Back to top

Egy különleges ritkaság az erdőben

Aki nem járatos a gombák világában, biztosan hozzá sem nyúl a bizarr külsejű májgombához. Akik kóstolták, különleges finomságnak tartják.

Más országokban vérgombának, vagy tölgynyelvnek is nevezik. Nagy mennyiségben főleg melegebb területeken fordul elő - Észak-, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában, Ázsiában és Dél-Európában, de nálunk is érdemes keresgélni az erdőkben.

 

A májgombák laposak, 10-20 cm szélesek, de akár 40 centiméteresre is megnőhetnek, körülbelül 2-5 cm vastagok és alakjuk a májra hasonlít.

A fiatal termőtestek világosak, halvány narancssárga és a rózsaszín árnyalatúak, míg az érettek vörös, lila, kármin, néha barna és lila árnyalatokkal rendelkeznek. Az öreg, gyenge fákon, általában a tölgyeken és a gesztenyéken fordul elő.

Májra emlékeztető, nagy testű, elsősorban fák törzsén élősködő faj. A tölgynyelv nevet is okkal kapta, hiszen  alakja hasonlít egy kinyújtott nyelvre. Hazánkban ökörnyelv gombaként is emlegetik. Mi a helyzet a vérgomba elnevezéssel? Nos, ennek a gombának termőteste, miután megtört, vörös folyadékot bocsát ki, amely kissé hasonlít a vérre. Húsa szintén vérvörös, fehér erekkel. A gomba felszíne alatt elhelyezkedő csövek megnyomásakor rózsaszínűvé válnak, és "vérezni" kezdenek.

Fotó: veganvitez.hu
A májgombát sok országban védelem alatt áll, nem szabad károsítani vagy megcsonkítani, és leszedni. Hazánkban nem szerepel a védett gombafajok listáján.

Érdekes, hogy amikor a májgomba megtámad egy fát, az barna rothadásnak indul, és ezen a részen  a fa vörösre színeződik, ami értékessé teszi a bútorgyártásban, vagy fa tárgyak készítésekor.

Fiatal példányaik ehetők, de fogyasztás előtt érdemes áztatni, vagy előfőzni rendkívül magas csersav-tartalma miatt.
Szárításra alkalmas, szószokhoz és levesekhez adható.Leggyakrabban azonban szeletelve sütve, fűszerekkel fogyasztják.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Az erdőszegély dísze

Az Országos Erdészeti Egyesület által tavaly meghirdetett online szavazáson a három felterjesztett őshonos fafajunk közül a tatár juhar (Acer tataricum) kapta a legtöbb voksot. Így 2020-ban ez a nagyközönség által kevésbé ismert faj lett az év fája. Faanyagát nem sokra becsülik, ökológiai-állományszerekezeti szempontból azonban fontos faj, egyben kiváló parkfa.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Vadászati kincsek a Rinya-ágak mentén

A Balatontól egészen a Dráváig húzódó Belső-Somogy, a Rinyák vidéke sok évszázad tapasztalatait, a modern kor emberének természetszeretetét és a ma élők mindennapjait ünneppé varázsoló csodálatos harmóniát tárja elénk. Ezek az értékek adják az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki fundamentumát.

Újabb húspótló termékkel rukkolt elő a Beyond Meat

A Beyond Meat vállalat bejelentette új növényalapú darált sertéshúst helyettesítő termékét, melynek forgalmazását Kínában kezdi el. Növényalapú húspótól gyártóként arra törekszik a cég, hogy belépjen a jövedelmező ázsiai piacra termékeivel, melyeknek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában.

Haltermelők: bővült a halválaszték, az árak változatlanok

Nagyobb a karácsonyi halválaszték az idén az elmúlt évhez képest, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) tájékoztatása szerint a kiváló minőségű halat a tavalyihoz hasonló áron lehet beszerezni.

Alkotói természet, természetben alkotás

Erdei barangolásaink során sokszor találkozunk épített erdei létesítményekkel. Arra azonban kevesen gondolnak, mennyi szakismeret szükséges ahhoz, hogy ezeket az építményeket erdei környezetbe ágyazzuk, és ott üzemeltessük. Minden munkában visszatükröződik a tervező egyedi látásmódja is.

Sorra tisztítják meg a védett területeket az illegális szeméttől

Folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat és szemétkupacokat a nemzeti park igazgatóságok a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Az első ütemben vállalt védett természeti területek csaknem felén már befejeződtek a munkák. Eddig 75 helyszínről összesen mintegy 3500 köbméter hulladékot szállítottak el.