Back to top

Bezárt a McDonald's az Egyesült Királyságban és Írországban

Az Egyesült Királyságban és Írországban a McDonald's éttermeit határozatlan időre bezárták a koronavírus járvány miatt. A gazdaságok vezetői szerint a megtermelt árukat az élelmiszerlánc más részeire irányítják.

A McDonald's az Egyesült Királyság és Írország területén a koronavírus-válság miatt tapasztalható félelmek miatt március 23-tól ideiglenesen, az összes, szám szerint 1270 éttermét bezárja.

A gyorsétterem lánc az alapanyagokat több mint 23 000 brit és ír gazdától szerzi be, üzletei évente több mint 600 millió font forgalmat bonyolítanak le az Egyesült Királyságban. Az összes étterem bezárása miatt a gazdálkodóknak termékeiket más piacokra kell irányítaniuk, különösen a kiskereskedelmi ágazatba, ahol hús- és tejtermékek hiánya lépett fel a pánikvásárlások miatt.

Neil Shand, a Nemzeti Marhahús Szövetség (NBA) igazgatója elmondta, hogy

a többlet húsokat, amelyeket a termelők nem tudnak a McDonald's-nál értékesíteni, átirányítják az élelmiszerlánc más szektorába, annak érdekében, hogy mindenkihez eljussanak az élelmiszerek.

Az Ír Mezőgazdasági Szövetség (IFA) szerint a McDonald's fontos felvásárlója az ír marhahús piacnak és a hirtelen bezárás „nagy csapást” jelentett az ágazat számára.

Az IFA elnöke, Tim Cullinan az Európai Mezőgazdasági Biztosnak írt múlt heti levelében felhívta a figyelmet, hogy a Bizottságnak készen kell állnia arra, hogy támogassa az EU marhahúspiacát, mivel a koronavírus okozta leállások befolyásolják a gazdasági helyzetet.

"Az ír marhahús ára már így is jóval alacsonyabb a termelői költségeknél. További árcsökkentéseket nem tudnak fenntartani" – tette hozzá az IFA elnöke.

Az Egyesült Királyságban más nagy vállalkozások is bezártak, többek között a Nando's csirkelánc 400 éttermének, a Costa Coffee az összes üzletének bezárását jelentette be.
Forrás: 
fwi.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most is dolgozik? Ossza meg képekben! #leszmitenni

Az élet nem állhat meg a mezőgazdaságban sem. Mutassuk meg, hogy a koronavírus árnyékában az agráriumban dolgozók nap, mint nap azért folytatják munkájukat, hogy mindenki asztalára jusson biztonságosan megtermelt magas minőségű élelmiszer. Küldjön egy fotót nekünk a cikkben leírtak szerint, hogy a lehető legtöbb embernek eljuttathassuk az üzentet: #leszmitenni.

Visszatértek a magyartarkák az őrségi legelőkre

Az elmúlt években észrevehetően megnőtt a szarvasmarhatartás iránti kedv az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) területein tevékenykedő gazdák körében. Mindez nem a véletlennek, hanem sokkal inkább annak a kezdeményezésnek köszönhető, melynek alkalmával az igazgatóság magyartarka üszőket helyezett ki a tartási feltételeknek megfelelő jelentkezők gazdaságába.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Árutőzsde: emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Fontos a repce tápanyag-utánpótlása a tavaszi vegetációs periódusban

A repce tavaszi fejtrágyázása több helyen már megtörtént, azonban sokan két részletben, osztott fejtrágyázást végeznek, a kiegyenlítettebb tápanyag-utánpótlás érdekében. Az intenzív repcetermesztésnek ma már szinte kihagyhatatlan eleme a lombtrágyázás is.

Biztonságosabbá válnak a falugazdász-irodák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiemelten készül a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra, ezért falugazdász-irodáit még biztonságosabbá alakítja.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

Harminc éves lett a Holstein Genetika Kft.

A Holstein Genetika Kft. három évtizede áll a minőségi tejtermelés szolgálatában. Kitartó és magas színvonalú munkájukkal Magyarország piacvezetőjévé nőtték ki magukat.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Nyílt levél a hazai dísznövényágazat megmentéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közös nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.