Back to top

Tudatos építkezés a külpiacokon - Jó időszak a Vitafortnál

Jó eredmények, több évtizedes tapasztalat és egy jó pénzügyi partner is hozzásegítette a Vitafortot ahhoz, hogy belföldi beruházást és külföldi terjesz­kedést egyszerre valósítson meg. A hazai takarmánypiacon meghatározónak számító cég életében mindez nem újdonság: több évtizede tudatosan építik a pozícióikat itthon és az exportpiacokon egyaránt. (x)

Utóbbiban az EXIM partnersége is sokat segített a vállalatnak, a sikeres együttműködés kezdetei pedig még a kilencvenes évekre nyúlnak vissza.

Az elmúlt néhány év nagyon jól alakult a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalma­zó Zrt. számára mind belföldön, mind pedig a külföldi piacokon. A Vitafort – a magyar takarmányipar egyik vezető cége – a tavalyi évben 1–2 százalékkal tovább erősödött a belföldi takarmánypiacon. Főként a tejtermelési ágazatban lettek új partnerei, de más területről is érkeztek újabb ügyfelek. Az innovációt és technikai fejlődést stratégiailag is kiemelten kezelő cég korábban egy új vállalatirányítási rendszert vezetett be, amelynek 2018-ban zajlott a tesztidőszaka és már 2019-ben beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A fejlesztések és a jó gazdasági eredmények együtteseként a Vitafort csoport egésze is kiemelkedő évet zárt.

Igaz ez az export tevékenységre is, amely kiugróan jól teljesített 2018-ban, és 2019-ben egyaránt.

Ez azt jelenti, hogy a nyolc céget összefogó Vitafort csoport eddigi története egyik legjobb időszakán van túl – mondta el Kulik Zoltán vezérigazgató. Az összesen 400 főt foglalkoztató cégcsoport mintegy 35 milliárd forint árbevételt és 1,5 milliárd forintnyi EBITDA-t ért el 2019-ban, szemben a 2008-as 180 foglalkoztatottal, 400 milliós EBITDA-val és 11 milliárd forint árbevétellel.

Zöldmezős beruházással a 40 éves jubileumra

A Vitafort legújabb, nagy jelentőségű fejlesztése egy zöldmezős beruházás dabasi telephelyén. A 4–5 milliárd forint értékű, koncentrátum- és tápgyártással kapcsolatos, zöldmezős beruházás a tervezett átadásakor, a társaság működésének éppen 40 éves évfordulójához érkezik. Az elmúlt években megtermelt eredmény nagy részét a cégben tartották annak érdekében, hogy történelmük legnagyobb beruházására felkészüljenek.

A fejlesztés tervezési fázisa hamarosan véget ér, és a tervek szerint 2020 őszén maga a beruházás is elindul, amit 2021 végére, tehát mintegy másfél év alatt szeretnének befejezni.

Az új létesítmény egy meglehetősen nagy terjedelmű, közel 42 méter gerincmagasságú üzemcsarnok lesz, mely a cég öt dabasi üzeme közül a jelenlegi legnagyobbnál is kétszer magasabb lesz. Érdekesség, hogy az épületben több olyan robotlift is működik majd, amely Európában csak két-három helyen üzemel.

A megvalósuló beruházással első lépcsőben kiváltják majd jelenlegi koncentrátumgyártó üzemüket, hogy előkészítsék egy modern – 1100–1200 négyzetméteren működő – létesítmény kialakítását.

Az új gyár létrehozása egy olyan előremutató fejlesztés, melyet 20 évre építenek – nyilatkozta a közelmúltban Kulik Zoltán.

A társaság vezérigazgatója hozzátette: az üzem alkalmas lesz arra, hogy a jelenleg közel 2000 fajta végterméket előállító cég teljesen „testreszabott” takarmányozást nyújt­son akár már az automatizált, robotizált istállók irányába is.

Régi exporttapasztalat

A társaság kezdetektől fogva fontosnak tartotta külpiaci tevékenységét is. Csaknem 30 évvel ezelőtt vetették meg a lábukat Moldovában.

Egy egymillió dolláros világbanki tendernek és az EXIM együttműködésének köszönhetően mára az egyik legnagyobb agrárbeszállítói a nagy és közepes moldáv állattartó telepeknek.

Több mint 25 éves a piaci jelenlétük Romániában, de jelen vannak a horvát, a szlovák és a cseh piacokon is.

Évtizedes sikerek

A magyar takarmányipar élenjáró cége a Vitafort Zrt. csaknem négy évtizede szolgálja a magyar állattenyésztést. Tevékenysége a takarmányozás teljes vertikumát lefedi, vezető helyet töltve be a tejelő szarvasmarha takarmányozásban. Az országban egyedülálló módon, a termelést biztosító 5 üzemegység egy helyen, a cég 11 hektáros telephelyén található, Dabason. Az innovatív kutatás-fejlesztési tevékenység és gyártmányfejlesztés, a precíziós és robottakarmányozás, a szakértelem és szolgáltatások komplex kínálatával a Vitafort neve stabil piaci jelenlétet és garanciát jelent az eredményes és fenntartható állattenyésztés számára.

A Vitafort Zrt. leányvállalatai közül exporttal foglalkozik a Vitafort-Combifeed S.R.L. Moldovában és a Medicom S.R.L. Romániában. Az ázsiai piaci jelenlétet a Vitafort Agro Ázsia Zrt. fogja össze. Moldovában 30, Romániában 25, Ázsiában 15 éve, összesen 16 országban van jelen.

A takarmányozáson kívül a Vitafort csoport belföldön gabonakereskedelemmel (Encorn Trade Kft.), sertéstartással (Kéleshús Kft.) és tejtermeléssel (Béke Agrár Kft.) foglalkozik. Teljes körű laboratóriumi tevékenységet a Vitafort Labor és a Mikrolab Laboratórium Kft. végez. A Farm Feed s.r.o. Szlovákiában és Csehországban látja el a cég képviseletét.

A 39 év tapasztalatával rendelkező Vitafort cégcsoport éves szinten 980 ezer tonna tápegyenértéket értékesít belföldön, a gabonakereskedelme 300 ezer tonnát tesz ki, továbbá 30 ezer hízót, 5 millió liter tejet termel, a laboratóriumokban 19 ezer mintát vizsgál, 180 ezer paraméterrel.

Délkelet-ázsiai hídfőállás

A cég több mint tizenöt éve rátalált az egzotikus külpiacokra is, és sikerrel terjeszkedik az Európai Unió országain túl is. A több mint tízéves együttműködés eredményeként Ma­­gyarország az EU legjelentősebb „donor” országa Laoszban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén. Az EXIM által finanszírozott és a MEHIB által biztosított kötött segélyhitel-programok keretében mintegy 74 millió dollár össz­értékű projektek valósultak meg, illetve indultak el 2009 és 2020 között Laoszban.

A kötött segélyhitel- programok adta kereteken belül a magyar tudástranszfer, technológia átadása számos hazai üzleti vállalkozást exportpiacra segített a takarmánygyártás, az állattenyésztés, valamint az akvakultúra területén.

Takarmánykeverőket, mintafarmokat, élelmiszer-feldolgozókat épít, laboratóriumokat létesít, komplett élelmiszer-biztonsági rendszert hoz létre a Vitafort Zrt. ázsiai piacokért felelős érdekeltsége, a Vitafort Agro Ázsia Zrt. Laoszban.

Olyan országokban is jelen van, mint például Szaúd-Arábia, Vietnám, Kolumbia, Pakisztán vagy Kenya. Ezt az orientációt az állattartási, takarmányozási piacbővülés egyértelműen alátámasztja, amikor is a bővülést, terjeszkedést a harmadik piacok országaira prognosztizálja. Eszerint a takarmánypiac Ázsiában a háromszorosára, Afrikában pedig a tízszeresére bővülhet az előrejelzések szerint.

Exporttevékenységük dinamikusan bővülő késztáp egyenértékben számolt mennyisége 700 ezer tonna tápnak megfelelő termék. Ezeket Kelet-Európa, Közel-Kelet és Délkelet-Ázsia 11 országában értékesítik. (x)

 

 

Forrás: 
EXIM Bank

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Árutőzsde: emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Kasmír válság a Himalája jégsivatagai között

A klímaváltozás és a globalizáció miatt veszélybe kerülhetnek az Indiai fennhatóságú Kasmírban élő nomád Changpák, akik a világ legdrágább gyapjúját, a Pashminát állítják elő.

A pékek spájzolnának

A búza árának emelkedése hamarosan a kenyér akár 15–20 százalékkal történő drágulásához vezet, közölte az ukrán malomipari szövetség, és felkérte a hatóságokat, hogy a jelenlegi árak fenntartása érdekében ideiglenesen csökkentsék a gabonafélék exportját.

Húsipar: két potenciális kockázat látható

Átmeneti lehet az elmúlt hetekben tapasztalt élősertés ár csökkenés, Kína újraindulásával ismét emelkedhetnek az árak - mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A hazai boltokban helyreállt az ellátás, az ágazat számára inkább a importtakarmányok érkezésének akadozása, és egy esetleges tömeges megbetegedés okozhat gondot.

A legváratlanabb helyzetekre is felkészült az Eisberg

A konyhakész saláták előállításában piacvezető Eisberg Hungary Kft. január végétől készült a koronavírus-járványra: dolgozói chatbot-on keresztül kapják a naprakész információkat a vezetőségtől, melynek váratlan helyzetek terén szerzett nem kevés tapasztalatára most minden eddiginél nagyobb szükség van.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

Az erjedés folytatódik

Borászok szemszögéből nem csak az alapanyag, azaz a szőlő – annak mennyisége és minősége - jelent nagy kérdést, legalább ilyen fontos a borászati segédanyagok hozzáférhetősége. Ezen készítmények nagy része importból származik, így jogos az aggodalom, hogy a bizonytalan ideig eltartó koronavírus krízis ellenére is kéznél legyenek.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.