0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Koronavírus – Uniós importkorlátozást sürget a Baromfi Terméktanács

Uniós importkorlátozást sürget a Baromfi Terméktanács az ágazat túlélése érdekében - közölte a terméktanács elnök-igazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Csorbai Attila közölte, hogy a koronavírus-járvány miatt a piac 30 százalékát jelentő hotelek és éttermek kiestek, így mára az önköltség alá zuhant az élő baromfi kilónkénti átvételi ára.

Az árzuhanás miatt, a korábbi 260-270 forinttal szemben, mára 230 forintra csökkent a kilónkénti felvásárlási ár, mert mindenki szabadulni igyekszik a készletektől – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban a járvány mellett a madárinfluenza is sújtja a termelőket. Példaként említette, hogy az utóbbi időben az Alföldön kétmillió fertőzött állatot kellett leölni.

Mindennek következtében sok termelő mehet csődbe, ami a termelés visszaesését, később egy keresleti piac kialakulását eredményezeti, ami brutális áremelkedéssel járhat – fejtette ki.

Ebben a helyzetben tartja szükségesnek a terméktanács a harmadik országból származó, évente mintegy 850 ezer tonnányi baromfihús importjának korlátozását – mondta Csorbai Attila.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: MTI