Back to top

Szeptember végéig jó minőségű hazai dinnyét ehetünk

A dinnye már nem csak a forró nyári napok gyümölcse, hívja föl e figyelmet az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum fogyasztásélénkítő kampánya. A hagyomány szerint Lőrinc nap után nem érdemes dinnyét enni, de az új fajtáknak és technológiáknak köszönhetően szeptember közepéig-végéig kiváló minőségű ez a finomság.

Tarpataki Tamás és Giczi Gergely a győri Xantus János Állatkert előtt rendezett sajtótájékoztatón
Tarpataki Tamás és Giczi Gergely a győri Xantus János Állatkert előtt rendezett sajtótájékoztatón
Fotó: Horváth Csilla
A hazai termőterület ötödével zsugorodott az idén, 4000 hektáron ültettek görög- és sárgadinnyét. Ebből a sárgadinnye termőterülete 400 hektár körüli, tudtuk meg Tarpataki Tamástól, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkárától. A területcsökkenés és a kedvezőtlen időjárás ellenére a tavalyival közel megegyező mennyiségű a termés, 160 ezer tonna.

A magyar dinnyét július közepétől szedik és az idén várhatóan még szeptember vége felé is lesz friss hazai termés.

Az utóbbi években komoly fajtaváltás történt, előtérbe kerültek a magszegény hibridek és a termésbiztonságot oltott dinnyével növelik. A termés 60%-át exportáljuk, elsősorban Szlovákiába, Csehországba, Lengyelországba és Németországba. A hazai fogyasztás 10 kilogramm körül alakul évente, a legtöbben a 4-7 kilós dinnyéket vásárolják. Kérdésünkre azt is elmondta Tarpataki Tamás, hogy az idén sok pótlásra került sor a tavaszi fagyok miatt, a dinnyeültetés ideje ugyanis április-május, amikor visszatérős nagy hidegek voltak. Összesen 82 ezer fagykárbejelentés érkezett a szaktárcához, ami kiugróan sok, tavaly 28 ezer bejelentés volt.

Fotó: Pelsőczy Csaba
A fogyasztásélénkítő kampányt kimondottan a dinnyeidény végére időzítették az idén, mondta Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese. Eddig állatkerteknél, a balatoni strandokon kóstoltattak dinnyét, a továbbiakban budapesti bevásárlóközpontokban kínálják majd a fogyasztóknak. A marketingkampány gerincét pedig a rádióban, az online és közösségi médiában való megszólalások teszik ki, augusztus 24. és szeptember 14. között.

Hangsúlyozzák a dinnye beltartalmi értékeit is, hiszen annak ellenére, hogy a legmagasabb víztartalmú gyümölcs, A-, B2, B6, C-vitamint, magnéziumot, káliumot, likopint és béta-karotint tartalmaz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Az emberbe átültetett sertésszív fertőzött volt

Az év elején az 57 éves David Bennet történelmet írt, amikor ő lett az első ember, aki sertésszívet kapott transzplantáció során. Bár az eljárás sikeres volt, Bennet nem élt túl sokáig, két hónap után elhunyt. Most a halála okát feltáró vizsgálatok kiderítették, hogy az átültetett szív sertésvírusfertőzéssel volt fertőzött, ez vezethetett Bennet halálához - számolt be az MIT Technology Review.  

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.

Németországban élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztetnek a feldolgozók

Az árak emelkedése alapján élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztettek és cselekvésre szólították fel a feldolgozóipari vállalatok szervezetei Cem Özdemir szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztert. „Lassan már nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe kerülnek az élelmiszer-alapanyagok a világpiacon, hanem az, hogy egyáltalán kapunk-e még" - mondta Christian von Boetticher, a Német Élelmiszeripari Egyesülés (BVE) elnöke egy, a Bild Zeitung által idézett nyilatkozatában.