Back to top

Tudatos építkezés a külpiacokon - Jó időszak a Vitafortnál

Jó eredmények, több évtizedes tapasztalat és egy jó pénzügyi partner is hozzásegítette a Vitafortot ahhoz, hogy belföldi beruházást és külföldi terjesz­kedést egyszerre valósítson meg. A hazai takarmánypiacon meghatározónak számító cég életében mindez nem újdonság: több évtizede tudatosan építik a pozícióikat itthon és az exportpiacokon egyaránt. (x)

Utóbbiban az EXIM partnersége is sokat segített a vállalatnak, a sikeres együttműködés kezdetei pedig még a kilencvenes évekre nyúlnak vissza.

Az elmúlt néhány év nagyon jól alakult a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalma­zó Zrt. számára mind belföldön, mind pedig a külföldi piacokon. A Vitafort – a magyar takarmányipar egyik vezető cége – a tavalyi évben 1–2 százalékkal tovább erősödött a belföldi takarmánypiacon. Főként a tejtermelési ágazatban lettek új partnerei, de más területről is érkeztek újabb ügyfelek. Az innovációt és technikai fejlődést stratégiailag is kiemelten kezelő cég korábban egy új vállalatirányítási rendszert vezetett be, amelynek 2018-ban zajlott a tesztidőszaka és már 2019-ben beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A fejlesztések és a jó gazdasági eredmények együtteseként a Vitafort csoport egésze is kiemelkedő évet zárt.

Igaz ez az export tevékenységre is, amely kiugróan jól teljesített 2018-ban, és 2019-ben egyaránt.

Ez azt jelenti, hogy a nyolc céget összefogó Vitafort csoport eddigi története egyik legjobb időszakán van túl – mondta el Kulik Zoltán vezérigazgató. Az összesen 400 főt foglalkoztató cégcsoport mintegy 35 milliárd forint árbevételt és 1,5 milliárd forintnyi EBITDA-t ért el 2019-ban, szemben a 2008-as 180 foglalkoztatottal, 400 milliós EBITDA-val és 11 milliárd forint árbevétellel.

Zöldmezős beruházással a 40 éves jubileumra

A Vitafort legújabb, nagy jelentőségű fejlesztése egy zöldmezős beruházás dabasi telephelyén. A 4–5 milliárd forint értékű, koncentrátum- és tápgyártással kapcsolatos, zöldmezős beruházás a tervezett átadásakor, a társaság működésének éppen 40 éves évfordulójához érkezik. Az elmúlt években megtermelt eredmény nagy részét a cégben tartották annak érdekében, hogy történelmük legnagyobb beruházására felkészüljenek.

A fejlesztés tervezési fázisa hamarosan véget ér, és a tervek szerint 2020 őszén maga a beruházás is elindul, amit 2021 végére, tehát mintegy másfél év alatt szeretnének befejezni.

Az új létesítmény egy meglehetősen nagy terjedelmű, közel 42 méter gerincmagasságú üzemcsarnok lesz, mely a cég öt dabasi üzeme közül a jelenlegi legnagyobbnál is kétszer magasabb lesz. Érdekesség, hogy az épületben több olyan robotlift is működik majd, amely Európában csak két-három helyen üzemel.

A megvalósuló beruházással első lépcsőben kiváltják majd jelenlegi koncentrátumgyártó üzemüket, hogy előkészítsék egy modern – 1100–1200 négyzetméteren működő – létesítmény kialakítását.

Az új gyár létrehozása egy olyan előremutató fejlesztés, melyet 20 évre építenek – nyilatkozta a közelmúltban Kulik Zoltán.

A társaság vezérigazgatója hozzátette: az üzem alkalmas lesz arra, hogy a jelenleg közel 2000 fajta végterméket előállító cég teljesen „testreszabott” takarmányozást nyújt­son akár már az automatizált, robotizált istállók irányába is.

Régi exporttapasztalat

A társaság kezdetektől fogva fontosnak tartotta külpiaci tevékenységét is. Csaknem 30 évvel ezelőtt vetették meg a lábukat Moldovában.

Egy egymillió dolláros világbanki tendernek és az EXIM együttműködésének köszönhetően mára az egyik legnagyobb agrárbeszállítói a nagy és közepes moldáv állattartó telepeknek.

Több mint 25 éves a piaci jelenlétük Romániában, de jelen vannak a horvát, a szlovák és a cseh piacokon is.

Évtizedes sikerek

A magyar takarmányipar élenjáró cége a Vitafort Zrt. csaknem négy évtizede szolgálja a magyar állattenyésztést. Tevékenysége a takarmányozás teljes vertikumát lefedi, vezető helyet töltve be a tejelő szarvasmarha takarmányozásban. Az országban egyedülálló módon, a termelést biztosító 5 üzemegység egy helyen, a cég 11 hektáros telephelyén található, Dabason. Az innovatív kutatás-fejlesztési tevékenység és gyártmányfejlesztés, a precíziós és robottakarmányozás, a szakértelem és szolgáltatások komplex kínálatával a Vitafort neve stabil piaci jelenlétet és garanciát jelent az eredményes és fenntartható állattenyésztés számára.

A Vitafort Zrt. leányvállalatai közül exporttal foglalkozik a Vitafort-Combifeed S.R.L. Moldovában és a Medicom S.R.L. Romániában. Az ázsiai piaci jelenlétet a Vitafort Agro Ázsia Zrt. fogja össze. Moldovában 30, Romániában 25, Ázsiában 15 éve, összesen 16 országban van jelen.

A takarmányozáson kívül a Vitafort csoport belföldön gabonakereskedelemmel (Encorn Trade Kft.), sertéstartással (Kéleshús Kft.) és tejtermeléssel (Béke Agrár Kft.) foglalkozik. Teljes körű laboratóriumi tevékenységet a Vitafort Labor és a Mikrolab Laboratórium Kft. végez. A Farm Feed s.r.o. Szlovákiában és Csehországban látja el a cég képviseletét.

A 39 év tapasztalatával rendelkező Vitafort cégcsoport éves szinten 980 ezer tonna tápegyenértéket értékesít belföldön, a gabonakereskedelme 300 ezer tonnát tesz ki, továbbá 30 ezer hízót, 5 millió liter tejet termel, a laboratóriumokban 19 ezer mintát vizsgál, 180 ezer paraméterrel.

Délkelet-ázsiai hídfőállás

A cég több mint tizenöt éve rátalált az egzotikus külpiacokra is, és sikerrel terjeszkedik az Európai Unió országain túl is. A több mint tízéves együttműködés eredményeként Ma­­gyarország az EU legjelentősebb „donor” országa Laoszban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén. Az EXIM által finanszírozott és a MEHIB által biztosított kötött segélyhitel-programok keretében mintegy 74 millió dollár össz­értékű projektek valósultak meg, illetve indultak el 2009 és 2020 között Laoszban.

A kötött segélyhitel- programok adta kereteken belül a magyar tudástranszfer, technológia átadása számos hazai üzleti vállalkozást exportpiacra segített a takarmánygyártás, az állattenyésztés, valamint az akvakultúra területén.

Takarmánykeverőket, mintafarmokat, élelmiszer-feldolgozókat épít, laboratóriumokat létesít, komplett élelmiszer-biztonsági rendszert hoz létre a Vitafort Zrt. ázsiai piacokért felelős érdekeltsége, a Vitafort Agro Ázsia Zrt. Laoszban.

Olyan országokban is jelen van, mint például Szaúd-Arábia, Vietnám, Kolumbia, Pakisztán vagy Kenya. Ezt az orientációt az állattartási, takarmányozási piacbővülés egyértelműen alátámasztja, amikor is a bővülést, terjeszkedést a harmadik piacok országaira prognosztizálja. Eszerint a takarmánypiac Ázsiában a háromszorosára, Afrikában pedig a tízszeresére bővülhet az előrejelzések szerint.

Exporttevékenységük dinamikusan bővülő késztáp egyenértékben számolt mennyisége 700 ezer tonna tápnak megfelelő termék. Ezeket Kelet-Európa, Közel-Kelet és Délkelet-Ázsia 11 országában értékesítik. (x)

 

 

Forrás: 
EXIM Bank

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína azzal a céllal, hogy száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban védelmet biztosítson azok jogtalan használatával és a termékutánzatokkal szemben - közölte az Európai Bizottság hétfőn az MTI szerint.

Szeptemberben újból drágul a liszt

Vetekednek a malmok a tavalyinál drágább és kevesebb étkezési búzáért, szeptemberben pedig várhatóan 3-5 százalékkal emelik átadási áraikat – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Afrikai sertéspestis: Németország elveszítette „mentes” státuszát, sorra mondják le a húsimportot a vevők

Már régóta a levegőben volt, és a múlt héten meg is történt: a német–lengyel határnak ezúttal a német oldalán találtak egy vaddisznótetemet, és bebizonyosodott, hogy az állat afrikai sertéspestisben hullott el. A sertéságazatot érintő következmények fatálisak, napok óta ez a német agrármédia vezető híre, nem ok nélkül.

Halból és sertésből készült ételeket is kóstoltat az AMC

Az Agrármarketing Cetrum számos programot kínál a Bábolnai Gazdanapokra kilátogatóknak. Ondré Péter, a szervezet ügyvezetője mutatta be kiállítási kínálatukat, de szót ejtett más belföldi-, és külföldi futó kampányaikról is.

Hazánk kulcsszerepet játszhat a világ élelmezésében

Az olyan országok, mint Magyarország és Hollandia, melyek több élelmiszert állítanak elő, mint amennyit elfogyasztanak, fontos szerepet tölthetnek be az egyre növekvő népesség élelmezésében – erről beszélgettünk René van Hell, Hollandia magyarországi nagykövetével a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Ideje rovartenyésztő startupot indítani

Egy európai számára a világ más tájain megkóstolni a különféle sült rovarokat igazi hőstettnek számít. Pedig hozzá kell szoktatnunk a gyomrunkat is a tücsökhöz-bogárhoz, mert ezek lesznek a jövő egészséges fehérjéi. Mezőgazdasági vállalkozóként pedig úgy tűnik, most érdemes rovarfarmot indítani.

Az európai bárányárak az alacsony kínálat ellenére stabilak

Az európai bárányárak az elmúlt héten ismét stabilak maradtak, az árszint nem sokkal maradt el a 30. héten regisztrált rekordmagas (592,59 euró/100 kg) árszinttől.

43 fős legénységgel és 6 ezer szarvasmarhával fedélzetén süllyedt el egy hajó

43 fős legénységgel és közel 6 ezer szarvasmarhával a fedélzeten borult fel egy hajó a Kelet-kínai-tengeren, miután lecsapott a térségben a Maysak tájfun. Eddig a legénység egy tagját sikerült élve megtalálniuk a mentőcsapatoknak.