Back to top

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

A Plos One folyóiratban közzétett tanulmány szerint az élelmiszerpazarlás a zsebünkben lévő pénzzel együtt növekszik, és a pazarlás valószínűleg több mint kétszerese lesz annak a szintnek, amelyet korábban gondoltunk – írja a BBC News.

A pazarlás csökkentése azonban kulcsfontosságú kihívás az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az ENSZ adatai szerint az elpazarolt élelmiszerek az üvegházhatású gázok közel 10 százalékáért felelnek.

Az élelmiszerpazarlás megállítása győzelem a fogyasztók számára, és mindenképpen győzelmet jelent a bolygó számára is

– mondta Dr. Monika van den Bos Verma, a hollandiai Wageningeni Egyetemtől.

„Az élelmiszer kidobása a szemetesbe épp olyan, mint egy öt eurós bankjegy kidobása - miért tenne bárki ilyet?"

A kutatók az FAO, a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatainak felhasználásával részletesen vizsgálták az élelmiszerpazarlás kérdését.

Míg a FAO becslése szerint az élelmiszerpazarlás 2015-ben naponta 214 kalóriát jelentett személyenként a világon, addig a holland kutatók számítása szerint ez 527 kalóriára tehető ugyanabban az évben.

Dr. Thom Achterbosch, szintén a hollandiai Wageningen Egyetemtől elmondta, hogy az élelmiszerpazarlás nagyobb problémát jelent a gazdagabb országokban, mint azt gondolnánk, de a szegényebb országokban is gyorsabban fog nőni a pazarlás.

A szakértők szerint fontos lenne az élelmiszerekhez való viszonyulásunkon változtatni, illetve arra bátorítani a fogyasztókat, hogy a „túl sok” helyett „elegendőt” vásároljanak.

A tanulmány kapcsán kiemelendő, hogy a vizsgálat nem foglalta magában a gyártási folyamatban elvesztegetett élelmiszereket. A számadatok viszont globálisak, és alapot nyújthatnak ahhoz a nemzetközi célkitűzéshez, hogy a 2015 és 2030 közötti időszakban a felére csökkentsük az élelmiszerpazarlást.

Forrás: 
BBC News

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tindalláció a konyhában

Mit tegyünk, ha már nincs hely a fagyasztóban? Arra az esetre van egy régóta ismert, de ritkán alkalmazott módszer, amellyel megmenthetjük a felesleges húsételeket, hosszú távra tartósíthatjuk, és tehetünk az élelmiszer pazarlás ellen.

Nielsen: megkezdődött a kiskereskedelem konszolidációja

Megkezdődött a kiskereskedelem konszolidációja, ezt támasztja alá, hogy március 23. és 29. között a hiper-, szupermarketekben és drogériákban az élelmiszerek és vegyi áruk forgalma 39 milliárd forintot tett ki, ami csupán 4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nielsen piackutató kedden az MTI-vel.

KSH: márciusban 3,9 százalékkal nőttek az árak

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Februárhoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben emelkedett, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Virág? Pénzkidobás!

Dél-Koreában minden megvan, ami magas virágfogyasztást indokolna – ám mégsem magas a fogyasztás. A virágzó ázsiai ország körülbelül 52 millió lakosa szeret pénzt költeni luxustermékekre, a virágra kiadott pénzt viszont pazarlásnak tartják.

AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.

Talajdúsító papírhulladékból

A talaj szerkezetének javítására irányuló kutatásokat végez a lengyelországi Opole Egyetem és a hulladékfeldolgozással foglalkozó Envipro Terratech cég: papírgyárakban keletkező hulladékokból terveznek talajdúsító keveréket készíteni.

A húsellátás biztosított

A hirtelen felvásárlás miatt kialakult átmeneti tőkehúshiány kezelésére a logisztikai rendszerek képtelenek voltak, de mostanra sikerült stabilizálni a tőkehúsellátást és -beszállítást. Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét kérdeztük a hazai "húshelyzetről".

Nagy István: nem kell aggódnunk az ország kenyere miatt

Nagy István agrárminiszter meglátogatta a Gyermelyi Zrt. üzemét, amely szavai szerint példaértékű, fegyelmezett munkáról tett tanúbizonyságot. A száraztészta iránti megnövekedett igényt ugyanis a legnagyobb mértékben ki tudja szolgálni a vállalat.

Népszerűek a szokatlan gyümölcsök és zöldségek

A szokatlan egzotikumok népszerűsége gyorsan ível fölfelé az utóbbi években, ez a szegmens egyértelműen nő, mondja Hacer Temiz, a németországi Krefeldben működő Asia LLC ügyvezető igazgatója.

A borellátás zavartalan

Értékesítés szempontjából még nem érintette hátrányosan a francia tulajdonú Danubiana Kft.-t a koronavírus okozta korlátozás. Évente 120-130 ezer hektoliter bort exportál a bonyhádi központú cég, míg a hazai piacon kevesebb, mint 20 hektó kerül a fogyasztók poharába.