0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 8.

Paradicsomkonzervből is megkezdődött a felhalmozás

A már megkötött szerződések teljesítése során a legtöbb feldolgozó igyekszik nem változtatni az árakon, a koronavírus-járvány miatti pánikfelvásárlás miatt azonban megugrott a kereslet, így a paradicsomkonzerv átlagára 12 százalékkal emelkedik.

Az olasz feldolgozók a hámozott, darabolt paradicsomot tartalmazó, könnyen nyitható 400 grammos konzerv egységárát 0,36-0,37 euróban határozták meg az október-decemberi 0,32 euró helyett.

Egy dél-olaszországi feldolgozó úgy nyilatkozott, hogy a fokozott kereslet ellenére is mindent megtesznek, hogy áraikat a 2019-es szinten tartsák, ám az utóbbi időben a megfogyatkozott készletek miatt a spot (azonnali) piacokon spekulatív célú mozgásokra, kötésekre is sor került, olvasható a FruitVeB összeállításában, az IEG Vu Agribussiness Intelligence információra hagyatkozva.

A feldolgozók általában tartalékolnak valamennyi készletet az egyedi vagy extra rendelések számára, ám az idei szezonra több gyárnak 10-15 százalékkal kevesebb alapanyagból kellett készülnie, ezért az ilyen megrendelésekre egyszerűen nem maradt nyersanyag.

A spanyol darabolt paradicsomot jelenleg tonnánként 400 euróért kínálják a piacokon, a velőt pedig 360 euróért, amíg szeptemberben 350 és 330 euró volt az áruk, és már ezek is magasnak számítottak.

Spanyolországban tavaly 3,2 millió tonna paradicsomot takarítottak be, 14 százalékkal többet, mint a nagyon rossz évnek számító 2018-ban, Olaszország azonban a kiültetéseket késleltető heves esőzések miatt nehéz évet zár. A szezon egészen októberig kitolódott, és végül a betakarított mennyiség nem sokkal maradt el a sokéves olasz átlagtól, de a rosszabb minőség csökkentette az ipari kihozatalt. Ráadásul Olaszország már a 2019-es évnek is alacsony átmenő készletekkel vágott neki – ebből adódóan az idei évet gyakorlatilag készletek nélkül kezdték meg.

A feldolgozók csak nagy nehézségek árán tudják kielégíteni a koronavírus-járvány miatt hirtelen megugró keresletet, ezért visszafogták promóciós, akciós tevékenységüket, és gyakran kényszerülnek a kiszállítások halasztására is. Ágazati becslések szerint akár 10-15 napos késésekre is lehet számítani, ha a kereslet belátható időn belül nem csökken vissza az átlagos szintre.

Egyelőre nem állnak rendelkezésre 2020-as világpiaci adatok, de a 2019-es statisztikák enyhe exportnövekedést mutatnak (2,17%), Olaszország 2 százalékkal több, 1,43 millió tonna paradicsomkonzervet értékesített külföldre. A spanyol export 1,47 százalékkal nőtt (134 ezer tonna), és úgy tűnik, hogy az olasz alapanyaghiány és visszafogott spanyol termelés legnagyobb nyertese Portugália, amely 14 százalékkal növelte kiszállításait.

Az Egyesült Királyság az előző évinél 4,35 százalékkal több, 357 ezer tonna paradicsomkonzervet vásárolt, melynek hátterében valószínűleg a brexit okozta bizonytalanság, és a lelassult termékkiszállítástól való félelem állt.

A koronavírus-járvány számottevően fokozta a brit keresletet, és sok kereskedő szerint több jel is arra utal, hogy a határok lezárása miatti bizonytalanság többeket a készleteket halmozására késztet.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu