Back to top

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

Fotó: Wikipédia
Az allergia az emberi szervezetnek egy rendellenes reakciója, amit egyébként ártalmatlan anyagok váltanak ki. A növények által kiváltott allergiáknak több csoportja is ismert. Leggyakoribb a légúti allergia, amit virágpor, spóra okozhat.

A kert titka a növényválasztás

Számos külföldi szakirodalom áll már rendelkezésre és ad tanácsokat speciális kertek kialakításával kapcsolatban. Talán legismertebb ezek közül a vakok kertje, amelynek alapelve, hogy mindig nyíljon benne valamilyen illatos virág. Hasonló elven alapul az antiallergén kert is;

itt a lényeg, hogy olyan növényeket válogassunk bele, amelyekre a kertet használó beteg nem allergiás, és az allergiateszten kimutatott pozitív reakciót mutató növények rokon fajainak ültetését is kerüljük.

A gyepet olyan rendszeresen nyírjuk, hogy annak ne legyen ideje virágozni. A csalán közismerten bőrallergiás reakciót okoz, de ilyen a ruta is (Ruta graveolens), amit ne ültessenek érzékeny bőrűek a kertjükbe. A bugavirágzatukkal díszítő füveket is kerüljék a pollen-érzékenyek. Gondot okozhat(nak) még a körömvirág (Calendula officinalis), a ricinus (Ricinus communis) és a muskátlifélék is. Fák közül a juharok, kőrisek, fűz és nyárfélék nem ültethetők.

Legyen egy elzárt sziget

Célszerű a kertet olyan sűrű lombú fajokkal sűrűn körbeültetni, amelyek jó pormegkötők. A kert díszítő növényeit is úgy kell megválogatni, hogy lehetőleg kevés pollent termelő fajok-fajták, kis virágú, vagy gyéren virágzó növények legyenek.

A vad növényfajok többsége sokkal több pollent termel, mint a belőlük nemesített kertészeti változatok. A dupla és telt virágú növény díszváltozatok egy része termést sem hoz, mert terméketlen.

Ebből, illetve a virágszerkezetből is következik, hogy a dupla szirmú, vagy teltvirágú kertészeti változatok kevesebb virágport termelnek, mint szimplavirágú társaik.

A szélporozta növények virágai többségében jelentéktelen kinézetűek, ám óriási mennyiségű pollent termelnek annak érdekében, hogy a kiszámíthatatlan légmozgás mellett is eljuthasson virágporuk a nőivarú virágokra (ilyen a mogyoró). A rovar megporzású virágok színesek, és ezek jóval kevesebb pollent termelnek, mint a szélporozta fajok.

Csak kreatívan

Sokszor látunk különleges színű és levélformájú salátákat a hipermarketek zöldséges pultjain, ezek magjai már a legtöbb gazdaboltban kaphatók. A saláták csak nyár végén hoznak virágszárat, és ez a részük még kinyílás előtt levágható, ezért egynyári virágok helyett kiváló szegélynövények. Levelükkel díszítenek, köretként, tálaláskor díszítésként használhatók, és a virágzásuk is elkerülhető. Cserjék és törpecserjék között is találunk színes fajtákat, amelyek virága kicsi, jelentéktelen, vagy ha nagy is, kevés pollent termel.

A fűszer- és gyógynövényként is ismert zsályáknak gyönyörű lombszín-változatú, nemesített formái kaphatók, amelyeknél a színpompás levelek kárpótolnak a kevésbé impozáns virágokért.

Egynyáriak közül ritkán okoz gondot a tátika (Antirrhinum majus), a nebáncsvirág (Impatiens hybridek), a törpe lobélia (Lobelia erinus), a borzaskata (Nigella damascena), vagy a hamvas zsálya (Salvia farinacea). Évelők közül árnyékos helyre ajánlottak a bőrlevelek (Bergenia sp.), árnyékliliomok (Hosta sp.), vagy a meténgek (Vinca sp.), napos helyre pedig a harangvirágok (Campanula sp.) és a sásliliomok (Hemerocallis sp.). Kúszó növények közül a nagyon színes és formagazdag vadszőlő (Vitis sp., Parthenocissus sp.) nemzetség fajai, és azok kertészeti változatai ajánlottak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Majorságot épít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Mura mellett

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) 470 millió forintos európai uniós támogatással épít majorságot Letenye határában, a Mura mentén - tájékoztatta a nemzeti park az MTI-t.

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Bécs a világ legzöldebb városa

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városának. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis a világ tíz legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet.

Betonszövetes virágtartó készítése

Látványos, egyszerűen elkészíthető virágedényeket alkothatunk egy nagyon ötletes módszerrel. A dolog lényege: betonhabarcsba áztatunk törölközőt, amit egy vödrön, vagy virágcserépen hagyunk megkötni a megfelelő forma elérése érdekében. És kész…

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

Árnyak a kertben

Meleg nyarainkon sokszor hiányoljuk, ha a kertünkben nincs árnyék. Máskor viszont éppen az árnyékos részek adnak külön feladatot, hisz azok beültetésekor kissé más elveket kell követnünk. Egy kert akkor élhető igazán, ha a szórt árnyékú, a mélyárnyékú és a napsütötte részek egyensúlyban vannak. Jó tervezéssel, előrelátó gondolkodással ez könnyen megoldható.