Back to top

Felpörög Almeria

Ahogy jön a tél, egyre nagyobb arányban lát el minket paprikával, paradicsommal, uborkával és egyebekkel „Európa téli zöldségeskertje”, lassan teljes üzemre kapcsol a Spanyolország legdélebbi vidékén fekvő almeriai fóliás termesztőkörzet.

Fotó: Pixabay
A 42. naptári héten, vagyis október közepén a paradicsom, a cukkini és a kígyóuborka ára ugrott meg a legnagyobb mértékben, ami jól tükrözi, hogy felpörög a termesztés, és kereslet is van a spanyol árura – számol be róla a fruchthandel.de spanyolországi tudósítója.

A paradicsom – fajtatípustól függően – 0,8-1,5 euróért hagyja el a spanyol logisztikai központokat, a klasszikus „gömb” a legolcsóbb, a hosszan pulton tarthatók a közepes árfekvésűek, a

különlegességnek számító körte alakúak pedig akár 1,5 eurót is érhetnek.

A zsenge cukkini ára 2,2-2,5 euró, a nagyobb terméseké 1,9-2,2 euró. A padlizsánért is jó árat kapnak a szövetkezetek, a csíkos termésekért 1-1,3 eurót, a klasszikus hosszúkásért 0,9-1,2 eurót. Október közepén a korai padlizsánfajták csúcstermést adtak, ezen a héten már a későbbiek szedése is elkezdődik.

Paprikából a Lamuyo típusok jól mennek most, a piros változatok ára 1-1,3 euró, a zöldeké 0,6-0,95 euró; míg a piros kaliforniai paprikák kilóára 0,6-0,8 euró, a sárgáké és a zöldeké 0,6 euró.

A legtrendibb paprika mégis a Dulce Italinao típus, abból a zöldet 0,7-1 euróért adják a spanyol szövetkezetek, a pirosért pedig akár 1,4 eurót is kaphatnak, ami jelenlegi árfolyamon több mint 500 forint.

Almeria hamarosan eléri kapacitásainak csúcsát, vagyis egyelőre még felfutóban van az exportált mennyiség, a következő időszakban még több onnan származó zöldséggel találkozhatunk az áruházakban, számol be róla a fruchthandel.de spanyolországi tudósítója.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruchthandel.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Az importsertés nyomja mélyre az árakat

Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Oroszország gabonaexport-kvótája 17,5 millió tonnára nőhet

Oroszország 15 millió tonnáról 17,5 millió tonnára növelheti a február 15-től június 30-ig tervezett gabonaexport-kvóta mennyiségét – közölte az orosz agrárminisztérium.

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Árutőzsde - Csökkent a repce ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Nagyteljesítményű traktort adott át az AGRI CS Magyarország Kft. Mezőhegyesen

Az AGRI CS Magyarország Kft. egy nagyteljesítményű CASE IH Quadtrac traktort adott át Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek 2020. november 12-én. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés és azon belül is a búza, árpa, hibridkukorica vetőmagtermesztés.

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.

Szankcionálható lesz a kettős minőség

Hatékonyabban szankcionálják a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. Az Országgyűlés 171 igen szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta a kormány fogyasztóvédelemmel összefüggő törvénymódosítását.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.