0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Bálint gazda tanácsai

Kertünkben kinyílt az első hóvirág. De ez csak előőrse a március elején időszerű fehér virágszőnyegnek.

A hóvirágról azonban nem mondhatunk le, és van lehetőség arra, hogy a kiskertekben megtelepedjen.

A hagymákat akkor kell elültetni, amikor a növény levelei barnulni kezdenek.

Ez azt jelenti, hogy a hagymák szaporításra alkalmasak. A kertben lehetőleg napos, szélvédett helyet keressenek számukra és 15-20 cm mélyre ültessék el, jövő tavasszal már gyönyörködhetnek fehér virágaikban.

Gondoskodjunk az öntözésről

A globális fölmelegedés következtében a rendszeres és szakszerű öntözés lesz a biztosítéka a jó terméseknek.

Ahol még nincs öntözőrendszer, ott ne sajnálják a költségeket a talajba fektetett öntözőcsövek és szórófejek beépítésére.

Ennek most van itt az ideje, mert számítani kell arra, hogy csapadék hiányában már a magvetés és a palántázás idején szükség lesz az öntözésre.

Most kell megtervezni

A tél vége felé közeledve időszerűvé válik a virágágyak megtervezése. Előtérbe kerülnek a szárazságot jobban tűrő pozsgás levelű dísznövények, illetve a különböző díszfüvek.

Nagyobb szerepet kaphatnak az évelő virágok, például a hortenzia, a lángvirág, a hagymás, gumós, gyöktörzses virágok, például a kardvirág, a nőszirom stb.

A védett, fagymentes helyen (fűtetlen helyiség, pince, növényház) teleltetett cserepes növények átültetése most a legalkalmasabb nagyobb edénybe, friss kerti földbe.

Ajánlatos megkezdeni az ablakpárkányokra kerülő virágládák növényanyagának megtervezését, bár általános szokássá vált az, hogy a házak ablakait díszítő ládákat muskátlival ültetik be. Erre azonban számos egyéb nyári virág palántái is alkalmasak. A petúniák új változatai színesebbé, vidámabbá teszik a környezetünket. Többeknek okoz gondot a kevésbé napfényes, északi és északkeleti fekvésű ablakok virágládáinak beültetése. Számos olyan egynyári dísznövényünk van (pl. lobélia), amely az ilyen körülmények között is gazdagon virágzik. Az északi fekvésű virágládákat borostyánnal ültessék be.

Új zöldségfajták

A családi kertben részesítsék előnyben azokat a zöldségféléket, amelyeket a családtagok kedvelnek. Ezek közül is azokat a fajtákat szaporítsák, amelyek nem foglalnak el túlságosan nagy területet.

Ezért nem szokásos a görög- és sárgadinnyét, valamint a tökféléket termelni. Nagy előrelépés történt a palánták használatában is: a korábbi években szabad gyökerű palántákat ültettek, de mostanra az üzemi palántanevelés olyan eredményeket ért el, hogy érdemesebb lett szinte valamennyi zöldségnövényt edényes palántával termeszteni. Azoknak nem kell az átültetés stresszhatását elszenvedni, ezért a fejlődésük nem szakad meg az ültetésnél, folyamatosan erőteljesebben fejlődnek és több, értékesebb termést várhatunk tőlük.

Ne ragaszkodjanak kizárólag a megszokott növényekhez, termesszenek cukkinit, brokkolit, különböző színű salátaféléket is.

Törpe gyümölcsfák

A szabadföldi munkára alkalmas órákat használják föl az idős gyümölcsfák törzsének és vastag tartóágainak gondozására. A szakkereskedelemben beszerezhető nyeles kaparóvassal el lehet távolítani a felváló kéregpikkelyeket és a kisebb repedéseket.

Az idős fák törzséből, tövéből és gyökereiből kinőtt sarjakat tőből kell kimetszeni, azok ugyanis a vegetációs idő alatt nagyon gyorsan fejlődnek, sok vizet és tápanyagot, fényt vesznek el a gyümölcsfa termésérlelő többi részétől.

Ezért a gyümölcstermelés technikája abban az irányban fejlődik, hogy minél több, kevés helyet foglaló és gyorsan termőre forduló törpe fákat ültessenek.

Forrás: Kertbarát Magazin