Back to top

Ehető dísznövények

A díszkertbe, vagy teraszunk balkonládáiba számos olyan növény beültethető, ami zöldségként, gyümölcsként, fűszerként is fogyasztható amellett, hogy díszítenek is. Ezek a kettős hasznosítású növények kiválóak arra, hogy egy díszkert elinduljon a „haszonkertesedés” irányába. Érdemes például megkóstolni a sarkantyúka levelét, és virágát, melyek kellemesen fűszeresek.
Ha valaki kertjébe kettős hasznosítású növényeket ültet, akkor nem kell lemondania a díszkert szépségéről, csak e mellé pluszban kapja még, hogy e növényeket felhasználhatja a konyhában.

És ekkortól a levesbe szánt friss petrezselyemért elég kimenni a kertbe, nem pedig a hűtőszekrényből szedjük elő az ízfokozóval dúsított leves ízesítő kockát…

Fodrozott levelű metélőpetrezselyem
Fotó: wikipedia
Balkonládába nem csak hagyományos muskátlit tarthatunk, hanem citrom illatút is, melynek levelei kellemes utóízt adnak a limonádéknak. De helye lehet a balkonládában a színes chili paprikáknak is. A díszpaprikák csípős fűszerekként is felhasználhatók frissen, vagy szárítva , emellett pedig az egynyári virágok alternatívái lehetnek. Számos kis növésű cserepes paradicsomfajta is kapható már, melyek elsősorban díszítenek, de kevés terméssel is megörvendeztetnek.

A fodros petrezselyem íze a hagyományoséval megegyezik, levelei sokkal dúsabb hatásúak, és látványosabbak. A virágos kert szín kavalkádjában jól mutatnak egy kis zöld háttér gyanánt.
A levendula fűszer, gyógynövény és dísznövény is egy „személyben”, de számos fűszernek (zsálya, kakukkfű) vannak különféle díszváltozatai, melyek színes leveleikkel esztétikai élményt is nyújtanak. Az ibolya és a sarkantyúka virágai és levelei is ehetőek. Az ibolya kedvelt tavaszi dísznövény, emellett levele salátákba, virágszirmai süteményekbe használhatók fel. Többféle virágszín változata ismert.

Sarkantyúka (Tropaeolum majus) szép és finom is...
Fotó: wikipedia
A sarkantyúka zsenge hajtása és virága jellegzetesen fűszeres ízű, körözöttekbe, krumplipürébe és tányérdíszítésre kiváló.

A dísztökök virágai és zsenge termései is ehetők (savanyítva, rántva, főzeléknek), pont úgy, mint a tökök nagyobb termésű változatai.

Az almaféléknek számos díszváltozata ismert, ezek termései kicsik, színesek, ám közülük sok ízletes is (néhány pedig borzalmas ízű, hiszen elsősorban dísznövények…) Egyes rózsafélék teremnek, a nemesebb változatok ritkábban, e rózsatermések a csipkebogyóhoz hasonlóan használhatók fel. A krisztustövis bár kevés gyümölcshússal rendelkezik, ízletes téli csemege.

Szeldelt levelű bordő bodza: Sambucus nigra Purpurea
Fotó: Nagy Z. Róbert
A bodzának, őszibaracknak, szilvának, mogyorónak is vannak vörös levelű díszváltozatai, melyek díszítenek, amellett hogy teremnek is. Az eperfa szomorú változata szép szoliter díszfa, bőven terem, termése nyersen, vagy lekvárnak elkészítve kiváló, de pálinka is készülhet belőle.
Ne skatulyázzuk be a növényeket, mert sok dísznek tartott is több mindenre használható, mint gondolnánk....

A tökfélék, így a cukkini virága kirántva is ehető
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

A ricapirítótól a Kunsági Édenig

Többszöri tulajdonosváltással jött létre a mára Kunsági Éden márkanevű étolajat előállító üzem. Most 190 ember dolgozik benne, alapvetően helybeliek és az üzem 30 kilométeres körzetéből bejáró munkások. A cég vezetője Papula László, a növényolajos körökben határainkon túl is jól ismert szakember, aki operatív vezérigazgatóként irányítja a gyárat és a most zajló nagyléptékű beruházást.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.