őriz 24 ezer értékes karácsonyi pulykát.

Hódít a precízió és a digitalizáció

A szemináriumi szezon közepén, november 20-án, a Holstein Genetika Kft. a Nyakas Farmmal közösen tejtermeléssel kapcsolatos szakmai rendezvényt tartott Hajdúnánáson. A közel ötórás programra négy olyan világszerte számon tartott szakembert hívtak meg, akik a maguk területén a gyakorlati hozzáértésben is élen járnak.

Bemutatkoztak Dióspuszta yearlingjei

A nyár végén tartott nyílt napon a nagyközönség is megismerhette a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménesének másféléveseit, akik rövidesen felkerülnek a versenyistállókba belovaglásra, illetve jövő nyáron már be is mutatkozhatnak.

Nemzeti kisállat-kiállításunk remekelt

Úgy a hazai, mint a külföldről érkező látogatók, de a kiállítók is emlékezetes és szakmai szempontból is kiemelkedő nemzeti kisállat-kiállításon vehettek részt.

A többször újra felfedezett madár

Az arák jelenleg legritkább faja a többször eltűnt, majd újra felfedezett madár, a spix ara (Cyanopsitta spixii). Leírása nem sokkal az európaiak megérkezése után egy portugál természettudományos műben már megjelent. Úgy a vadonélő példányok, mint a fogságban tenyésztettek története nagyon érdekes.