0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

A Plos One folyóiratban közzétett tanulmány szerint az élelmiszerpazarlás a zsebünkben lévő pénzzel együtt növekszik, és a pazarlás valószínűleg több mint kétszerese lesz annak a szintnek, amelyet korábban gondoltunk – írja a BBC News.

A pazarlás csökkentése azonban kulcsfontosságú kihívás az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az ENSZ adatai szerint az elpazarolt élelmiszerek az üvegházhatású gázok közel 10 százalékáért felelnek.

Az élelmiszerpazarlás megállítása győzelem a fogyasztók számára, és mindenképpen győzelmet jelent a bolygó számára is

– mondta Dr. Monika van den Bos Verma, a hollandiai Wageningeni Egyetemtől.

„Az élelmiszer kidobása a szemetesbe épp olyan, mint egy öt eurós bankjegy kidobása – miért tenne bárki ilyet?”

A kutatók az FAO, a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatainak felhasználásával részletesen vizsgálták az élelmiszerpazarlás kérdését.

Míg a FAO becslése szerint az élelmiszerpazarlás 2015-ben naponta 214 kalóriát jelentett személyenként a világon, addig a holland kutatók számítása szerint ez 527 kalóriára tehető ugyanabban az évben.

Dr. Thom Achterbosch, szintén a hollandiai Wageningen Egyetemtől elmondta, hogy az élelmiszerpazarlás nagyobb problémát jelent a gazdagabb országokban, mint azt gondolnánk, de a szegényebb országokban is gyorsabban fog nőni a pazarlás.

A szakértők szerint fontos lenne az élelmiszerekhez való viszonyulásunkon változtatni, illetve arra bátorítani a fogyasztókat, hogy a „túl sok” helyett „elegendőt” vásároljanak.

A tanulmány kapcsán kiemelendő, hogy a vizsgálat nem foglalta magában a gyártási folyamatban elvesztegetett élelmiszereket. A számadatok viszont globálisak, és alapot nyújthatnak ahhoz a nemzetközi célkitűzéshez, hogy a 2015 és 2030 közötti időszakban a felére csökkentsük az élelmiszerpazarlást.

Forrás: BBC News