0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

A NASA arra keresett választ, hogy miképpen tudják az űrhajósokat táplálékkal ellátni az egy évig tartó küldetések alatt, amikor nem áll rendelkezésre függőleges kert vagy 3D-s nyomtató. Így jutottak el az űrhajóban keletkező káros melléktermékhez, a szén-dioxidhoz.

Az amerikai  Air Protein start up vállalkozás a NASA által felfedezett technikát alkalmazva szén-dioxidot használ fehérjévé történő átalakításra.

A szén-dioxid felhasználásával történő fehérjetermelési folyamathoz 1000-szer kevesebb talajra és vízre van szükség, mint például a szójatermesztéshez.

Ennek oka az, hogy a termelés folyamata alapvetően laboratóriumban történik, nem pedig a gazdaságban. Lisa Dyson, az Air Protein vezérigazgatója úgy véli, hogy ez a folyamat kevésbé lesz káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

A különleges probiotikus élelmiszer-előállítási eljárásban mikroorganizmusokat használnak, amelyek a levegőben lévő szén-dioxidot olyan protein anyaggá alakítják át, amelynek aminosav-profilja megegyezik az állati fehérjével. A hidrogén-trofoknak nevezett mikrobákat fermentációs tartályokban termesztik, ahol szén-dioxid, víz és más tápanyagok keverékével táplálják őket.

Ennek eredményeképpen barna „liszt” képződik, amely 80% fehérjét tartalmaz, és az íze semleges. Több összetevővel kombinálva teljes értékű húspótlók készítésére alkalmas.

Valamint felhasználható például tészták előállítására is. Az előállító cég szerint ez a termék jövőre már az üzletek polcain lesz.

A versenytársak is sorban jelentkeznek. A finn Solar Foods vállalat egy hasonló porral kísérletezik, amely felhasználható fehérje-kiegészítők vagy növényi hamburgerek előállítására. A cég kifejlesztett egy technológiát, amely hidrogént és a szén-dioxidot adagol egy mikroorganizmus számára, amely ezután fehérje, szénhidrát és zsír keverékét állítja elő. Egy másik „versenyző”,  a kaliforniai Calaysta cég pedig földgázból illetve szénből állít elő fehérjéket, amelyeket halak élelmezésére vagy takarmányként lehet felhasználni háziállatok számára.

Forrás: farmer.pl