0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Megtilthatják az olcsó hús reklámját

Egyre nagyobb hullámokat vet a németországi vágóhídi dolgozók kiugróan magas koronavírus-fertőzöttségének ügye, és rendre vissza-visszatérnek rá a tudósítások, hogy ide vezet, ha a húsnál semmi egyéb nem számít, csak az olcsóság. Legutóbb pedig már a törvényhozás szintjén is elhangzott, hogy véget kell vetni a dömpingárak reklámozásának.

A TopAgrar online kiadása a német hírügynökség tudósítására hivatkozva Georg Nüßleint idézte: a CDU/CSU-frakció elnöke úgy fogalmazott, hogy a gyökerénél kell megragadni a problémát, és

gátat kell szabni annak, hogy a húsreklámok központi üzenete kizárólag az olcsóság legyen.

Hiszen nem utolsósorban a húsiparban uralkodó árnyomás az oka a dolgozók elképesztő szálláskörülményeinek és az ebből óhatatlanul eredő egészségügyi és higiéniai kockázatoknak – mondta.

A tisztességtelen dömpingár-versenynek véget vetendő, szerinte elsősorban a kereskedelemnek kellene önkéntes alapon önmérsékletet tanúsítani ezen a téren, ám ha ez nem megy, akkor jogszabályba foglalt tiltást is elképzelhetőnek tart a politikus.

Amióta nyilvánosságra került, hogy Németország több, egymástól független és földrajzilag is távol eső húsüzeme vált koronavírus-gócponttá, reflektorfénybe került az a régóta fennálló rendszer, amely nagyon sok üzemnél ugyanaz: közép- és kelet-európai vendégmunkások végzik a nehéz fizikai munkát, a szállásukról pedig a brigádok munkaközvetítését szervező alvállalkozók gondoskodnak, sokszor lerobbant egykori laktanyákban és hasonló épületekben helyezve el őket tömegesen.

A masszív kritika a Bundestag szintjét is megmozgatta, szerdán Angela Merkel kancellár és Hubertus Heil foglalkoztatásügyi miniszter egyeztettek az ügyben, továbbá

minden parlamenti frakció amellett foglalt állást, hogy jogalkotói szinten kell tenni valamit a húsipari dolgozók munkakörülményeinek érdekében.

Egyébként közben zajlanak a vizsgálatok, minden húsipari üzem valamennyi dolgozójánál elrendelték a koronavírus-tesztet, és a friss adatok szerint már csak elvétve találnak új fertőzötteket, illetve van olyan nagy gyár is (pl. Tönnies), ahol egyáltalán nem regisztráltak megbetegedést.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu