0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

Az elmúlt negyven évben azt sulykolták a fogyasztókba, hogy a terméseknek hibátlanoknak és egyformáknak kell lenniük. Pedig aki saját zöldséget termeszt, tudja, hogy ez aligha lehetséges. A Rabobank 2019. évi fölmérése szerint az Új-Zélandon vásárolt háztartási élelmiszerek kb. 12 százaléka a kukában végezte, ami nagyjából 1,17 milliárd dolláros élelmiszerpazarlást jelentett. Ugyanakkor ötből négy vásárló bosszankodott amiatt, hogy elpazarolta az ételt. King fölhívta a figyelmet arra, hogy

a tökéletlenségük vagy a romlandóságuk miatt hulladéklerakóba került élelmiszerek a szén-dioxidnál 24-szer erősebb üvegházhatású metángázt fejlesztenek.

A Countdown szupermarketek az első két évben 15 millió almát, 1 millió kilogramm batátát és több mint 6 millió paprikát értékesítettek Odd Bunch címkével. Steve Sexton, az áruházlánc termékszakértője elmondta, hogy nemcsak az élelmiszerpazarlás csökkent, hanem az egészséges ételek is megfizethetőbbé váltak azoknak, akik eddig nem engedhették meg maguknak. Az aszály és a pusztító bozóttüzek által okozott terméskiesés miatt jelenleg már az ausztrál Coles és a Woolworths szupermarketekben is folyik a küllemhibás termékek értékesítése.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/stuff.co.nz