Back to top

Él és virul az iskolakert-mozgalom

A leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola és Tündérkert Óvoda közös udvarán számolt be az Iskolakert-fejlesztési Programról Nagy István agrárminiszter. Ez a két intézmény is sikerrel pályázott a programra, és ennek köszönhetően támogatást kapott eszközök beszerzéséhez, illetve szakmai segítséget a kert kialakításához.

dsc02428.jpg

A miniszter megköszönte a programban részt vevők munkáját, lelkesedését
Fotó: Rimóczi Irén
A megvalósítás pedig igazi közösségi munka volt, az iskola és óvoda dolgozóin, tanulóin kívül bekapcsolódtak a szülők és helyi szervezetek is. A kertben felállítottak egy komposztáló berendezést is, hogy a gyerekek megismerjék a komposztálás folyamatát, a komposzttal pedig a talajt javítják majd.

Az urbanizáció felgyorsulásával egyre több ember, gyerek kerül messze a természettől, kertészkedéstől.

Az iskolakert program célja, hogy a gyerekek közelről láthassák a növényeket, élményszerűen tanuljanak róluk, gondozhassák őket, ezzel ugyanis erősíthető bennük a tudatos, felelős magatartás,

amellyel a szüleik hozzáállását is kedvezően befolyásolhatják, mondta a miniszter. A koronavírus-járvány tapasztalatai pedig a kertészkedésnek nemcsak az önellátásban betöltött fontos szerepére, hanem mentálhigiénés előnyeire is rávilágítottak. A bezártságból, kortársaktól való elszigetelődésből eredő feszültséget oldja a kertészkedés.

dsc02437.jpg

Komposztáló is helyet kapott a kert szegletében
Fotó: Rimóczi Irén
Az Agrárminisztérium 2018 őszén karolta fel az iskolakert-mozgalmat, amelyet lelkes pedagógusok tartottak életben hazánkban. Úgy vélték ugyanis, hogy az iskolakert gondozása közben a gyerekekben jobban rögzülnek az órákon tanult elméleti ismeretek, és alapvető természettudományos tapasztalatokra tesznek szert. Komoly kihívás azonban az iskolakertet létrehozni, működtetni, hiszen a műveléshez szükséges eszközökön kívül ki kell dolgozni a pedagógiai irányelveket és segédanyagokat. Ezt segítendő az AM az Iskolakertek Alapítvánnyal való egyeztetések után kialakított egy pályázati rendszert.

dsc02418.jpg

A kert kialakításakor a hasznos rovarokra is gondoltak
Fotó: Rimóczi Irén
Az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot tavaly közösen hirdette meg az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az elsőként indított Iskolakerti Alapozó Program rendkívül népszerű volt, nyolcszoros volt a túljelentkezés, a 334 pályázóval. A közoktatási intézmények pályázhattak új iskolakertek létrehozására, a meglévők fejlesztésére, valamint mentor intézmények kialakítására, felkészítésére. A program idén ősszel folytatódott, így újabb 17 iskola kaphatott támogatást. A programot kidolgozó szervezetek köre pedig időközben a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvánnyal bővült, a miniszter megköszönte munkájukat.

A program sikerét jelzi az is, hogy idén már kétszer annyi kert jöhetett létre, mint tavaly.

Az országos Iskolakert-fejlesztési Program forrását 2021. január 31-ig megnövelték, amiből 100 kertet támogat az Agrárminisztérium, mintegy 74 millió forinttal.

A programot ki is bővítették, és az iskolákon kívül óvodák is pályázhattak, kezdő és mentor intézmények egyaránt.

dsc02405.jpg

McMenemy Márk segített az óvodásoknak vetni
Fotó: Rimóczi Irén

Az a cél, hogy az iskolakert-hálózat helyi pilléreiként kijelölt mentorkertek mindenki számára elérhetők legyenek, fogadják az érdeklődőket, és a kötelező fenntartás öt éve alatt minden évben rendezzenek iskolakerti szakmai műhelyt, hangsúlyozta Nagy István. A program idén is többszörös túljelentkezéssel zárult.

dsc02433.jpg

Nagy István két iskolással egy rózsatövet is ültetett
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy nevezetes firma: Dzseki bácsi

Nevével már a balekoktatás kezdetén megismerkedik a leendő balek. Dzseki bácsi bohém jellemét bemutató történetek közszájon forognak, és nincs olyan bányász, kohász vagy erdész, aki ne mosolyodna el neve hallatán. Sokan csak becenevén ismerik, és nem is tudják, hogy Böszörményi Nagy Károly névre hallgatott e közismert, és egyben a soproni egyetemi élet eddigi legkülönlegesebb alakja.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Díjak és kitüntetések az Erdő Világnapja alkalmából

Az Erdők Világnapja alkalmából adományozott elismeréseket Nagy István agrárminiszter és átadták az Országos Erdészeti Egyesültet díjait is a mátrafüredi Vadas Jenő Erdészeti és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában.

Áttelelők veteményezése

Bár az ősz a zöldségfajok nagy részénél a termények betakarításának az időszaka, sokukat augusztus végétől október végéig (esetleg november közepéig) már vetjük vagy ültetjük a következő évi terméshez. Az őszi vetés célja elsősorban a következő tavaszi-nyári korai szedés lehetősége, vagy az, hogy a hosszú tenyészidejű növények jobb terméshozamot érjenek el.

Legendás óriások

Nevezetes fákat bemutató sorozatunkban olyan matuzsálemeket veszünk sorra, amelyekhez több helyi hiedelem, legenda szövődik, vagy levéltári forrásokból ismerjük az eredetüket.

Kertészeti Kisokos – Fontos kerti teendők a tél beköszönte előtt

Legtöbbünknek az idei nyár nem a nagy jövés menésről szólt, éppen ezért nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek, hogy vesse bele magát a kerti munkákba – épp itt van az ideje! Az aktív pihenés jegyében most meg tudjuk alapozni kertünk vagy veteményesünk következő hónapjait, hogy minden növény számára a lehető legkönnyebben menjen a telelés.

Rózsakert Bálint György emlékére

Bálint György, az ország kertészének kedvenc rózsáiból alakítottak ki emlékkertet a Károlyi kastélyban, Fehérvárcsurgón, amelyet a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napokon avattak fel.

Vörös vércse - Adjunk otthont nekik!

Nézzük, milyen módszerek állnak azoknak a rendelkezésére, akik szeretnék a vegyszermentes, környezetkímélő rágcsálóirtóként hasznosítható ragadozó madarakat a területükre vonzani, esetleg folyamatosan ott is tartani.

Egerészölyv, vörös vércse - Tollas segítőink

A határban leggyakrabban megfigyelhető ragadozó madarak az egerészölyv és a vörös vércse. Nap mint nap láthatjuk őket vitorlázni, egy helyben szitálni, majd lecsapni, mégis keveset tudunk róluk, pedig a hasznunkra lehetnek.

Selyemakác: a kedvelt díszfa gyógynövény is

A perzsa selyemakácot (Albizia julibrissin) egyre több kertben ültetetik díszfaként. Ennek oka, hogy viszonylag gyorsan látványos méretűvé nő, de utána növekedési üteme lassul és sokára növi ki a kertet. Lombozata is látványos, ám virágzási időben még szebb, ráadásul virágai több hullámban nyílnak így a virágpompája júniustól szeptember végéig is tarthat.