0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Üvegház a sivatagban

Nem délibáb, amit az Egyesült Arab Emírségekben lévő Al Kaheef-sivatagban látunk; igen, valódi üvegház.

Themar Al Emarat öthektáros létesítménye tavaly készült el Dubajtól mindössze 30 percnyi távolságra, és a New Growing System (NGS) által kifejlesztett modern technikák és termesztési technológiák alkalmazásával az extrém körülmények ellenére is egész évben különféle zöldségeket, elsősorban salátaféléket és paradicsomot termelnek benne vízkultúrában.

Az NGS által a szélsőséges éghajlati viszonyok közötti termesztéshez kifejlesztett technológia alapja az NGS recirkulációs polietilén csatorna, amelyet világszerte használnak vízkultúrás talaj nélküli termesztésben. Az új fejlesztéseknek köszönhetően a szakembercsapat lehetővé tette a termesztőház hűtését víz használata nélkül. „Ennek köszönhetően ez a projekt mérföldkő a vízfelhasználás szempontjából” – mondta Donald Gartland, az NGS munkatársa.

A hűtés az 5,94 MW-os hálózaton kívüli különleges mikrohálónak köszönhetően valósítható meg, amellyel a létesítményt fölszerelték.

Ez az első automatizált, és nagy állománysűrűségű kultúrák termesztésére alkalmas létesítmény a Közel-Keleten. Az NGS technológiai projekttel jelentősen javul az élelmiszer-önellátás az Egyesült Arab Emírségekben, ráadásul a vízfelhasználás ellenőrzésével folyó, valódi fenntartható termelési rendszerben.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.com