Back to top

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

A lóbab (Vicia faba)  minden ősisége ellenére gyakorlatilag eltűnt a hazai táplálkozásból. Nem ismerjük, legfeljebb csak hallunk róla, és csak néhány elszánt gasztroblogger posztol néha egy-egy receptet. Valaha nálunk is termesztették, de manapság inkább csak takarmánynak alkalmazzák, pedig az íze zamatos, telet az élettani hatása pedig kiváló. Az amerikai származású étkezési bab  (Phaseolus vulgaris) megjelenésével nálunk feledésbe merült a lóbab.

A lóbab héját mindig el kell távolítani. Lehetséges, hogy ez okozta száműzetését a magyar konyhából, holott a babfélék kellemetlen utóhatásait, a felfúvódást és gázképződést a héj okozza.

Tehát a logika szerint pont ellenkezőleg kellett volna történnie, mégis a kényelem és az amerikai babfajták győztek.

A lóbab tulajdonságai és tápláló mivolta valószínűleg már a neolitikumban ismert volt. Az ókori Egyiptomban kultikus tápláléknak tekintették, gyakran a halottak mellé temették. A rómaiak a lóbabot megbecsülték magas tápértéke, könnyű szállítása és tárolása miatt, fogyasztásról a Biblia is beszámol. A mai világban közönséges növénynek tekintik, meglehetősen egyszerűen termeszthető, emellett nagyon pozitív hatással van más növények korábbi vetése miatt megterhelt talajra.

Érdemes az étrendünkbe beiktatni, magas fehérjetartalma miatt különösen azoknak ajánlható, akik vegetáriánus étrendet követnek és nem fogyasztanak állati fehérjét.

Folsav forrása, különösen értékes a várandós nők számára, vas és B12-vitamint tartalma miatt vérszegénység esetén ajánlott.  Csökkenti a vér koleszterin-szintjét, káliumban gazdag, és vasat, magnéziumot is tartalmaz valamint értékes rostokat. Ezek a tulajdonságai teszik alkalmassá, hogy  megakadályozza vagy késlelteti a  Parkinson kór, a vérszegénység, a vastagbélrák kialakulását és a kóros elhízást. Nem ajánlott viszont azoknak, akik köszvénnyel küszködnek, vagy allergiások a hüvelyesekre.   

Mit készítsünk lóbabból? Legfinomabb a zsenge, zöld lóbab, de szárítva is felhasználható. Remek leves, főzelék kerülhet az asztalra, frissen pedig salátákat és krémeket készíthetünk belőle. 

Érdemes tudni, hogy néhány perces főzés utána héját el kell távolítani. Jól fűszerezhető, remek ízesítője a petrezselyemzöld, a kapor, a fokhagyma, a babérlevél, a citrom, a keleti fűszerek és az olívaolaj.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

Gondozásmentesen is tarthatók egyes varjúhájfélék

A varjúháj (Sedum) nemzetségbe világszerte több mint ötszáz növényfaj tartozik. Magyarországon a borsos varjúháj és a hatsoros varjúháj azok, melyekkel gyakran találkozhatunk hegyvidékeken. Jól bírják, sőt igénylik a tűző napsütést és a szárazságot, ezért kerti felhasználásuk több szempontból is előnyös.

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Repceméz gyomorpanaszok ellen - Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)

A repce- és a gesztenyeméz remek választás gyomorpanaszokra. Az okok teljes kiküszöböléséhez propolisz-kúra és életmódváltás is szükséges.

Gyógynövények a nyári időszakban

Nyáron megannyi vadon termő gyógynövényt gyűjthetünk, melyeket aztán a legkülönfélébb célokra használhatunk fel. Íme néhány példa.

Egy kenyéren vagyunk – a búzaösszeöntés az összefogást jelképezi

A Szarvasi Szárazmalom udvarán tartották csütörtökön a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program sajtótájékoztatóját. Július 31-én a Kárpát-medencei magyar gazdák által felajánlott búza összeöntésének Szarvas lesz a helyszíne, és ebben a lóvontatású szárazmalomban őrlik meg egy részét. A lisztadományokat – az eddigiekhez hasonlóan – rászorulók között osztják majd szét.

Meglepetés zöldborsóból, de küzdelmes a betakarítás

Az Agro Marketing ’95. Kft. 1500 hektáron integrál zöldborsótermelést. Ez a 12 ezer hektárra tehető hazai vetésterület 12-13 százaléka, tehát meghatározó része. Évek óta szervezik a zöldborsó és a csemegekukorica előállítását, munkájuk nélkülözhetetlen, a szakma elismeri. Kis József tulajdonos ügyvezetővel a termesztés idei feltételeiről, nehézségeikről és küzdelmeikről beszélgettünk.

Nagy területi különbségek a talajnedvességben

Az aratásra száraz, meleg idő kellene, hogy optimális szemnedvesség alakulhasson ki és a keleten sokfelé sáros talajokra rá lehessen menni a gépekkel. Ugyanakkor a Dunántúlon már többfelé egyre jobban kiszárad a talaj, szomjaznak a nyári kultúrák és várják az esőt.

Segíthet a nyers tej az allergia megelőzésében?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy aki kora gyermekkorában feldolgozatlan tehéntejet iszik, az védetté válik az allergiás tünetekért felelős E-immunglobulinok kialakulásával szemben. Egy új osztrák kutatás szerint egy tehéntejben is előforduló fehérje, a béta-laktoglobulin kulcsszerepet játszik az allergiák kialakulását megelőző, úgynevezett „farmhatásban”.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.