Back to top

A disznózsírt is vissza lehet hozni a konyhába

Az állati zsírokat a 90-es években száműzték az étrendünkből. Ahogy mind többet megismertünk a telítetlen zsírsavak előnyös hatásairól, úgy egyre romlott az állati zsírok megítélése. Ma már árnyaltabb a kép. A disznózsírt is vissza lehet hozni a konyhába.

Az állati zsíroknak a múlt század utolsó évtizedeiben leáldozott. A köztudatban rögzült, hogy a telített zsírsavak rosszak, a telítetlenek jók, mert a sok telített zsírsavat tartalmazó állati zsírok a felelősek a magas koleszterinszintért és több érrendszeri betegségért.

Amit érdemes kerülni

Ezért került lapátra a disznózsír. Helyette viszont nagyon divatos lett a nagyon messziről szállított pálma- és kókuszolaj. Érdemes megjegyezni,

annak ellenére, hogy növényi zsiradékok, telített zsírsavakban szintén nagyon gazdagok, jóval meghaladják a disznózsír értékeit.

A pálmaolaj szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, ezért pálmazsírnak is nevezik. A nyers pálmaolaj karotinid tartalma miatt eredetileg vörös színű. Ám Európában finomított, azaz kifehérített, szagtalan, íztelen formában árusítják. Az eljárás során a legtöbb karotinid, E-vitamin-tartalma és számos hasznos anyag is elvész a termékből. A telített zsírsavaknak viszont nagy előnye, hogy melegítés közben nem oxidálódnak, azaz nem, vagy csak nehezen ég meg, akár többször is felhasználható sütésre. És ez igaz a disznózsírra is.

A pálmaolaj ellen viszont egyre több szervezet lobbizik többek között azért, mert a termelés fokozása érdekébe esőerdő területeket irtanak ki. Tehát helyette nyugodtan használhatjuk a jól bevált, hazai disznózsírt.

A növényi olajak egészségesek, de a disznózsír sem méreg

Természetesen továbbra is áll az a tény, hogy a telítetlen, különösen a többszörösen telítetlen zsírsavak kiemelten fontosak egészségünk számára, ugyanis ezekből olyan, élettanilag jelentős anyagok képződnek a szervezetben, amelyek gyulladáscsökkentők, és gátolják a vérlemezkék összetapadását.

A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok fogyasztásának a szív-érrendszeri rizikó csökkentésén túl több pozitív hatása van, például alacsonyabb a trombózisveszély, egyes daganatos betegségek kialakulásának esélye. Viszont az utóbbi évek eredményei alapján ma már kisebb jelentőséget tulajdonítanak a zsírokat alkotó zsírsavaknak.

Egyre több adat szól arról, hogy nem a zsír, hanem a vörös húsok más komponensei jelentik a valódi kockázatot.

Az is bizonyított, hogy a növényi olajok, például a sokat dicsért olívaolaj sem elsősorban a telítetlen zsírsavai miatt egészséges.

Arról továbbra sincs szó, hogy a telített zsírsavakat tartalmazó zsírok egészségesebbek lennének, mint a telítetleneket tartalmazó olajok, hanem árnyaltabb lett a kép e tekintetben és a hangsúlyok némileg eltolódtak. Ha választani lehet, használjunk növényi olajat, például, napraforgót, repcét, olívát, kukoricát, mogyorót, diót a konyhában, de a disznózsírt sem méreg. Biztosan sokakat meglep, de a disznózsír több telítetlen zsírsavat tartalmaz, mint telítettet. Ebben a tekintetben bőven lekörözi a pálma, vagy a kókusz olajat.

Mi a helyzet a mangalicával?

A rossz hír az, hogy a köztudatban elterjed és berögzült tény, miszerint sokkal egészségesebb, mint a hagyományos sertés zsírja, és jó koleszterineket tartalmaz, nem igaz. Az igazság az, hogy

a mangalica zsírja ugyanolyan zsírsavakat ugyanolyan arányban és ugyanannyi koleszterint tartalmaz, mint egy átlagos hússertésé.

Ettől eltekintve szerethetjük, és mértékkel ugyanúgy megtarthatjuk a konyhában, mint az átlagos zsírt. De leginkább azért szerethetjük, mert a mangalicák húsa márványozott, vagyis az izomrostokat egyenletesen szövi át a zsír, nem úgy, mint a hússertéseknél, ami sonkakészítés és a hús egyéb elkészítésekor hatalmas előnyökkel jár, jobb lesz az étel állaga, íze.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Turistaparadicsom a Mátra szívében

Bár a 964 méter magas Galyatető az ugyancsak a Mátrában található Kékes és Hidas-bérc után csak a harmadik csúcsa hazánknak, mégsem érheti vád, hogy ő lenne a legkisebb királyfi. A tetején trónoló Galya-kilátó teraszáról 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé a kéklő Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát, északra pedig a szlovák hegyvonulatok láthatók.

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Erdőfürdő

Erdőfürdőzés hallatán joggal kérdezhetik: hát az meg mi fán terem? – mert bizony fák között „terem”, és nincs köze kádhoz, medencéhez. Valójában tudatos megmerítkezést jelent az erdő, a természet élményében, egy avatott kísérő vezetésével.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Már árban is egyre versenyképesebb a növényalapú burger a húspogácsával

Az Impossible Foods Inc. - növényi alapú burger pogácsákat, azaz Impossible Burger elnevezésű termékeket forgalmazó vállalat -, bejelentette, hogy közel 15%-kal csökkenti árait az amerikai élelmiszerforgalmazó vállalatok számára, így növelve a keresletet a húshelyettesítő termékeik iránt.

Amerikai fertőtlenítőrobotokat próbál ki a holland kereskedelmi lánc

A Covid-19 járvány idején különösen nagy figyelem irányul a fertőtlenítésre, többek közt a kereskedelemben is. A holland Ahold Delhaize ultraibolya sugárzással fertőtlenítő robotokat próbál ki két amerikai kereskedelmi központjában. Az Ava Robotics vállalat gépeit ők használják elsőként a világon a zöldség-gyümölcs kereskedelemben.