Back to top

Lehet, hogy a sült krumpli húzza ki az ágazatot a bajból?

A koronavírus miatti karantén a belga burgonyafogyasztást is nagyot zuhant. A helyzet súlyosságának mérséklésére meglepő, ám kézenfekvő ötletekkel állt elő a burgonyakereskedőket és -feldolgozókat tömörítő szövetség.

A belga burgonyaágazat általában évenként 2,3 millió tonna árut szállít 160 országba, és a helyi vendéglátás is sok alapanyagot fölvesz Az éttermek bezárása, a nyári fesztiválok törlése, és az export visszaesése ugyanakkor jócskán megrengette az ágazatot. A belga burgonya kereskedők és feldolgozók szövetsége (Belgapom) szerint mintegy 1 millió tonna burgonya értékesítését veszélyezteti a járvány., adta hírül egyebek közt a freshplaza.fr és a sudinfo.be hírportál is.

A veszteségek csökkentéséhez a lakosság közreműködését is kéri a szövetség.

Azt kérik, hogy a heti egy alkalom helyett mindenki fogyasszon sült krumplit legalább kétszer.

A szövetség főtitkára azt is bejelentette, hogy az élelmiszerpazarlás ellen küzdő szervezettel és az áruházakkal kampányt indítanak, hogy  a belgák egyenek több burgonyát otthon. Emellett a Belgapom május végéig hetente 25 tonnát burgonyát csomagol és bocsát az élelmiszer-bankok rendelkezésére.

De persze mindez valószínűleg nem lesz elég a készletek levezetésére. Nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a burgonyát adjanak el a közép-európai országokba, ahol keményítőt akarnak belőle gyártani. De állati takarmánynak is hasznosítható a burgonya, sőt elektromos áram termelhető belőle, tette hozzá a főtitkár.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Tovább nő a grill termékek piaca

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest - írta a Világgazdaság kedden a Nielsen adatai alapján.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Németországban élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztetnek a feldolgozók

Az árak emelkedése alapján élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztettek és cselekvésre szólították fel a feldolgozóipari vállalatok szervezetei Cem Özdemir szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztert. „Lassan már nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe kerülnek az élelmiszer-alapanyagok a világpiacon, hanem az, hogy egyáltalán kapunk-e még" - mondta Christian von Boetticher, a Német Élelmiszeripari Egyesülés (BVE) elnöke egy, a Bild Zeitung által idézett nyilatkozatában.

Kényszerszabadság: Földet kaptak az orosz autógyár munkásai, hogy burgonyát termeljenek

Kényszerszabadságra kellett küldenie a dolgozókat az orosz Avtotor autógyárban. A cég nem akarja elveszíteni a szakképzett munkásait, ezért krumplifölddel kárpótolja őket.

Baromfiipar: Sötétben tapogatózunk

Nem emlékszem olyan időszakra a magyar baromfiágazat történetében, amikor annyi baj és gazdasági hatás érte volna az ágazatot, mint az elmúlt másfél-két évben. Vegyük sorba, mik voltak ezek a hatások, milyen következményeik voltak és vannak, és vizsgáljuk meg, van-e, s ha van, akkor merre lehet a kiút a jelenlegi válságos helyzetből!

Kettősség a géppiacon: alapanyaghiány és növekvő gépvásárlási kedv

Hogyan hat mezőgazdasági gépek forgalmazására, javítására a járvány és a háború okozta alkatrészhiány. Többek között erről is beszélget Mikó Sándorral, a Magtár Kft. ügyvezető igazgatójával Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Indul a csibeszezon

Van jó minden rosszban, tartja a mondás. Sokan vitatkoznak ezzel a megállapítással, ám az tény, hogy amikor 2020 tavaszán ezt a régiót is elérte a pandémia, a határok lezárása miatt a csirke előnevelésével foglalkozó kárpátaljai gazdák nagy része nem tudta beszerezni a keltetéshez szükséges tojást.