Back to top

Beleszólhatunk egy uniós jogszabály alakításába

Ez az az alkalom, amikor mindenki közvetlenül beleszólhat egy uniós jogszabály alakításába – jelentette ki Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár a Termelői Közösségek Napján rendezett konferencián. Az Európai Bizottság jelenleg nyilvános konzultációt tart a földrajzi jelzések és a hagyományos különleges termék minősítésről.

Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár
Arra bíztatok mindenkit, termelőket, termelői közösségeket, hogy január 27-ig mondják el véleményüket a témával kapcsolatosan. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a földrajzi árujelzők védelme mind az uniós belső piacon, mind a világpiaci szereplőkkel kötött kétoldalú kereskedelmi megállapodások során mindig szerepel. Ennek egyszerű oka van: ezen termékek minősége kiváló és folyamatosan szavatolt. A termelők számára több okból is fontos lehet a földrajzi áruljelzők használata:

jogi védelmet nyújt, növeli a fogyasztói bizalmat és a versenyképességet és segít a termék azonosításában és a hasonló termékektől való megkülönböztetésben.

Mindez igaz a hazai árujelzőkre, különösen a Hungarikum, illetve a Hagyományok, ízek, régiók program jelzésére.

A szaktárca minden lehetséges eszközzel támogatja is az élelmiszeripari hagyományokat felelevenítő, tovább vivő termelői közösségeket. Ezért is hozták létre a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” elismerést a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegyet. A konferencia keretében adták át az agrárminiszter által adományozott elismeréseket a példaértékű tevékenységet folytató közösségek számára, valamint átadták a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegy használati jogára sikerrel pályázók részére elismerő díjakat és okleveleket.

A rögös túró uniós oltalmat kapott
Fotó: Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
Ezt követően az Európai Unióban augusztusban a Rögös túró előállítói részére bejegyzett hagyományos különleges termék elnevezésért járó agrárminiszteri emléklapot vehette át a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a legkedveltebb borvidéki településeknek járó díjakat és okleveleket is átadták az arra érdemeseknek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyarország természeti öröksége Európában is egyedülálló

Egyre nagyobb a társadalmi igény hazánk természeti kincseinek bemutatására és a szemléletformálásra - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont átadási ünnepségén, szerdán, Mátrafüreden.

Útmutató az egyszerűbb, de biztonságos higiéniai megfeleléshez

Az Európai Bizottság útmutatást nyújt az élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységek élelmiszerbiztonsági rendszereire, ideértve az élelmiszer-adományozást is.

Pálinka életműdíjas vegyészmérnök

Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget - az igényes pálinka még mindig keresett termék. Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Ősszel az Országgyűlés elé kerülhet az új bortörvény, amelynek szükségességét a Világgazdaságnak az agrárminiszter azzal indokolta, hogy az ePincekönyv-rendszer bevezetése az összes hatósági eljárás felülvizsgálatát magával vonja, így alapjaiban változik meg a szőlő-bor ágazat adminisztrációja.

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.

Csökkenő gabonaárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Üdítőital szövetség: csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára az MTI-vel.

Újraindította ásványvíz-kitermelését a FuturAqua Nyrt.

A FuturAqua Nyrt. újraindította július végén, több mint egyéves előkészítést követően ásványvíz-kitermelését alapi üzemében, a nettó 140 millió forintos beruházásnak köszönhetően a fenntarthatóság jegyében visszaváltható, 0,33 literes üvegpalackokban kerülhetnek piacra prémiumkategóriás ásványvizei - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.