0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 5.

Kenyérművészet: ötlet az otthon ülős Húsvétra

Ebben a kényszerű „otthonmaradós” időszakban a hobbipékek országa lettünk, hiszen rengetegen ütik el az időt házi kenyérsütéssel. Ezt igen kreatívan is lehet művelni, elég csak a „bread art” kifejezésre rákeresni az interneten…

Rengeteg módszerrel lehet vidámabbá, egyedibbé tenni a házilag készített zsemléket, kifliket, kenyereket. Lehet színezni a tésztát, alakítani a formát, illetve dombor vagy festett mintákat is használhatunk díszítésnek. Kedvcsináló gyanánt két viszonylag egyszerű, de látványos kenyérművész fogást mutatunk be Olvasóinknak.

Fessük meg a héját

A kenyerek, zsemlék héjának a festése viszonylag egyszerű. Szinte bármilyen, lehetőleg természetes, de mindenképp ehető festéket használjunk a héj megfestésére. Ez lehet őrölt paprika, kurkuma, céklapor, vagy akár ezek keveréke is. Olajjal vegyítve, nem túlhígítva, hogy minél sötétebb, kenhetőbb masszát kapjunk, így készítsük el a festéket, amit sütés előtt vigyünk fel vékony ecsettel a már megkelt péktermékre. Sütés után így egy szép mintákkal ellátott végeredményt kapunk.

Olasz kenyérből kép is készülhet

A másik egyszerűen elkészíthető, de annál látványosabb kenyérművészeti irányzat alapja a focaccia, vagyis az olasz kenyér. Ez egy lapos, kinyújtott, lepényszerű kenyértészta, ami állagában igen hasonlít a pizzatésztához. Formájából adódóan pedig kiválóan díszíthető. Számtalan focaccia recept található az interneten a nagyon egyszerűtől, a nagyon bonyolultig, bármelyiket kiválaszthatjuk, a célnak megfelel. E változatosság oka, hogy egyesek vékony, ropogós végeredményt szeretnének, mások kissé vastagabb, szivacsos tésztájút.

Mi Jackie Freeman receptjét mutatjuk be, aki e kenyérféle díszítésének is nagy mestere. Ő a két csésze lisztet összekeveri élesztővel, kis sóval és tetszőleges, morzsolt fűszerekkel. Kerül a tálba még langyos víz, tej, valamint kevés cukor, vagy méz, ami az élesztő munkáját segíti. Ezután még annyi lisztet kell hozzáadni, hogy egy gyúrható, nyújtható tésztát kapjunk. Pihentetés után következik a nyújtás, majd a kiolajozott tepsibe kerül a tészta. Húzzuk ki a tepsi sarkáig a tésztát, és 10 percet pihentessük így, amíg előmelegítjük a sütőt. A tíz perc letelte után ujjunkkal nyomkodjuk meg a tésztát, hogy ne legyen teljesen egyenes a felülete, ezzel megakadályozzuk, hogy sütés közben nagy buborékok keletkezzenek a tésztán. Ekkor jön el a díszítés ideje, amihez rengeteg dolog felhasználható: zöldségek, diófélék, fűszerek, gyógynövények.

A tészta tetejét kenjük meg olívaolajjal és a díszítő elemeket nyomkodjuk a tésztába alaposan, hogy sülés közben is ott maradjanak.

Díszítéshez használhatunk színes paprika szeleteket, félbe vágott koktél paradicsomot, ezekből szép virágminta alakítható ki. Olajbogyókból készülhet a virágok közepe. A szeletelt hagyma is nagyon jól mutat a kenyéren. Levelek is felkerülhetnek rá: petrezselyem, metélőhagyma, kapor, vagy bazsalikom. Magok közül tökmag, fenyőmag, dió, mogyoró is színesítheti az olasz kenyér tetejét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu