Back to top

Új vadfajjal bővült a vadászható vadfajok listája

Az október 27-ei Magyar Közlöny 231. számában megjelent az egyes vadgazdálkodással összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról szóló 52/2020. (X. 27.) AM rendelet. A Vadászati törvény módosuló végrehajtási rendelete alapján változott a vadászható vadfajok listája és egyes vadfajoknál a vadászati idény is.

A módosítás szerint Magyarországon vadászható vadfajjá válik a vörös fogoly (Alectoris rufa), de vadászata feltételekhez kötött. Vörös fogoly csak vadászati hasznosítás céljából bocsátható ki vadászterületre.

A kibocsátásra szeptember 1. és február utolsó napja között kerülhet sor, ugyanakkor vadászni egész évben lehet majd rá.

Ellenben tilos a vörös fogoly kibocsátása ott, ahol az őshonos szürke fogoly természetes állománya állandó jelleggel él.

Fotó: Wikipédia

Egyébként erről korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az idei FeHoVa megnyitóján már tett említést, miszerint a vadászható apróvadfajok színesítése érdekében a vörös fogoly itthoni vadászhatóvá tétele napirenden van.

Hozzátette: kizárólag nem invazív fajról van szó, tisztán gazdasági megfontolásból került előtérbe a vörös fogoly, levéve a terhet a szürke fogoly vadászatáról, amelynek hazai állománynagysága több, mint tragikus.

A vörös fogoly Nyugat-Európa madara. Betelepítették már Angliába és több öreg kontinensbeli országba is. Testhossza 32-34 cm, szárnyfesztávolsága 45-50 cm, testtömege 400-500 gramm.

Csőre, szemgyűrűje és lába piros. Homloka szürke, torka fehér, fekete kerettel, nyaka feketén mintás. Szárnyain függőleges barna minta van. A szürke fogolyhoz hasonlóan csapatokban él, azonban összeverődésük nagyobb területre koncentrálódik, mint a szürke fogoly esetében. A költési időszak április és augusztus között van. Évente egyszer költ, de sarjúfészket épít. A talajra rakott fészekbe 10-20 tojást rak, a csibék kb. két hónap múlva lesznek kifejlettek.

Vadászati törvény módosuló végrehajtási rendelete alapján változnak a vadászati idények is.

A gímszarvas borjú szeptember 1-től nem február, hanem április végéig lesz vadászható, míg az eddig szeptember 1. és február utolsó napja között elejthető muflonkosra egész éven át tartó vadászati idényt határoztak meg. A módosítások a kihirdetést követő 5. naptól, vagyis 2020. november 1-től hatályosak.

Szlovákiában is módosították a vadászható vadfajok listáját.

A szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium jóváhagyta a 2020/2021-es vadászati évre vonatkozó farkas elejtési kvótát. Eszerint 50 farkas elejtését engedélyezik, amely mennyiség nem mondható soknak – szakértők véleménye szerint kifejezetten kevés – figyelembe véve a faj Szlovákiában élő jelenlegi törzsállományát. A kvóta teljesítésére két és fél hónapos vadászati idényt határoztak meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Rekord vadlúdlétszám Tatán

A Tatai Vadlúd Sokadalom szerint az 1980-as évek közepétől nem számoltak össze annyi vadludat a természetvédelmi szakemberek a tatai Öreg-tavon, mint e hét hétfőjén. De a hét még újabb rekorddal kecsegtethet az elmúlt napok történései alapján, ugyanis már november 25-e óta érzékelhető volt az intenzív vadlúdvonulás.

Szankcionálható lesz a kettős minőség

Hatékonyabban szankcionálják a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. Az Országgyűlés 171 igen szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta a kormány fogyasztóvédelemmel összefüggő törvénymódosítását.

Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

Négyszáz év óta először épült hódgát az angliai Exmoor területén

Több mint négyszáz év után először épült hódgát a délnyugat-angliai Exmoor területén. A rágcsálókat január végén költöztették át Somersetbe egy skóciai vadpopulációból a National Trust nevű brit szervezet projektje részeként, amelynek célja a térség folyóinak helyreállítása és az áradások csökkentése - írja a BBC.

Egyenrangú társak

Hűség. Talán a legkifejezőbb szavunk a kutyára. Már ősidők óta az ember hű társa, ragaszkodása és alázatossága páratlan az ember-állat kapcsolatában, és a változó világhoz való alkalmazkodása is egyedülálló. Amellett, hogy családtagok, a fajtáktól függően munkákra is használhatók, gondoljunk csak az őrző-védő, terelő, terápiás, vakvezető, szánhúzó vagy hadi kutyákra, és persze a vadászkutyákra.

Vadászati kincsek a Rinya-ágak mentén

A Balatontól egészen a Dráváig húzódó Belső-Somogy, a Rinyák vidéke sok évszázad tapasztalatait, a modern kor emberének természetszeretetét és a ma élők mindennapjait ünneppé varázsoló csodálatos harmóniát tárja elénk. Ezek az értékek adják az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki fundamentumát.

Lövésfelismerés a védett állatokért

Az orvvadászok mihamarabbi kézre kerítésének érdekében, illetve a veszélyeztetett fajok védelmében kifejlesztettek egy olyan technológiát, ami akusztikus érzékelővel rögzíti, honnan adtak le lövést az állatokra. A megoldás a nemzetközi természetvédelmi jótékonysági szervezet, a Londoni Zoológiai Társaság és a Google Cloud kooperálásával valósult meg.

Hova tűnhetett a Bócsán vadkamerának pózoló tarajos sül?

November 18-án, egy Bócsán kihelyezett vadkamera tarajos sült rögzített, amit a Kiskunsági Nemzeti Park is alátámasztott. Az eset igazán rendhagyó, hiszen a faj Afrikában őshonos, a hazai faunának nem része. Ugyanakkor Európa mediterrán régióban, például Olaszországban vagy a Balkánon már megjelent.

"Hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát”

Négy ember ellen emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség csalás és közokirat-hamisítás miatt, miután egy osztrák vadaskertben nevelt gímszarvasbikát hoztak Zala megyébe, amit egy francia vendégvadásznak kínálták fel elejtésre. Az egyik zalai vadásztársaság 3 tagja még 2017-ben 9000 euróért vett egy kulminációs korában járó gímszarvasbikát „némi” haszon reményében.