Back to top

Bezárt a McDonald's az Egyesült Királyságban és Írországban

Az Egyesült Királyságban és Írországban a McDonald's éttermeit határozatlan időre bezárták a koronavírus járvány miatt. A gazdaságok vezetői szerint a megtermelt árukat az élelmiszerlánc más részeire irányítják.

A McDonald's az Egyesült Királyság és Írország területén a koronavírus-válság miatt tapasztalható félelmek miatt március 23-tól ideiglenesen, az összes, szám szerint 1270 éttermét bezárja.

A gyorsétterem lánc az alapanyagokat több mint 23 000 brit és ír gazdától szerzi be, üzletei évente több mint 600 millió font forgalmat bonyolítanak le az Egyesült Királyságban. Az összes étterem bezárása miatt a gazdálkodóknak termékeiket más piacokra kell irányítaniuk, különösen a kiskereskedelmi ágazatba, ahol hús- és tejtermékek hiánya lépett fel a pánikvásárlások miatt.

Neil Shand, a Nemzeti Marhahús Szövetség (NBA) igazgatója elmondta, hogy

a többlet húsokat, amelyeket a termelők nem tudnak a McDonald's-nál értékesíteni, átirányítják az élelmiszerlánc más szektorába, annak érdekében, hogy mindenkihez eljussanak az élelmiszerek.

Az Ír Mezőgazdasági Szövetség (IFA) szerint a McDonald's fontos felvásárlója az ír marhahús piacnak és a hirtelen bezárás „nagy csapást” jelentett az ágazat számára.

Az IFA elnöke, Tim Cullinan az Európai Mezőgazdasági Biztosnak írt múlt heti levelében felhívta a figyelmet, hogy a Bizottságnak készen kell állnia arra, hogy támogassa az EU marhahúspiacát, mivel a koronavírus okozta leállások befolyásolják a gazdasági helyzetet.

"Az ír marhahús ára már így is jóval alacsonyabb a termelői költségeknél. További árcsökkentéseket nem tudnak fenntartani" – tette hozzá az IFA elnöke.

Az Egyesült Királyságban más nagy vállalkozások is bezártak, többek között a Nando's csirkelánc 400 éttermének, a Costa Coffee az összes üzletének bezárását jelentette be.
Forrás: 
fwi.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Holland porták baromfija - A fríz tyúk

Miközben a tenyésztők el vannak foglalva az ismertebb fajták változatainak kitenyésztésével (szín, alak stb.), új fajták létrehozásával, addig szinte észre sem veszik a lényegében évszázadok óta változatlanul maradt és tenyésztett fajtákat. Ez utóbbiak közé tartozik a fríz tyúk is, amely nálunk szinte ismeretlen, de Hollandián kívül is kevés helyen foglalkoznak vele.

Károly herceg a földekre hívja a briteket

„Nem varázsütésre terem meg az ennivalónk” – fogalmazott a brit trónörökös, Károly herceg, és arra szólította fel honfitársait, hogy vegyenek részt a betakarítási munkákban, a külföldi idénymunkások elmaradása miatt ugyanis komoly veszélyben látja a termést.

EU-brit kereskedelmi tárgyalások - az agrár- és élelmiszeripai szereplők közös nyilatkozata

Az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatáról szóló negyedik tárgyalási forduló befejezése előtt a Copa & Cogeca, a Celcaa és a FoodDrinkEurope aggódik, hogy nem volt haladás az első három fordulóban, valamint amiatt az egyre növekvő kockázat miatt, hogy nem lesz megállapodás a jelenlegi átmeneti időszak végére, vagyis 2020. december 31-ig.

Torma, a gyógyító zöldség

Tormabor és tormapor, koktél, krém, pép, főzelék. E növény sokkal kreatívabban is használható, mint gondolnánk. Néhány tormakészítmény egész évben megtalálható az üzletek polcain, na nem túl sokféle. Intenzív fogyasztása idényjellegű, Karácsony és Húsvét idejére korlátozódik. Pedig sok lehetőség van az ecetes tormán túl is...

Dacoltak a koronával a spárgarajongók

Igaz, hogy az éttermi beszállítás nagyságrendje értékelhetetlenül alacsony volt az idén, hamar kiderült, hogy a spárga németországi rajongóit ez nem tántorítja el kedvenc zöldségüktől. Még mintegy három hét visszavan a spárgaszezonból, de nagyjából már leszűrhetők a következtetések.

Már vegán termékeket is kínál a Pápai

Az élelmiszergyártás új korszakába lépett a Pápai Hús Kft. A különösen a sonkáiról híres cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki. A Pápai Ízek néven forgalomba kerülő burgerpogácsája és szendvicsfeltétje után már újabb magas fehérjetartalmú vegán termékeken is dolgozik.

Bor, rend, katonásan

A szőlő- és borágazatban korán megkongatták a vészharangot. A koronavírus okozta korlátozások, a vendéglátó egységek bezárása, az idegenforgalom drasztikus visszaesése, a turizmus megállása mind-mind a borfogyasztás ellen hatott.

Eddig nem kedvezett az időjárás a dohánytermelőknek

Az időjárás eddig nem fogadta kegyeibe a dohányültetvények tulajdonosait: tavasszal a szárazság alaposan feladta a leckét a gazdálkodóknak, de a fagy sem kímélte a növényeket - számolt be a Magyar Nemzet.

Növekedhet az uniós baromfitenyésztés

Az uniós baromfitenyésztés növekedni fog, de a koronavírus és a madárinfluenza miatt kihívásokkal néz szembe.

Oktatási honlapot indított a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elindította oktatási honlapját az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából. A nebihoktatas.hu egy olyan platform, ahol a hivatal összegyűjtötte élelmiszerbiztonsági és fenntartható élelmiszerfogyasztás témájú, sokszínű és az elmúlt években folyamatosan gyarapodó szemléletformálási eszköztárának valamennyi elemét.