0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Újabb vétó a kereskedelmi szerződésre

Vallónia régiós parlamentje is elutasította az EU-Mercosur kereskedelmi egyezményt, ezzel újabb grémium mondott nemet a két évtizedig tárgyalt, ratifikálásra váró megállapodásra. Az egyezményt korábban környezetvédők és mezőgazdasági szervezetek egyaránt bírálták.
A vallóniai parlament szerda délután egyhangúlag (70:0 arányban) nemet mondott az EU-Mercosur kereskedelmi egyezményre, ezzel újabb ország utasította el a meglehetősen nagyléptékű megállapodás ratifikálását.

Egy hónappal ezelőtt az új osztrák kormány jelentette be, hogy meg fogja vétózni a négy dél-amerikai országgal megkötött szabadkereskedelmi megállapodást.

A bonyolult megállapodás lényege, hogy az EU ipari termékei kedvezőbb feltételek mellett mehetnek Dél-Amerikába, a Mercosur-országok (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) agrártermékei pedig könnyebben jöhetnek Európába.

A megállapodást sokan sokféleképpen bírálták. A zöld szervezetek szerint az egyezmény tulajdonképpen szabad utat az egyes dél-amerikai országoknak, főként Brazíliának a saját természeti erőforrásainak további pusztítására, és környezet- valamint természetkárosító gyakorlatokhoz vezet. Az európai gazdákat képviselő különféle agrárszervezetek pedig azt közölték: az uniós előírások nem érvényesek a Mercosur országokban, ezért az ottani termelők igazságtalan előnyre tesznek szert az itteni gazdákkal szemben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu