Back to top

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

Az elmúlt negyven évben azt sulykolták a fogyasztókba, hogy a terméseknek hibátlanoknak és egyformáknak kell lenniük. Pedig aki saját zöldséget termeszt, tudja, hogy ez aligha lehetséges. A Rabobank 2019. évi fölmérése szerint az Új-Zélandon vásárolt háztartási élelmiszerek kb. 12 százaléka a kukában végezte, ami nagyjából 1,17 milliárd dolláros élelmiszerpazarlást jelentett. Ugyanakkor ötből négy vásárló bosszankodott amiatt, hogy elpazarolta az ételt. King fölhívta a figyelmet arra, hogy

a tökéletlenségük vagy a romlandóságuk miatt hulladéklerakóba került élelmiszerek a szén-dioxidnál 24-szer erősebb üvegházhatású metángázt fejlesztenek.

A Countdown szupermarketek az első két évben 15 millió almát, 1 millió kilogramm batátát és több mint 6 millió paprikát értékesítettek Odd Bunch címkével. Steve Sexton, az áruházlánc termékszakértője elmondta, hogy nemcsak az élelmiszerpazarlás csökkent, hanem az egészséges ételek is megfizethetőbbé váltak azoknak, akik eddig nem engedhették meg maguknak. Az aszály és a pusztító bozóttüzek által okozott terméskiesés miatt jelenleg már az ausztrál Coles és a Woolworths szupermarketekben is folyik a küllemhibás termékek értékesítése.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/stuff.co.nz
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

A világ egyik legkülönlegesebb madara

A bozóti pulykát nálunk ausztrál talegallatyúknak hívják. A Nagy-Vízválasztó-hegység erdeit lakja, emiatt a közelmúlt tűzvésze nagy károkat okozott állományában. A talajon keresgél tápláléka után, amely rovarokból, lehullott gyümölcsökből stb. áll. Életmódja egészen különleges…

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Koronavírus: felvette a kesztyűt a Hód-Mezőgazda Zrt. is

A koronavírus okozta krízishelyzetben felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe. Az ágazat hazai kulcsszereplőjének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek vezérigazgatójával, Antal Gáborral beszélgettünk arról, miként élik meg e nem mindennapi időszakot.

Rekord paprikakivitel a spanyoloknál

Tavaly értékben és mennyiségben is csúcsot döntött a spanyolországi paprikaexport. A korábbi visszaesés után a paprikát exportáló vállalkozások száma is újból gyarapodott: amíg 2016-ban 718 spanyol cég szállított külföldre, egy évre rá 701, 2018-ban pedig csak 650, tavaly azonban a számuk 672-re nőtt.

Mégis utazhatnak idénymunkások Németországba, ezekkel a feltételekkel

Április és május folyamán összesen 40 ezren léphetnek be az országba, csak repülővel érkezhetnek, és szigorú egészségügyi ellenőrzés után azonnal munkába állhatnak ugyan, de a többi dolgozótól elszigetelve kell őket elszállásolni és két hétig nem hagyhatják el a telephelyet.

Helyi virtuális termelői piactér

A koronavírus okozta helyzeteben egyre-másra alakulnak online fogyasztói közösségek, hogy a helyben megtermelt javak, helyben el is fogyjanak. Ilyen a mindössze egy hete alakult Tárnoki virtuális piactér. „A csoportban szeretnénk lehetőséget nyújtani a helyi kistermelőknek termékeik népszerűsítésére és a tárnokiaknak, hogy jó minőségű, házi termékeket vásároljanak.” – áll a csoport névjegyében.

Csalók koronavírus elleni „csoda tejet” árulnak

A csalók kreativitása nem ismer határokat. Most COVID-19 „gyógyító” tejet árulnak csillagászati összegekért Lengyelországban. A tejkamara tiltakozik.