Back to top

Hogyan fagyasszuk jól a gombát?

Az idén csapadékos nyárral jelentkezett a természet. Nézzük a jó oldalát, ez sok gombát jelent! Sokan nem fagyasztják, mert tartanak attól, hogy kiolvadás után az állaga megváltozik. De vannak praktikák, amivel ez megelőzhető.

A gomba egyik legnépszerűbb tartósítási módja a szárítás, amivel hosszú időre tárolhatóvá válik. De a szárított gomba nem minden ételhez használható fel. A mások mód a fagyasztás, itt viszont azzal a problémával nézhetünk szembe, hogy kiolvasztás után megváltozik az állaga.

Mindenekelőtt tudni kell, hogy a gombák építőeleme 90% -ban víz. A többi nagyrészt fehérjéket, sok vitamint és ásványi elemeket tartalmaz, mint pl. B1, B2, B6, vas, cink, foszfor és kalcium. Vegetáriánus étrendben a hús helyettesítésére alkalmazzák. A gombák nagyon alacsony kalória tartalmúak viszont nem alkalmasak kisgyermekek és máj- vagy vesebetegségben szenvedő emberek számára.

Miért van a fagyasztásnak előnye a szárításhoz képest?

A gombák szárítása időigényes és nem minden gomba alkalmas szárításra, a fagyasztása viszont jóval egyszerűbb, gyorsabb és konyhakész állapotban vehetjük elő.

Ha erdei gombát teszünk el, érdemes vásárláskor alaposan átnézni, hogy ne vigyünk haza férges darabokat. Ne mossuk meg vízbe, helyette egy erre alkalmas kefével tisztogassuk le.

Mielőtt a gombákat a fagyasztóba tennénk, előtte pár percig főzzük elő, a forrázás lehetővé teszi, hogy sokkal hosszabb ideig tudjuk tárolni a fagyasztóban. Egyes gombafajokat, különösen a rókagombákat, fagyasztás előtt tíz percig kell főzni. ha ezt elhagyjuk, keserűvé válhatnak. Érdemes a nagyobb

gombákat felszeletelve eltenni, hogy konyhakész legyen, amikor használni szeretnénk.

Előfőzés után alaposan csöpögtessük le, és először rakosgassuk egymás mellé egy tálcára, úgy fagyasszuk le. Ekkor nem tapadnak össze. Ezt követően rakjuk zacskóba.

A fagyasztott állapotban lévő gomba azonnal felhasználható, nem szükséges megvárni, hogy  kiengedjen.

Ha így adjuk a készülő ételhez, nem változik meg az állaga, és az íze, aromája is olyan marad, mintha egyenesen az erdőből hoztuk volna.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rejtelmes sziget

Verne Gyula se kívánhatna ideálisabb helyszínt egy titokzatos hős számára, mint a rejtett, ám könnyen elérhető, a főutakhoz közeli terület.

Hölgy puskával

Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.

Egy nevezetes firma: Dzseki bácsi

Nevével már a balekoktatás kezdetén megismerkedik a leendő balek. Dzseki bácsi bohém jellemét bemutató történetek közszájon forognak, és nincs olyan bányász, kohász vagy erdész, aki ne mosolyodna el neve hallatán. Sokan csak becenevén ismerik, és nem is tudják, hogy Böszörményi Nagy Károly névre hallgatott e közismert, és egyben a soproni egyetemi élet eddigi legkülönlegesebb alakja.

A megtévesztés bajnoka

Erdei barangolásaink során gyakorta lehetünk figyelmesek a szajkó igen kellemetlen, messze hangzó, éles riasztására. Ezt követően vajmi kevés esélyünk lesz, hogy más madarat vagy emlőst meglessünk a közelben, mert a hang hallatán az állatok tudják, hogy valami nincs rendben – veszély közeledik.

Csík-csodák

A Csík Zenekar alapítója, Csík János népzenész jókedvű muzsikus. Úgy táncol kezében a vonó, hogy örömzenére hívja a zenésztársakat is a legkülönbözőbb műfajokból. Koncertjein egymásra kacsint a hagyományos népzene a legvagányabb pop-rockkal. De mostanában, e vírusvészes kényszerű csend idején a színpadot felváltotta számára a természet.

Talajtakarás faforgáccsal

Egy apró trükk a kertészkedéshez… Létezik egy jól bevált módszer a régimódi kertész szakkönyvekben, mely azt taglalja, hogy az ősz elérkezettével egyben eljön az ideje a dupla ásásnak is. Mára a tudomány bebizonyította ennek az ellenkezőjét, hiszen egyre terjednek a minimális talajforgatással járó módszerek. Nem éri meg a felső termékeny részt leforgatni, a gyökérzóna mélysége alá.

Csontos Péter: Gerinctúra

"Hatéves korom óta van saját fényképezőgépem. Az NDK-s kitekerhető optikájú Pouva Starttal kezdődött a fotós pályafutásom, mint oly sokaknak, akinek a szülei nem a Szmenát választották akkoriban. ​​​​Gimnáziumi éveimben 5 perc alatt „sötétkamrává” lehetett alakítani a szobámat, mert a délelőtt készített képeket estére már kinagyítva szerettem látni."

Kikapcsolódás biztonságban? Irány az erdő!

Az idegenforgalom egyike a pandémia által leginkább sújtott ágazatoknak, nem csoda, hogy sok országban kihívást okoz a turizmus vonzerejének visszaállítása. Magyarországon azonban az eddiginél is nagyobb érdeklődés övezi a természetközeli pihenési formákat, így az erdei turizmust is.

Bugac csodái

A nyaralás vagy a hétvégi kiruccanások tervezésekor az idén talán az eddiginél is többen nézegetik Magyarország térképét. Lapozgatják az útikönyveket, böngészik az internetet a hosszú, kényszerű bezártság után. Számtalan szebbnél szebb természeti látnivaló, építészeti és kulturális kincs felfedezése közül választhatnak.

Csesznák Elemér: az ökoszosztéma legmagasabb megnyilvánulása az erdő

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján - ebből öt év tanszékvezetőként -, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet szerzője. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. A mai napig szellemileg és testileg friss szakembert a Pilisi Parkerdő Zrt. vezetése hívta meg visszaemlékező területbejárásra.