Back to top

A mezőgazdasági bizottság előtt az agrárminiszter

Aszály, fagy, belvíz, ASP, madárinfluenza, COVID-19, pánik – ezekkel a kihívásokkal kellett a magyar gazdáknak megküzdeni 2020-ban, ők pedig eredményesen helytálltak, az agráriumról pedig ezen körülmények között bebizonyosodott, hogy stratégiai ágazat. Így foglalható össze mindaz, amit Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti éves meghallgatása során mondott.

Fotó: Pólya Dávid
Nagy István így foglalta össze az év gazdálkodási körülményeit: tavasszal 153 napos aszály sújtotta az országot – a kárenyhítés alapjául szolgáló rendeletet épp a héten írta alá a miniszter; a kora tavaszi fagyok következtében 85-87 ezer hektár gyümölcsösben voltak fagykárok, ami a gyakorlatilag elvitte a kajszitermést; az intenzív csapadék miatt 30-35 hektáron alakult ki belvíz. Az állattenyésztőknek az afrikai sertéspestissel, a madárinfluenzával és a gazdatársadalmat is érintő koronavírus-járvánnyal kellett szembenézniük.

A vírus miatti pánik pedig a fogyasztói vásárlási szokásokat is átalakította, a gazdák azonban helytálltak, ami az agráriumot stratégiai ágazattá emelte – mondta a miniszter, aki megjegyezte, míg különböző szolgáltató vagy ipari szektorok megállhattak a járvány idején, a mezőgazdaságnak működnie kellett.

Nagy István hangsúlyozta, az Agrárminisztérium a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozta a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programot. Ennek keretében a kormány 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak. Az ágazatban a stabilitás megteremtése, a munkahelyek megmentése és az élelmiszer-termelési kapacitások védelme volt a cél: a 12 meghirdetett kiírásra több mint 35 ezer kérelem érkezett.

A miniszter elmondta: a koronavírus-járvány miatt középpontba került a hazai termék, több fogyasztást ösztönző kampányt is tartottak, elindult a palackposta.hu, a munkaszuret.hu, újra nyitották a helyi piacokat, a nemzeti parkok intenzíven bekapcsolódtak a hazai turizmusba.

Fotó: Pólya Dávid
A helyi gazdaság erősítésére a miniszter tájékoztatása szerint 1560 milliárd forint értékben jelentettek meg pályázatokat a vidékfejlesztési programban, 1455,3 milliárdra már megszülettek támogatói döntések, 18 felhívás még nyitott.

Több mint 200 ezer kérelmet bíráltak el eddig, ezek 72 százaléka nyert. A források 62 százalékát beruházásokra különítették el.

Az ASP miatt a járványvédelmi nívó emelésére 5,5 milliárd forint jutott, a kertészeten alapuló termékpályán 30 milliárd forint pályázati forrás nyílt meg. 3 milliárd forint támogatást különítettek el a helyi piacok, és 2,5 milliárdot a kis élelmiszerfeldolgozó üzemek nyitásának elősegítésére. Az ellátás biztonsága érdekében támogatják a sertéságazati nagy beruházásokat ugyanúgy, mint az egészen kicsi, helyben értékesítő gazdálkodókat is – erre 5,5 milliárd forint jut.

A 2019 szeptemberében indult beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási programba augusztus végéig bevett hitelek összege elérte az 57 milliárd forintot. Ez Nagy István szerint azt mutatja, hogy a gazdák céltudatosak, határozott elképzeléssel rendelkeznek, bíznak a jövőben és vállalkoznak.

A törvényalkotási munkák közül a miniszter kiemelte, hogy Európában először Magyarországon sikerül bevezetni és megvalósítani az új mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert, amely a kiszámíthatóságot segíti.

Nagy jelentőségűnek nevezte a családi gazdaságokról és az őstermelők egyszerűsített adózásáról szóló törvényjavaslatot, melynek parlamenti vitája most zajlik.

A törvény 290 ezer őstermelőt és 83 ezer családi gazdaságban dolgozót érint, és azt szolgálja, hogy az emberek megmaradjanak vidéken, hogy a föld legyen megművelve és a családi gazdaságok generációkon át működjenek - mondta.

Nagy István beszámolt arról is, hogy benyújtás előtt van az új bortörvény, amely az ágazat átláthatóságát szolgálja, hogy mindenki azonos versenyfeltételek mellett tudjon gazdálkodni. Az adminisztrációs terhek csökkenésére szolgál majd az e-pince rendszer, amelynek indulása 2021 augusztusában lesz.

Fotó: Pólya Dávid
A termeléshez között támogatásokról szólva a miniszter ismertette: 2019 októbere óta egy év alatt 796 milliárd forint agrártámogatást fizetett ki a Magyar Államkincstár.

A gazdálkodók idén 169 ezer egységes kérelmet nyújtottak be az ötmillió hektáros mezőgazdasági területre, október 16-ától pedig megindult az előlegek kifizetése.

Az európai uniós közös agrárpolitikára vonatkozó megállapodásról szólva Nagy István úgy fogalmazott: a tanácsban hosszas viták után sikerült megteremteni azt az egyensúlyt, amely megóvja teremtett világ minőségét, és lehetővé teszi az eredményes, versenyképes gazdálkodást a jövőben is. Az közös agrárpolitikáról az európai parlament is kialakította álláspontját és még hátra van a végső egyeztetés a tanács, a parlament és az Európai Bizottság egyeztetése – ezen alakul majd ki a 2023-27-es időszakra szóló KAP rendszere.

Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.

Holnap végre megtudjuk, ki lesz az Év Bortermelője 2020-ban

Idén rendhagyó módon, online keretek között kerül megrendezésre az „Év Bortermelője Magyarországon 2020” díj kihirdetése. A Magyar Bor Akadémia elnöksége holnap délelőtt bontja ki a szavazatokat tartalmazó borítékokat.

A Közös Agrárpolitika kilátásai a következő években

Az új Közös Agrárpolitika esélyt ad az mezőgazdasági termelőknek, hogy gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg fenntartható termelést folytassanak – hangsúlyozta Janusz Czesaw Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Helyenként már leesett az idei első hó

Télies idővel búcsúzott az idei ősz, az északkeleti országrészben átmeneti hóréteg is kialakult, melyről részletesen beszámolunk. A folytatásban jelentősen megenyhül az idő, újabb csapadék is érkezik, főleg a Dunántúlra, ahol a november jelentős csapadékhiánnyal zárt.

Érmes gúthi dámbikák a rendhagyó szezonban

A koronavírus járvány miatt rendhagyó dámszezont zárt a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A világhírű, kétszeres Edmond Blanc-díjas vadászterületen a megszokottnál jóval kevesebb, 64 lapátos bikát ejtettek el a vadászok.

A magyar piac meghatározó szereplője

Az egyetlen termelői tulajdonban lévő, egyben a második legnagyobb magyar tejipari cég ez év júliusában tartott taggyűlésén újabb 3 évvel meghosszabbították Rózsás Mónika ügyvezető igazgató megbízatását. A pénzügyi szakember 2018 őszén vette át a vállalat irányítását, aminek korábban a gazdasági igazgatója, illetve ügyvezetőigazgató-helyettese volt.

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Pálmaolajmentes karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd a Spar

Az osztrák Spar közleménye szerint új, saját márkás karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd, amely nem tartalmaz pálmaolajat. A termékkínálatban megtalálhatóak a vaníliás croissantok, a fűszeres mézeskalácsok és az ízletes fahéjas csillagok.