Back to top

Megtilthatják az olcsó hús reklámját

Egyre nagyobb hullámokat vet a németországi vágóhídi dolgozók kiugróan magas koronavírus-fertőzöttségének ügye, és rendre vissza-visszatérnek rá a tudósítások, hogy ide vezet, ha a húsnál semmi egyéb nem számít, csak az olcsóság. Legutóbb pedig már a törvényhozás szintjén is elhangzott, hogy véget kell vetni a dömpingárak reklámozásának.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Fermo Sergio / Pixabay
A TopAgrar online kiadása a német hírügynökség tudósítására hivatkozva Georg Nüßleint idézte: a CDU/CSU-frakció elnöke úgy fogalmazott, hogy a gyökerénél kell megragadni a problémát, és

gátat kell szabni annak, hogy a húsreklámok központi üzenete kizárólag az olcsóság legyen.

Hiszen nem utolsósorban a húsiparban uralkodó árnyomás az oka a dolgozók elképesztő szálláskörülményeinek és az ebből óhatatlanul eredő egészségügyi és higiéniai kockázatoknak – mondta.

A tisztességtelen dömpingár-versenynek véget vetendő, szerinte elsősorban a kereskedelemnek kellene önkéntes alapon önmérsékletet tanúsítani ezen a téren, ám ha ez nem megy, akkor jogszabályba foglalt tiltást is elképzelhetőnek tart a politikus.

Amióta nyilvánosságra került, hogy Németország több, egymástól független és földrajzilag is távol eső húsüzeme vált koronavírus-gócponttá, reflektorfénybe került az a régóta fennálló rendszer, amely nagyon sok üzemnél ugyanaz: közép- és kelet-európai vendégmunkások végzik a nehéz fizikai munkát, a szállásukról pedig a brigádok munkaközvetítését szervező alvállalkozók gondoskodnak, sokszor lerobbant egykori laktanyákban és hasonló épületekben helyezve el őket tömegesen.

A masszív kritika a Bundestag szintjét is megmozgatta, szerdán Angela Merkel kancellár és Hubertus Heil foglalkoztatásügyi miniszter egyeztettek az ügyben, továbbá

minden parlamenti frakció amellett foglalt állást, hogy jogalkotói szinten kell tenni valamit a húsipari dolgozók munkakörülményeinek érdekében.

Egyébként közben zajlanak a vizsgálatok, minden húsipari üzem valamennyi dolgozójánál elrendelték a koronavírus-tesztet, és a friss adatok szerint már csak elvétve találnak új fertőzötteket, illetve van olyan nagy gyár is (pl. Tönnies), ahol egyáltalán nem regisztráltak megbetegedést.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Rekord pusztítást végzett Amerikában a madárinfluenza – több mint 50 millió baromfit vágtak le

A madárinfluenza idén 50,54 millió madarat pusztított el az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének leghalálosabb járványa söpört végig az országon- derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.