Back to top

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

Sokszor leírtuk már, hogy rendszeresen naponta 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az egészségünk megőrzése érdekében. Különösen a gyermekekkel kellene megismertetni a friss gyümölcsöket és zöldséges fogásokat, úgyhogy e célból működteti például az EU az iskolagyümölcs programot, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig harmadik éve futtatja az Európai Friss Kalandok kampányt.

Most egy termelői szervezet, a Fruitmarketing Kft. kezdett új akcióba, két tagjuk, a Fresh Fruit Tész és a Balaton Ker-Tész közreműködésével. A budapesti Minipolisz játszóházban alakítottak ki egy gyümölcstermesztésről és -értékesítésről szóló játszóhelyet, ahol többféle üzenetet tudnak közvetíteni a gyerekeknek.

Fotó: Horváth Csilla
Az ötlet villanásszerűen született meg Tömösváry Máté, a Fruitmarketing Kft. ügyvezetője fejében, miután a kislányával meglátogatta a Minipoliszt. Mint mondja, rögtön az jutott az eszébe, hogy ott nagyon hatékonyan, nagyon sok kisgyereket lehet elérni, hiszen évente 80 ezer gyerek és kísérőik látogatják meg a játszóházat.

A Minipolisz egy interaktív családi játszóház, ahol a gyerekek a való életből modellezett helyzetekben és helyszíneken ismerkedhetnek a felnőttek világával.

Fontos cél volt megismertetni velük, hogy a gyümölcstermesztés versenyfutás az idővel, ezt az egyik játék mutatja be. Sajnos sok ötletet megvétóztak a standépítők a biztonság érdekében, de a madárodúk, a madárcsicsergés megmaradt, és mérethű gyümölcsöt szedhetnek a fáról, vagy mérhetnek ki a pultból a gyerekek. A játszóház a 3-12 éves korosztálynak ajánlott.

Bittsánszky Márton osztályvezető az Agrárminisztérium Borászati és Kertészet Főosztályáról arról tájékoztatott, hogy

a hazai zöldség-gyümölcs fogyasztás örvendetesen nőtt az utóbbi években.

A Központi Statisztikai Hivatal 2010-2018-as vizsgálatai szerint ugyanis 27%-os növekedéssel megközelíti a napi 300 grammot. Különösen gyümölcsből eszünk többet: a kezdeti nem egészen 38-ról csaknem 52 kilogrammra nőtt az egy főre jutó éves fogyasztás, kezd fölzárkózni a zöldséghez, amiből ez a két érték 48 és 57 kilogramm.

Remélhetőleg ezzel az élethű gyümölcsöskerttel sikerül fölkelteni a gyerekek érdeklődését a friss gyümölcsök iránt, és megmutatni, mikor minek van itt az idénye. Ehhez a standon segítő hoszteszeket is kiképzi a Fruitmarketing Kft.

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.

Alkoholos italok újragondolva

Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 75,2 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.