Back to top

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

Fotó: Wikipédia
Az allergia az emberi szervezetnek egy rendellenes reakciója, amit egyébként ártalmatlan anyagok váltanak ki. A növények által kiváltott allergiáknak több csoportja is ismert. Leggyakoribb a légúti allergia, amit virágpor, spóra okozhat.

A kert titka a növényválasztás

Számos külföldi szakirodalom áll már rendelkezésre és ad tanácsokat speciális kertek kialakításával kapcsolatban. Talán legismertebb ezek közül a vakok kertje, amelynek alapelve, hogy mindig nyíljon benne valamilyen illatos virág. Hasonló elven alapul az antiallergén kert is;

itt a lényeg, hogy olyan növényeket válogassunk bele, amelyekre a kertet használó beteg nem allergiás, és az allergiateszten kimutatott pozitív reakciót mutató növények rokon fajainak ültetését is kerüljük.

A gyepet olyan rendszeresen nyírjuk, hogy annak ne legyen ideje virágozni. A csalán közismerten bőrallergiás reakciót okoz, de ilyen a ruta is (Ruta graveolens), amit ne ültessenek érzékeny bőrűek a kertjükbe. A bugavirágzatukkal díszítő füveket is kerüljék a pollen-érzékenyek. Gondot okozhat(nak) még a körömvirág (Calendula officinalis), a ricinus (Ricinus communis) és a muskátlifélék is. Fák közül a juharok, kőrisek, fűz és nyárfélék nem ültethetők.

Legyen egy elzárt sziget

Célszerű a kertet olyan sűrű lombú fajokkal sűrűn körbeültetni, amelyek jó pormegkötők. A kert díszítő növényeit is úgy kell megválogatni, hogy lehetőleg kevés pollent termelő fajok-fajták, kis virágú, vagy gyéren virágzó növények legyenek.

A vad növényfajok többsége sokkal több pollent termel, mint a belőlük nemesített kertészeti változatok. A dupla és telt virágú növény díszváltozatok egy része termést sem hoz, mert terméketlen.

Ebből, illetve a virágszerkezetből is következik, hogy a dupla szirmú, vagy teltvirágú kertészeti változatok kevesebb virágport termelnek, mint szimplavirágú társaik.

A szélporozta növények virágai többségében jelentéktelen kinézetűek, ám óriási mennyiségű pollent termelnek annak érdekében, hogy a kiszámíthatatlan légmozgás mellett is eljuthasson virágporuk a nőivarú virágokra (ilyen a mogyoró). A rovar megporzású virágok színesek, és ezek jóval kevesebb pollent termelnek, mint a szélporozta fajok.

Csak kreatívan

Sokszor látunk különleges színű és levélformájú salátákat a hipermarketek zöldséges pultjain, ezek magjai már a legtöbb gazdaboltban kaphatók. A saláták csak nyár végén hoznak virágszárat, és ez a részük még kinyílás előtt levágható, ezért egynyári virágok helyett kiváló szegélynövények. Levelükkel díszítenek, köretként, tálaláskor díszítésként használhatók, és a virágzásuk is elkerülhető. Cserjék és törpecserjék között is találunk színes fajtákat, amelyek virága kicsi, jelentéktelen, vagy ha nagy is, kevés pollent termel.

A fűszer- és gyógynövényként is ismert zsályáknak gyönyörű lombszín-változatú, nemesített formái kaphatók, amelyeknél a színpompás levelek kárpótolnak a kevésbé impozáns virágokért.

Egynyáriak közül ritkán okoz gondot a tátika (Antirrhinum majus), a nebáncsvirág (Impatiens hybridek), a törpe lobélia (Lobelia erinus), a borzaskata (Nigella damascena), vagy a hamvas zsálya (Salvia farinacea). Évelők közül árnyékos helyre ajánlottak a bőrlevelek (Bergenia sp.), árnyékliliomok (Hosta sp.), vagy a meténgek (Vinca sp.), napos helyre pedig a harangvirágok (Campanula sp.) és a sásliliomok (Hemerocallis sp.). Kúszó növények közül a nagyon színes és formagazdag vadszőlő (Vitis sp., Parthenocissus sp.) nemzetség fajai, és azok kertészeti változatai ajánlottak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.