Back to top

Elindult az ötödik almakampány

Alma, a természet oltalma szlogennel indította fogyasztásösztönző kampányát az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum. Két hete kínálják almával a piacokra érkezőket, a sportrendezvények közönségét, továbbá a médiában is felhívják az emberek figyelmét az alma jótékony hatásaira.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
A Budafoki Szomszédok Piaca előtt sajtótájékoztatón osztotta meg a kampány részleteit Tarpataki Tamás, az AM agrárpiacért felelős helyettes államtitkára és Ondré Péter, az AMC ügyvezetője. Budafokon 2015-ben nyílt meg a Tér_Köz pályázat segítségével felépült új, modern piac, ami egyben közösségi térként is működik, mondta köszöntőjében Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc, éppen ezért méltó helyszín a fogyasztásösztönző kampány eseményének megtartására.

Az idei nagyon nehezített év a mezőgazdaságban, kezdte ismertetőjét Tarpataki Tamás, hiszen nemcsak a koronavírus-járvány gátolja az életünket, hanem tavaszi fagyok érkeztek, majd utána is kedvezőtlen volt az időjárás.

Összesen 300-350 ezer tonna alma terem ezek után az idén, ami elmarad a közepes szinttől.

Karsay Ferenc, Tarpataki Tamás, Ondré Péter, Németh Zsolt
Karsay Ferenc, Tarpataki Tamás, Ondré Péter, Németh Zsolt
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
A termés kétharmada ipari alma, az étkezési mennyiség pedig lehetővé teszi a folyamatos hazai ellátást. A kampány célja, hogy a vásárlók tudatosan válasszák a hazai almát, amivel közvetlenül segítik a vidék- és város kapcsolatainak erősítését, a termesztők kiszámítható, perspektivikus gazdálkodását, illetve közrejátszanak a gazdaság biztonságosabbá tételében, a piaci kockázatok csökkentésében. A kormány ezért minden módon támogatja a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés fejlesztését.

Kérdésre válaszolva Tarpataki Tamás elmondta, hogy a legutóbbi 6,5 milliárd forintos hűtőház- és gombaházépítési támogatás segítségével összesen 450 ezer köbméternyi hűtőház készült.

Most újabb 30 milliárd forintos támogatási keret nyílik meg a kertészetek számára, amiben ismét lehet hűtőház, növényház építésére, korszerűsítésére, illetve az áruvá készítés fejlesztésére pályázni.

Az első beadási időszak októberben, a következő januárban lesz.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
Ondré Péter, az AMC ügyvezetője az alma egészségi hatásait hangsúlyozta. Hiába szeretjük az almát és tekintjük a legfontosabb hazai gyümölcsnek, a rendszerváltás után visszaesett a fogyasztása. Az ismert mondás szerint naponta egy alma az orvost távol tartja, amiben a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok (mangán, fluor, jód, kálium, kalcium), valamint a magas pektintartalma van a segítségünkre. A pektin olyan jótékony rostanyag, ami leköti a nehézfémeket és segíti az emésztést, valamint elnyújtja a cukor felszívódását, ezáltal lehetővé teszi, hogy cukorbetegek is fogyasszanak almát.

A kóstoltatások december végéig folytatódnak, legközelebb a hétvégi Budapest maraton futóversenyen kínálják majd a friss, finom magyar almát.

Az almát sokféleképp elkészítve fogyaszthatjuk
Az almát sokféleképp elkészítve fogyaszthatjuk
Fotó: Horváth Csilla
A piacnak nagy jelentősége van az életben, fizikai valójában a közösségi élet egyik színtere. Nagy eredmény, hogy az újjáépült és építészeti díjakat is elnyert budafoki piac képes kiszolgálni ezt a fontos szerepet, mondta Németh Zsolt országgyűlési képviselő. Felhívta a figyelmet a magyar áruk piacvédelmére is, aminek másfél évszázados hagyománya van. 1844-ben jött létre a Magyar Védegylet, aminek a vezetőségében Deák Ferenc is dolgozott azon, hogy a magyar árukat megvédjék az osztrák dömpingtől.

Vásároljunk hazai terméket, azzal nagymértékben segítjük a magyar gazdaságot, hangsúlyozta.

A rendezvényen friss alma mellett a Demjén István Református Általános Iskola és Gimnáziumban készített almás zabkekszet és szárított almakarikát is kínáltak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat

A budapesti Rumour by Rácz Jenő nyerte a magyarországi gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a hétfő este Budapesten megtartott díjátadón.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Vajdaságban idejében befejezték a tavaszi vetést

Jó hír, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően idén időben sikerült elvégezni a tavaszi vetést a Vajdaságban és egész Szerbiában. A kukorica, a szója, a napraforgó és a cukorrépa szépen kikelt, és egyelőre nem szomjaznak. Rossz hír viszont, hogy az intenzív fejlődésben lévő őszi kalászosok és a virágzó repcevetések már hiányolják a nedvességet, a talaj alsó rétegeiből ugyanis hiányzik a víz. Másrészt az ukrajnai háború miatt nem tudni, mit hoz a holnap.

Fejfájás enyhítése gyógynövényes-, és népi praktikákkal

A fejfájás gyakori tünet, a szervezett sokszor ezzel jelez, ha valami nincs rendben. Lehet hogy csak többet kellene innunk, vagy ennünk a nap folyamán, kevesebbet idegeskednünk, többet pihennünk - ez mind oka lehet a fejfájásnak. Elmulasztása azért is hasznos, mert ellenkező esetben romlik a közérzetünk, fáradtabbak leszünk, egyre kevésbé tudunk koncentrálni…

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Csótányok lepték el a pizzériát

Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya, az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.