A Journal of Applied Animal Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány szerint a tehéntej sokkal fenntarthatóbb a bolygó számára, mint a szójából előállított „alternatív tejek”, különösen akkor, ha a tehenek takarmánya a legelőkről származik.
A tanulmány szerzői, Mike Wilkinson a Nottinghami Egyetemről és Richard Young Sustainable Food Trust (SFT) munkatársa a szója és pálma-liszt alapú takarmányok csökkentésének módjait vizsgálták.
Noha ez szorosan kapcsolódik az emberi felhasználásra szánt növényi olajok előállításához, a keresletet az élelmiszer melléktermékek takarmányokban történő felhasználása is ösztönzi, amely jelentős szerepet játszik ezen növények termesztésében.
A szerzők számításai szerint, az Egyesült Királyságban termelt tej esetében a takarmányként elfogyasztott szójából a tehenek 85 liter tejet képesek előállítani, ezzel szemben 1 kg szójababból csak 7,5 kg szójatej készül. Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában a tehéntej fogyasztás 11-szer kevesebb szója felhasználását jelenti, mint a közvetlenül szójából készült italok esetében.
A jelentés a legelő alapú takarmányozás mellett az állattenyésztésben felhasználható alternatív fehérjék széles skálájára mutat rá, ideértve a repcemagot, a szeszipari gabonaféléket és az olyan hüvelyes növényeket, mint például a bab és a borsó.
Patrick Holden, az SFT vezérigazgatója elmondta:
Az alternatív fehérjéknek azonban sokszor megvannak a korlátai. James McCulloch, a Mezőgazdasági Ipari Konföderáció takarmányvezetője elmondta, hogy az Egyesült Királyság állattenyésztő iparának támogatnia kell minden olyan kezdeményezést, amelyek növelhetik a házilag termesztett növényi fehérje felhasználását az állati takarmányokban. Azonban hozzátette:
„A repceliszt a szójaliszt leggyakoribb alternatívája, ám a takarmányozásban ennek megvannak a korlátai az olyan káros hatású anyagok jelenléte miatt, mint az erukasav és glükozinolát-tartalom, melyek minden haszonállat szervezetében problémákat okozhatnak.”