Back to top

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

Sokszor leírtuk már, hogy rendszeresen naponta 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az egészségünk megőrzése érdekében. Különösen a gyermekekkel kellene megismertetni a friss gyümölcsöket és zöldséges fogásokat, úgyhogy e célból működteti például az EU az iskolagyümölcs programot, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig harmadik éve futtatja az Európai Friss Kalandok kampányt.

Most egy termelői szervezet, a Fruitmarketing Kft. kezdett új akcióba, két tagjuk, a Fresh Fruit Tész és a Balaton Ker-Tész közreműködésével. A budapesti Minipolisz játszóházban alakítottak ki egy gyümölcstermesztésről és -értékesítésről szóló játszóhelyet, ahol többféle üzenetet tudnak közvetíteni a gyerekeknek.

Fotó: Horváth Csilla
Az ötlet villanásszerűen született meg Tömösváry Máté, a Fruitmarketing Kft. ügyvezetője fejében, miután a kislányával meglátogatta a Minipoliszt. Mint mondja, rögtön az jutott az eszébe, hogy ott nagyon hatékonyan, nagyon sok kisgyereket lehet elérni, hiszen évente 80 ezer gyerek és kísérőik látogatják meg a játszóházat.

A Minipolisz egy interaktív családi játszóház, ahol a gyerekek a való életből modellezett helyzetekben és helyszíneken ismerkedhetnek a felnőttek világával.

Fontos cél volt megismertetni velük, hogy a gyümölcstermesztés versenyfutás az idővel, ezt az egyik játék mutatja be. Sajnos sok ötletet megvétóztak a standépítők a biztonság érdekében, de a madárodúk, a madárcsicsergés megmaradt, és mérethű gyümölcsöt szedhetnek a fáról, vagy mérhetnek ki a pultból a gyerekek. A játszóház a 3-12 éves korosztálynak ajánlott.

Bittsánszky Márton osztályvezető az Agrárminisztérium Borászati és Kertészet Főosztályáról arról tájékoztatott, hogy

a hazai zöldség-gyümölcs fogyasztás örvendetesen nőtt az utóbbi években.

A Központi Statisztikai Hivatal 2010-2018-as vizsgálatai szerint ugyanis 27%-os növekedéssel megközelíti a napi 300 grammot. Különösen gyümölcsből eszünk többet: a kezdeti nem egészen 38-ról csaknem 52 kilogrammra nőtt az egy főre jutó éves fogyasztás, kezd fölzárkózni a zöldséghez, amiből ez a két érték 48 és 57 kilogramm.

Remélhetőleg ezzel az élethű gyümölcsöskerttel sikerül fölkelteni a gyerekek érdeklődését a friss gyümölcsök iránt, és megmutatni, mikor minek van itt az idénye. Ehhez a standon segítő hoszteszeket is kiképzi a Fruitmarketing Kft.

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A Zalaerdő Zrt. rajz- és művészeti pályázatot hirdet "Évszakok a természetben" címmel

A Zalaerdő Zrt. rajz- és művészeti pályázatot hirdet "Évszakok a természetben" címmel két korosztály: általános iskolás felső tagozatosok, illetve középiskolások számára.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Vajdaságban idejében befejezték a tavaszi vetést

Jó hír, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően idén időben sikerült elvégezni a tavaszi vetést a Vajdaságban és egész Szerbiában. A kukorica, a szója, a napraforgó és a cukorrépa szépen kikelt, és egyelőre nem szomjaznak. Rossz hír viszont, hogy az intenzív fejlődésben lévő őszi kalászosok és a virágzó repcevetések már hiányolják a nedvességet, a talaj alsó rétegeiből ugyanis hiányzik a víz. Másrészt az ukrajnai háború miatt nem tudni, mit hoz a holnap.