0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Gombaértékesítés a koronavírus-járvány idején

A Banken Champignons Hollandia vezető gombapiaci szereplője. Sok nehéz hét áll mögöttük a koronavírus-járvány kitörése miatt. Amikor az emberek élelmiszerkészleteket halmoztak föl, a gomba iránti kereslet is gyorsan megnőtt, volt olyan hét, amikor többet értékesítettünk, mint általában a karácsonyi időszakban – mondja Alex Vos értékesítési igazgató.

A kiskereskedelmi csomagolás azonban nagyobb erőfeszítéseket is igényel, miközben Európában csökkent a termelés és a munkaerőforrás. Sok kelet-európai vendégmunkás hazament. Értékesítésük 65 százalékát most a kiskereskedelmi forgalmazás teszi ki, azt egészíti ki az élelmiszer- és a feldolgozóipar számára történő szállítás. A kiskereskedelem eladásai eleinte robbanásszerűen megnőttek, tíz nap elteltével azonban csökkeni kezdett a kereslet. Mivel a termelés nem állhat le hirtelen, a készletek drámai módon megnövekedtek.

Most nyugodtabb vizeken evezünk, a kiskereskedelmi értékesítés a válság kezdete előttihez képest magasabb, és élénkülnek az étkeztetési szolgáltatások is, ami az éttermek és vendéglátóhelyek kreatív megoldásainak köszönhető. Ez azt jelenti, hogy meglehetősen stabil az értékesítés, csupán a súlypont változott meg – mondja Alex.

Szerinte a kiskereskedők többnyire a megszokott, állandó árucikkeket szeretnék, például fehér és barna csiperkét. Az egzotikus gomba eladása – amely általában az éttermekhez kerül – már kissé nehezebb, de igyekeznek kihozni a legjobbat a kedvezőtlen helyzetből.

Elindították a Mushroom Drive-In kampányukat, azon keresztül szeretnék megismertetni az emberekkel a különleges gombafajtákat.

A húsvéti eladásokhoz az értékesítési menedzser jó reményeket fűzött. Jól eladhatók például a barbecue-csomagok, amelyekben grillezhető gombafajta-keverékeket állítottak össze. A képen látható steakcsomag szeletelt ördögszekér-laskagombából készül, amihez oregánóágakat és kis csésze pestót is csomagolnak, de kínálnak kevésbé ismert ágas taplót is friss fűszernövényekkel és fűszervajjal.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.com