A NASA arra keresett választ, hogy miképpen tudják az űrhajósokat táplálékkal ellátni az egy évig tartó küldetések alatt, amikor nem áll rendelkezésre függőleges kert vagy 3D-s nyomtató. Így jutottak el az űrhajóban keletkező káros melléktermékhez, a szén-dioxidhoz.
Az amerikai Air Protein start up vállalkozás a NASA által felfedezett technikát alkalmazva szén-dioxidot használ fehérjévé történő átalakításra.
Ennek oka az, hogy a termelés folyamata alapvetően laboratóriumban történik, nem pedig a gazdaságban. Lisa Dyson, az Air Protein vezérigazgatója úgy véli, hogy ez a folyamat kevésbé lesz káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.
A különleges probiotikus élelmiszer-előállítási eljárásban mikroorganizmusokat használnak, amelyek a levegőben lévő szén-dioxidot olyan protein anyaggá alakítják át, amelynek aminosav-profilja megegyezik az állati fehérjével. A hidrogén-trofoknak nevezett mikrobákat fermentációs tartályokban termesztik, ahol szén-dioxid, víz és más tápanyagok keverékével táplálják őket.
Valamint felhasználható például tészták előállítására is. Az előállító cég szerint ez a termék jövőre már az üzletek polcain lesz.
A versenytársak is sorban jelentkeznek. A finn Solar Foods vállalat egy hasonló porral kísérletezik, amely felhasználható fehérje-kiegészítők vagy növényi hamburgerek előállítására. A cég kifejlesztett egy technológiát, amely hidrogént és a szén-dioxidot adagol egy mikroorganizmus számára, amely ezután fehérje, szénhidrát és zsír keverékét állítja elő. Egy másik „versenyző”, a kaliforniai Calaysta cég pedig földgázból illetve szénből állít elő fehérjéket, amelyeket halak élelmezésére vagy takarmányként lehet felhasználni háziállatok számára.