Back to top

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

A NASA arra keresett választ, hogy miképpen tudják az űrhajósokat táplálékkal ellátni az egy évig tartó küldetések alatt, amikor nem áll rendelkezésre függőleges kert vagy 3D-s nyomtató. Így jutottak el az űrhajóban keletkező káros melléktermékhez, a szén-dioxidhoz.

Az amerikai  Air Protein start up vállalkozás a NASA által felfedezett technikát alkalmazva szén-dioxidot használ fehérjévé történő átalakításra.

A szén-dioxid felhasználásával történő fehérjetermelési folyamathoz 1000-szer kevesebb talajra és vízre van szükség, mint például a szójatermesztéshez.

Ennek oka az, hogy a termelés folyamata alapvetően laboratóriumban történik, nem pedig a gazdaságban. Lisa Dyson, az Air Protein vezérigazgatója úgy véli, hogy ez a folyamat kevésbé lesz káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

A különleges probiotikus élelmiszer-előállítási eljárásban mikroorganizmusokat használnak, amelyek a levegőben lévő szén-dioxidot olyan protein anyaggá alakítják át, amelynek aminosav-profilja megegyezik az állati fehérjével. A hidrogén-trofoknak nevezett mikrobákat fermentációs tartályokban termesztik, ahol szén-dioxid, víz és más tápanyagok keverékével táplálják őket.

Ennek eredményeképpen barna "liszt" képződik, amely 80% fehérjét tartalmaz, és az íze semleges. Több összetevővel kombinálva teljes értékű húspótlók készítésére alkalmas.

Valamint felhasználható például tészták előállítására is. Az előállító cég szerint ez a termék jövőre már az üzletek polcain lesz.

A versenytársak is sorban jelentkeznek. A finn Solar Foods vállalat egy hasonló porral kísérletezik, amely felhasználható fehérje-kiegészítők vagy növényi hamburgerek előállítására. A cég kifejlesztett egy technológiát, amely hidrogént és a szén-dioxidot adagol egy mikroorganizmus számára, amely ezután fehérje, szénhidrát és zsír keverékét állítja elő. Egy másik „versenyző",  a kaliforniai Calaysta cég pedig földgázból illetve szénből állít elő fehérjéket, amelyeket halak élelmezésére vagy takarmányként lehet felhasználni háziállatok számára.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

A legkönnyebben tenyészthető amazonpapagáj

Még az 1980-as évek elején történt, hogy egy budapesti díszmadártenyésztő néhány egyed kékhomlokú amazonpapagájra tett szert, és ez az akkori Magyarországon oly nagy eseménynek számított, hogy a sajtó is többször beszámolt arról, hogyan élnek gazdájuknál ezek a szépséges tollasok. Az elmúlt évtizedekben nem csupán szaporítani sikerült a fajt, de különféle színmutációk nemesítése is megkezdődött.

Az otthonborozás öröme

#maradjotthon és #borozzotthon. Már-már unalomig ismételt hashtagek ezek, naponta sokszor látjuk őket. A fontosságukkal mindenki tisztában van, még ha meg is nehezítik a mindennapjainkat. De mihez kezdjen, aki balatoni bort szeretne a nehéz időkben?

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a mezőre – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

A világ egyik legkülönlegesebb madara

A bozóti pulykát nálunk ausztrál talegallatyúknak hívják. A Nagy-Vízválasztó-hegység erdeit lakja, emiatt a közelmúlt tűzvésze nagy károkat okozott állományában. A talajon keresgél tápláléka után, amely rovarokból, lehullott gyümölcsökből stb. áll. Életmódja egészen különleges…

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Nébih: biztonságosak a húsvéti sonkák, de jelölési hibák előfordultak

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.

Mit tegyen a sertéstartó a koronavírusos időkben?

A koronavírus elterjedése miatt világszerte olvashatunk praktikus tanácsokat arról, mit tehetünk a vírus terjedésének megakadályozása vagy lassítása érdekében. Ugyan a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a Covid-19 nem terjedhet emberről állatra, a Minnesota Egyetem kutatói praktikus listát állítottak össze állattenyésztők számára arról, mit tegyenek, illetve ne tegyenek mostanság.