0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Lehet, hogy a sült krumpli húzza ki az ágazatot a bajból?

A koronavírus miatti karantén a belga burgonyafogyasztást is nagyot zuhant. A helyzet súlyosságának mérséklésére meglepő, ám kézenfekvő ötletekkel állt elő a burgonyakereskedőket és -feldolgozókat tömörítő szövetség.

A belga burgonyaágazat általában évenként 2,3 millió tonna árut szállít 160 országba, és a helyi vendéglátás is sok alapanyagot fölvesz Az éttermek bezárása, a nyári fesztiválok törlése, és az export visszaesése ugyanakkor jócskán megrengette az ágazatot. A belga burgonya kereskedők és feldolgozók szövetsége (Belgapom) szerint mintegy 1 millió tonna burgonya értékesítését veszélyezteti a járvány., adta hírül egyebek közt a freshplaza.fr és a sudinfo.be hírportál is.

A veszteségek csökkentéséhez a lakosság közreműködését is kéri a szövetség.

Azt kérik, hogy a heti egy alkalom helyett mindenki fogyasszon sült krumplit legalább kétszer.

A szövetség főtitkára azt is bejelentette, hogy az élelmiszerpazarlás ellen küzdő szervezettel és az áruházakkal kampányt indítanak, hogy  a belgák egyenek több burgonyát otthon. Emellett a Belgapom május végéig hetente 25 tonnát burgonyát csomagol és bocsát az élelmiszer-bankok rendelkezésére.

De persze mindez valószínűleg nem lesz elég a készletek levezetésére. Nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a burgonyát adjanak el a közép-európai országokba, ahol keményítőt akarnak belőle gyártani. De állati takarmánynak is hasznosítható a burgonya, sőt elektromos áram termelhető belőle, tette hozzá a főtitkár.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu