0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 3.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

youtube://v/arf8VlMiLog

Az Erdei család generációk óta az agráriumban dolgozik, így Erdei Roland számára is adott volt, hogy milyen pályára fókuszálja továbbtanulását. A Szent István Egyetem agrármérnöki mesterszakán a diplomamunkájához keresett témát. Teljes tanácstalanságában eszébe jutott, hogy a család kertjében terem néhány tő chili, így végső soron diplomamunkája alapja egy chilipaprika-termesztéssel kapcsolatos kísérlet volt. Ennek az lett az eredménye, amellett hogy megszerezte második diplomáját is, hogy mélyebben beleásta magát a chilitermesztésbe. A diplomamunka során felgyülemlő költségeket kezdetben a kísérleti állomány termésének az eladásával szerette volna egalizálni.

Szerencsére sikerült megtalálni ehhez a megfelelő vevőkört, ennek is köszönhetően a 2017-es OMÉK-on már tulajdonosként, ChillER Manufaktúra néven öt termékével a kiállítók között szerepelt. Napjainkra ez a szám tizenhétre gyarapodott, de folyamatosan agyal újabb termékötleteken.

A kezdeti lelkesedés egy idő után már kevésnek bizonyult, így Erdei Rolandnak segítségre volt szüksége. Először szülei segédkeztek a termesztésben és feldolgozásban, majd nagymamái is „fakanalat” ragadtak, végül pedig bátyja is beállt a sorba, így végtére a ChillER Manufaktúra családi vállalkozássá nőtte ki magát.

Kezdetben szabadföldi állományukat Raschel-háló alatt, talajtakarással nevelték, hogy megvédjék a növényéket az időjárás viszontagságaitól, tavaly viszont már egy, idén pedig további két fóliasátorral bővült a vállalkozás.

A négy helyszínen mintegy 2500-3000 tő chilipaprikát ültetnek évente, és a fóliasátor jelentősen megkönnyíti a termesztést, nem kell tartani a jégveréstől, emellett a növényeknek megfelelő feltételeket tudnak teremteni, amitől a növény nagyobb, a terméshozam pedig magasabb lesz.

– A chili kifejezetten vízigényes növény. Trópusi klímát kíván magas páratartalommal, amit csak a fóliasátorban tudunk megteremteni. Emellett külön tápoldatozzuk az állományt nitrogénnel, foszforral és káliummal, valamint a rovarkártevők ellen is hatásosabban tudunk fellépni a sátorban – meséli Erdei Roland. A fóliát a sátor minden oldalán 70 cm mélyen, három rétegben ásták le, illetve az ajtókat is hálóval fedték.

Rendkívül széles a fajtaválasztékuk, ami annak köszönhető, hogy termékeik a legkülönfélébbek legyenek. Alapjukat a kápia és a kaliforniai paprika adja, majd gyenge, közepes és erős kategóriákba sorolható chilifajták repertoárja lepi el a sátrakat. A jalapenoból savanyúságot készítenek, a thai chilit kiegészítőként alkalmazzák, de találni itt sárga és piros habanerot is, amelyek a szószokhoz használatosak. A „kemény legényekből” is bőven akad választék: az erős kategóriának úgymond a „belépője” a szellem chili, a skorpió chili erősség tekintetében a második a rangsorban, de jócskán akad a Carolina Reaperből – ahogy a hazai szleng emlegeti -, a Kaszásból is, amely jelenleg a világ legerősebb chilipaprikája. Egyéb különlegességnek számít náluk még az Aji charapita, ami nem erősségétől vált híressé, hanem sokkal inkább az ára izzasztó, kilója mintegy 6,3 millió forint.

– Állandóan kísérletezünk a fajtákkal, hogy minél változatosabb termékpalettát tudjunk felmutatni.

Egyébként is a chilik világa igen szerteágazó, folyamatosan kell tájékozódni a fajtafelhozatalban. Emiatt évente több és több növényünk van, hogy mind mennyiségben, mind választékban több termék készüljön – mondja a tulajdonos. A paprikák feldolgozását a házuk mellett álló feldolgozókonyhában végzik darálók és főzők segítségével. Itt készülnek a szószok, szárítmányok és őrlemények. Óvatosságra int mindenkit, aki ilyesmiben gondolkodik, mert a világ legerősebb chilijének a szedésekor és a feldolgozásakor például vegyvédelmi gumikesztyűt használnak és gázálarcban dolgoznak, mivel a paprika leve égési sérülést okoz, daráláskor pedig a levegő megtelik a legfinomabb frakciójú porral, így mindenki kapszaicint lélegezne be.

Előállítanak chili- és barbecue-szószokat, krémeket, meggyes chutnyt, olívaolajas és por állagú chiliket, továbbá különlegességként paradicsom alapú whisky-s chiliszószokat is, valamint olasz ízvilágú mártogatósokat, mint a Don Papa, illetve chilis repcemézet, a Fúziót.

Az ‘International Flavour Awards’ néven ismert élelmiszeripari megmérettetést az Amerikai Egyesült Államokban, rendszerint Wisconsin államban rendezik meg. Az eseményre a világ minden tájáról benevezhetnek cégek, hogy különböző kategóriákban összemérjék versenytársaikkal termékeiket. A világ három legjobb termékét kategóriánként, összesítésben díjazza egy helyi szakmai bizottság, egyebek mellett a következő szempontok alapján: összetétel, ízvilág, szín, a termék összképe, állaga. Ezekben a kategóriákban a méztermékek között első helyezést ért el a ChillER Manufaktúra FÚZIÓ fantázianévre hallató chilis repceméze, a DON PAPA-DIP szószuk pedig a harmadik helyet foglalta el a rangsorban.
Nem mellesleg utóbbi két terméket Erdei Roland az USA-ban is megméretette a wisconsini ‘International Flavour Awards’ nemzetközi chiliversenyen, ahol két kategóriában előbbi bronz, utóbbi pedig aranyérmet szerzett.

Értékesítésük debreceni, hajdúszoboszlói és fővárosi viszonteladó partnerekkel zajlik, valamint direktértékesítést is folytatnak, de már webshopjuk is elérhető.

Ahogy a tulajdonos említi, a koronavírus-járvány ideje alatt bár a viszonteladói megrendelések lecsökkentek, a tavaszi vesztegzár idején a webshop kompenzálta az előbbiből adódó veszteséget. A továbbiakban is gőzerővel zajlik az értékesítés, noha évről évre új kihívások elé néznek. Jövőre a feldolgozókonyha bővítése van tervben, emellett újabb két fóliasátor létrehozása is a tervek között szerepel. A bővítéseknek pedig egyik kiemelt célja, hogy bár nem száz féle chiliszószt szeretnének előállítani, de száz féle chilis terméket igen!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu