Back to top

Megtilthatják az olcsó hús reklámját

Egyre nagyobb hullámokat vet a németországi vágóhídi dolgozók kiugróan magas koronavírus-fertőzöttségének ügye, és rendre vissza-visszatérnek rá a tudósítások, hogy ide vezet, ha a húsnál semmi egyéb nem számít, csak az olcsóság. Legutóbb pedig már a törvényhozás szintjén is elhangzott, hogy véget kell vetni a dömpingárak reklámozásának.

Illusztráció
Fotó: Fermo Sergio / Pixabay
A TopAgrar online kiadása a német hírügynökség tudósítására hivatkozva Georg Nüßleint idézte: a CDU/CSU-frakció elnöke úgy fogalmazott, hogy a gyökerénél kell megragadni a problémát, és

gátat kell szabni annak, hogy a húsreklámok központi üzenete kizárólag az olcsóság legyen.

Hiszen nem utolsósorban a húsiparban uralkodó árnyomás az oka a dolgozók elképesztő szálláskörülményeinek és az ebből óhatatlanul eredő egészségügyi és higiéniai kockázatoknak – mondta.

A tisztességtelen dömpingár-versenynek véget vetendő, szerinte elsősorban a kereskedelemnek kellene önkéntes alapon önmérsékletet tanúsítani ezen a téren, ám ha ez nem megy, akkor jogszabályba foglalt tiltást is elképzelhetőnek tart a politikus.

Amióta nyilvánosságra került, hogy Németország több, egymástól független és földrajzilag is távol eső húsüzeme vált koronavírus-gócponttá, reflektorfénybe került az a régóta fennálló rendszer, amely nagyon sok üzemnél ugyanaz: közép- és kelet-európai vendégmunkások végzik a nehéz fizikai munkát, a szállásukról pedig a brigádok munkaközvetítését szervező alvállalkozók gondoskodnak, sokszor lerobbant egykori laktanyákban és hasonló épületekben helyezve el őket tömegesen.

A masszív kritika a Bundestag szintjét is megmozgatta, szerdán Angela Merkel kancellár és Hubertus Heil foglalkoztatásügyi miniszter egyeztettek az ügyben, továbbá

minden parlamenti frakció amellett foglalt állást, hogy jogalkotói szinten kell tenni valamit a húsipari dolgozók munkakörülményeinek érdekében.

Egyébként közben zajlanak a vizsgálatok, minden húsipari üzem valamennyi dolgozójánál elrendelték a koronavírus-tesztet, és a friss adatok szerint már csak elvétve találnak új fertőzötteket, illetve van olyan nagy gyár is (pl. Tönnies), ahol egyáltalán nem regisztráltak megbetegedést.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mezőgazdaság vs. koronavírus

Hogyan hat a járvány az egyes mezőgazdasági ágazatokra? Mi lesz a tavaszi munkálatokkal? Milyen lépéseket tesznek az ágazat szereplői a stabil, magas minőségű termelés megőrzéséhez? Hogyan birkóznak meg a vállalatok, családi gazdaságok, őstermelők a nehéz helyzettel? Ezekre a kérdésekre választ talál itt, a "koronavírus" aloldalunkon. A legfrissebb és legfontosabb hírek, elemzések, összefoglalók egy helyen.

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.

Jöhetnek a vadászok Ausztriából, ha van negatív teszteredményük

A vadgazdálkodási ágazat szempontjából fontos fejlemény, hogy beléphetnek Magyarországra Ausztria területéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs szervezetükben koronavírus.

Elég nagy bajban vannak a kisebb sörfőzdék

Az elmúlt két hónap a kézműves főzdéket is rosszul érintette. A fiatal szektor cégei ugyanis a pénzüket fejlesztésekbe, berendezésekbe forgatták vissza, és most cashflow problémájuk jelentkezett, miután sok vendéglátóhely, söröző nem fizette ki a számlákat.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Az Alpokban eltűnhetnek a gleccserek

Romlott a természetes környezet állapota Németországban. A szövetségi kormány vizsgálata a többi között kimutatta, hogy teljesen eltűnhetnek a gleccserek és kihalhat a védett rovarfajok 70 százaléka.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Palócság a tányéron

Ha valaki egy csöppnyi vadregényre vágyik, ki sem kell mozdulnia kicsiny hazánkból. A Cserhát az egyik legérintetlenebb része az Északi-középhegységnek; szelíd lankái és sajátos kulturális közege, mintha más világba repítené a látogatót. Bánkon, az egyedi hangulatú kis palóc településen, az IPOLY ERDŐ Zrt. vadászházában a hamisítatlan helyi konyhát is megismerhetjük.