Back to top

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

A cirok fejlődésének korai szakaszában érzékeny a gyomnövények tápanyag- és vízkonkurenciájára, így a gyomirtás sikere az eredményes ciroktermesztés egyik kulcsa. A legnagyobb kihívást a nyári pázsitfűfélék jelentik. Fontos, hogy a vetés gyommentes talajba történjen, és kerülni kell a nyári fűfélékkel – mint amilyen a hamis köles és fenyércirok – erősen szennyezett területeket, amelyekkel szemben nincsen hatékony kémiai ellenszer.

A vetésen sok múlik

A cirok érzékenyen reagál a vetés körülményeire. Fontos, hogy minél előbb és minél homogénebben keljen, mert a gyomnövények elleni küzdelem hatékonyságának ez az egyik záloga, és mert ezzel elejét vehetjük a cirok és a pázsitfűfélék versengésének. Tehát alaposan elő kell készíteni a talajt és a magágyat a megfelelő minőségű keléshez, kielégítő vetőmag-talaj kapcsolatot kell elérni. A vetés idején a talaj hőmérsékletének meg kell haladnia a 12 Celsius-fokot, a vetési mélysége pedig 3–4 centiméter legyen. Ezeknek a szabályoknak a betartásával csökkenthető a laza talajon és esős időszak előtt alkalmazott kétszikű elleni herbicidekre való érzékenység.

Nemcsak azért éri meg cirkot termelni, mert szegényesebb földeken vagy szárazabb években is érdemi eredményt hoz, hanem azért is, mert a termesztési költsége nem túl magas. Elsősorban azért alacsony, mert a növény egy sor olyan betegséggel szemben ellenálló, amelyek a klasszikus szántóföldi növényeket – különösen a kukoricát – erősen támadják. Sem a kukoricabogár, sem aflatoxin-termelő gombák nem okoznak gondot a cirokban, és a legtöbb gyomot a szokásos eszközökkel távol lehet tartani tőle. Azzal együtt, hogy mind a szemes cirok, mind a szilázs jól használható takarmányként, mégis a szívóssága a legfőbb erénye a termelők számára.

Olaszországban egyre népszerűbb ez a növény, manapság mintegy 40 ezer hektáron termesztik.

Ez összességében talán nem tűnik nagy területnek, de ezek javarészt gyengébb adottságú vagy mostohább körülmények között lévő földek. Ezeket gyorsan meghódította a termény. A cirok ugyanis olyan területeken megél és üzletileg értékelhető eredményt hoz, ahol más növény termesztése nem gazdaságos.

Jó körülmények és kedvező időjárás esetén hektáronként 10 tonnát takarítanak be az olasz gazdák, de még kirívó szárazság vagy másként peches évjárat esetén is megterem 5–5,5 tonna. Ez, figyelembe véve, hogy a kukoricáéval vetekszik az ára, kimondottan jó bevételt jelent.

Kelésmegelőző stratégiák

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a fenyércirok (Sorghum halepense) borsot törhet a termelők orra alá. Ahogy az olasz gazdák hívják, a „sorghetta” (nagyjából cirkocskának fordítható) egyszikű, mint maga a cirok, ezért a kétszikű gyomirtókra nem reagál. A fenyércirok alkalmankénti feltűnése nem okoz gondot, viszont ha nagyon elterjed egy parcellán, akkor azt az évet már csak a másodvetés mentheti meg.

A diverzifikálódó pázsitfűfélék és kétszikűek folyamatos nyomásával szemben a kelésmegelőző stratégiák a leghatékonyabbak a gyomok és a cirok közötti verseny megakadályozásában.

Ennek megfelelően már a vetést követően elkezdhető a gyomirtás, ami egészen 8–10 leveles állapotig folytatható, amikor a cirok már elveszi a fényt az alatta lévő gyomok elől.

Fontos, hogy a pázsitfűfélékkel korán, még a 2–3 leveles fázis előtt felvegyük a harcot. A többi kétszikűvel szemben is ekkor érdemes védekezni. A kezelés idején és az azt követő napokban a gyomirtás hatékonyságának – főként gyökérzetre ható herbicidek esetében – alapvető feltétele a talajfelszín megfelelő nedvességtartalma.

Gépi gyomirtásra alkalmas kultúra

A gépi gyomirtás kiegészíti a vegyszeres gyomirtást. Fogas boronával vagy rotációs kapával a vetést követő néhány napban kezelhető a talaj („vakboronálás”) abban az esetben, ha sikerült a megfelelő mélységbe vetni. Egy vagy több kapálás is végrehajtható (feltöltéssel) a cirok 5–6 leveles stádiumában.

A mára kissé elfeledett, az emlékekben jobbára ipari növényként, seprűként élő szántóföldi növény igazi diadalmenetre indult a világban. Terjedésének fő oka kedvező takarmányozási tulajdonságaiban keresendő, valamint abban, hogy rendkívüli módon tűri a forróságot és az aszályt, márpedig a klímaváltozás súlyosbodásával ezek egyre fontosabb tényezők.

Nem csoda, hogy különböző formáira felfigyelt a takarmányipar, az állattenyésztés, és egyre inkább az élelmiszergyártók is. A cirok élelmezési célú használata Európában egyelőre kismértékű, de egy tudatos, innovatív kör – főleg a gluténérzékenyek – már kimondottan keresi a belőle készülő termékeket.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/27 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Támadnak a meztelencsigák – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Kevés ép növény marad a kertünkben, ha nem védekezünk a csapadékos időt kihasználva felszaporodott meztelencsigák, főleg a spanyolcsiga ellen. Léteznek „szelíd” módszerek is, érdemes kipróbálni. Rohamosan szaporodnak továbbá a zöld vándorpoloskák, de itt az ideje egyebek között a foltosszárnyú muslica elleni védelemnek is. A folyamatosan érő gyümölcsök mellett inkább vörösboros illatcsapdával gyérítsük, mint vegyszerrel.

Sűrű sorban vetve, mégis pontosan

A növényben rejlő terméspotenciál kiaknázásának alapfeltétele a számára legmegfelelőbb agrotechnika alkalmazása, melynek „egyenszilárdnak” kell lennie. Vannak olyan technológiai elemek, amelyek kulcsszerepet játszanak, ilyen például a vetés. Ha jól végezzük ezt a fontos munkát, akkor egyenletes kelésre és olyan kikelt tőszámra számíthatunk, ami az eredményes termesztés alapját jelenti.

Útmutatóval segíti a NAK az öntözésfejlesztést

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve az öntözési közösségek létrejöttét.

A neonikotinoidok „szemmel láthatóan” károsítják a méhcsaládot

A nemzetközileg elismert tudományos folyóirat, a Scientific Reports újabb kutatási eredményt közölt a méhekkel kapcsolatban, ami érdeklődésre tarthat számot a környezetről felelősen gondolkodóknak.

A debreceniek ingyen kapnak szúnyoglárvairtó tablettát

Az országban elsőként a debreceni önkormányzat minden helyi lakosnak ingyen ad lárvairtószert, hogy ennek alkalmazásával tartósan csökkenteni lehessen a lakókörnyezetükben kifejlődő szúnyogok számát.

Nemzeti öntözési mintaprogram

A klímaváltozás jelentős hatással van a mezőgazdaságra, például az egyenetlen csapadékeloszlás miatt a legnagyobb összeget aszálykárra fizetik ki a kárenyhítési alapból – hangzott el a minap egy agrárkonferencián. Emellett közismert, hogy az agrártárca 2024-ig százezer hektárral kívánja növelni a jelenleg öntözhető területek nagyságát.

Csúcskombájnok a John Deere-től

A John Deere Európában a múlt év őszén, az Agritechnica kiállításon mutatta be a 100 t/h feletti teljesítményekre tervezett betakarítógépeit, amelyek kombájnflottájának a zászlóshajói lesznek.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Alternatív megoldások a gyomszabályozásban

A szőlőültetvények, mint állókultúrák gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még akkor sem, ha a gyomirtó szerek használata általános. A fenntartható termesztésben a kemikáliák nem megengedettek, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.

VP AKG/ÖKO pályázatok: kedvező változtatás

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál.