Back to top

Él és virul az iskolakert-mozgalom

A leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola és Tündérkert Óvoda közös udvarán számolt be az Iskolakert-fejlesztési Programról Nagy István agrárminiszter. Ez a két intézmény is sikerrel pályázott a programra, és ennek köszönhetően támogatást kapott eszközök beszerzéséhez, illetve szakmai segítséget a kert kialakításához.

A miniszter megköszönte a programban részt vevők munkáját, lelkesedését
A miniszter megköszönte a programban részt vevők munkáját, lelkesedését
Fotó: Rimóczi Irén
A megvalósítás pedig igazi közösségi munka volt, az iskola és óvoda dolgozóin, tanulóin kívül bekapcsolódtak a szülők és helyi szervezetek is. A kertben felállítottak egy komposztáló berendezést is, hogy a gyerekek megismerjék a komposztálás folyamatát, a komposzttal pedig a talajt javítják majd.

Az urbanizáció felgyorsulásával egyre több ember, gyerek kerül messze a természettől, kertészkedéstől.

Az iskolakert program célja, hogy a gyerekek közelről láthassák a növényeket, élményszerűen tanuljanak róluk, gondozhassák őket, ezzel ugyanis erősíthető bennük a tudatos, felelős magatartás,

amellyel a szüleik hozzáállását is kedvezően befolyásolhatják, mondta a miniszter. A koronavírus-járvány tapasztalatai pedig a kertészkedésnek nemcsak az önellátásban betöltött fontos szerepére, hanem mentálhigiénés előnyeire is rávilágítottak. A bezártságból, kortársaktól való elszigetelődésből eredő feszültséget oldja a kertészkedés.

Komposztáló is helyet kapott a kert szegletében
Komposztáló is helyet kapott a kert szegletében
Fotó: Rimóczi Irén
Az Agrárminisztérium 2018 őszén karolta fel az iskolakert-mozgalmat, amelyet lelkes pedagógusok tartottak életben hazánkban. Úgy vélték ugyanis, hogy az iskolakert gondozása közben a gyerekekben jobban rögzülnek az órákon tanult elméleti ismeretek, és alapvető természettudományos tapasztalatokra tesznek szert. Komoly kihívás azonban az iskolakertet létrehozni, működtetni, hiszen a műveléshez szükséges eszközökön kívül ki kell dolgozni a pedagógiai irányelveket és segédanyagokat. Ezt segítendő az AM az Iskolakertek Alapítvánnyal való egyeztetések után kialakított egy pályázati rendszert.

A kert kialakításakor a hasznos rovarokra is gondoltak
A kert kialakításakor a hasznos rovarokra is gondoltak
Fotó: Rimóczi Irén
Az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot tavaly közösen hirdette meg az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az elsőként indított Iskolakerti Alapozó Program rendkívül népszerű volt, nyolcszoros volt a túljelentkezés, a 334 pályázóval. A közoktatási intézmények pályázhattak új iskolakertek létrehozására, a meglévők fejlesztésére, valamint mentor intézmények kialakítására, felkészítésére. A program idén ősszel folytatódott, így újabb 17 iskola kaphatott támogatást. A programot kidolgozó szervezetek köre pedig időközben a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvánnyal bővült, a miniszter megköszönte munkájukat.

A program sikerét jelzi az is, hogy idén már kétszer annyi kert jöhetett létre, mint tavaly.

Az országos Iskolakert-fejlesztési Program forrását 2021. január 31-ig megnövelték, amiből 100 kertet támogat az Agrárminisztérium, mintegy 74 millió forinttal.

A programot ki is bővítették, és az iskolákon kívül óvodák is pályázhattak, kezdő és mentor intézmények egyaránt.

McMenemy Márk segített az óvodásoknak vetni
McMenemy Márk segített az óvodásoknak vetni
Fotó: Rimóczi Irén

Az a cél, hogy az iskolakert-hálózat helyi pilléreiként kijelölt mentorkertek mindenki számára elérhetők legyenek, fogadják az érdeklődőket, és a kötelező fenntartás öt éve alatt minden évben rendezzenek iskolakerti szakmai műhelyt, hangsúlyozta Nagy István. A program idén is többszörös túljelentkezéssel zárult.

Nagy István két iskolással egy rózsatövet is ültetett
Nagy István két iskolással egy rózsatövet is ültetett
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A Zalaerdő Zrt. rajz- és művészeti pályázatot hirdet "Évszakok a természetben" címmel

A Zalaerdő Zrt. rajz- és művészeti pályázatot hirdet "Évszakok a természetben" címmel két korosztály: általános iskolás felső tagozatosok, illetve középiskolások számára.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Nem túl bíztató parlagfű-helyzetkép

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.

Vajdaságban idejében befejezték a tavaszi vetést

Jó hír, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően idén időben sikerült elvégezni a tavaszi vetést a Vajdaságban és egész Szerbiában. A kukorica, a szója, a napraforgó és a cukorrépa szépen kikelt, és egyelőre nem szomjaznak. Rossz hír viszont, hogy az intenzív fejlődésben lévő őszi kalászosok és a virágzó repcevetések már hiányolják a nedvességet, a talaj alsó rétegeiből ugyanis hiányzik a víz. Másrészt az ukrajnai háború miatt nem tudni, mit hoz a holnap.