Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik, és már a történelmi időkben elterjedt szerte a kontinensen. Magyarországon az Alpokalján található jelentősebb szelídgesztenyés terület.
Gazdag vitamin és ásványi anyag forrás
A szelíd- vagy édesgesztenye nemcsak egyedi íze, hanem értékes tápértéke miatt is nagyon népszerű. A belőlük készült ételek rendkívül egészségesek és táplálóak, a természetes orvoslás az idegrendszer és az immunrendszer támogatására, valamint a vérnyomás csökkentésére használja. Nemcsak a leveléből, hanem a héjából is készíthető tea, nyugtatja a nyálkahártyát, a hörghurut, valamint köhögési rohamok enyhítésében hatásos.
Az ehető gesztenye hasznos vitaminforrás,
illetve, meglehetősen sok a B1, B2 és a B6 vitamint is található benne. Az ásványi anyagok közül jelentős a kálium, kalcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium jelenléte és nyersrost tartalma is jelentős. Viszont zsiradék csak nagyon kevés, koleszterin pedig egyáltalán nincs benne.
Magas szénhidráttartalmának köszönhetően helyettesíthető vele a gabonafékék és a burgonya is. Az őrölt gesztenyét, a gesztenyelisztet süteményekhez, palacsintához vagy házi kenyérhez adják,
A szelídgesztenye nyersen is fogyasztható, de élvezeti értéke sokkal jobb, ha megfőzzük, sütjük vagy pörköljük. Nem véletlenül kedvenc ínyencsége a franciáknak a sült gesztenye, ami elterjedt szinte az egész világon.
Édesen és sósan
Vásárláskor érdemes odafigyelni arra, hogy a gesztenye fényes, nehéz és telt legyen, ne mutassa rothadás vagy penész jeleit.
Ha a főzés mellett döntünk akkor 1 kg szelídgesztenye héját vágjuk be keresztbe, annyi vizet öntsünk, amennyi ellepi, adjunk hozzá 1-2 teáskanál sót, esetleg 1-2 babérlevelet és főzzük 30 percig. Tálaljuk forrón, hámozzuk meg a héját és távolítsuk el a keserű hártyáját étkezés előtt.
Sült gesztenye készítésekor is be kell vágni a héját a domború felületükön, és tegyük lapos oldalával a tepsire. 200 Celsius-fokos sütőben 20-30 percig sütjük. Még finomabb az íze, ha szabadtűzön készítjük.
Magyarországon főként édességekhez használjuk a gesztenyét, a legismertebb és legkedveltebb desszert a gesztenyepüré tejszínhabbal, de torták, sütemények hozzávalója is.
A francia gesztenye krémleveshez 0,5 kg főtt gesztenye, 3 csésze zöldségleves, fél csésze tejszín, 4 evőkanál creme fraiche vagy tejföl, csili ízlés szerint és só kell.
Egy hagymát vajon dinszteljünk meg, öntsük fel a zöldséglevessel, tegyük bele a megfőtt és meghámozott gesztenyét, forraljuk fel, adjunk hozzá csilit, vagy rozmaringot vagy szerecsendiót (kinek ízlése szerint) és kb. 5 percig főzzük, majd turmixgéppel simára keverjük. keverjük bele a tejszínt, és forraljuk össze. Tálaljuk a levest forrón, egy kanál tejföllel, vagy sült gesztenyével a tetején. Jó kis melengető fogás a hideg napokon.