0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A walesi vörös hús ágazat felkészült a Brexitre

A Brexit átmeneti időszakának végén a walesi bárány- és marhahús-exportőrök a lehető legnagyobb mértékben felkészültek az új papírmunkára és az adminisztrációra, de a Hybu Cig Cymru (HCC) a walesi vörös hús fejlesztéséért, promóciójáért és forgalmazásáért felelős ipari testület szerint nagyon aggódnak a vámok hatása miatt, ha nem jön létre megállapodás.

A walesi vörös hús exportja közel 200 millió fontot tesz ki évente, a kereskedelem több mint 90% -a az EU-val folyik.

A Hybu Cig Cymru ipari testület (HCC) más ügynökségekkel együttműködve azon dolgozott, hogy mind a nagy, illetve kis feldolgozókat és exportőröket felkészítsék az év végén életbe lépő változásokra. Az elmúlt hónapban a HCC felmérte a jelenlegi exportőröket, és megállapította, hogy a vállalatok ismerik az új szabályozásokat.

A felmérés során azonban az is kiderült, hogy No-Deal Brexit esetén a potenciális WTO-vámok – amelyek a marhahús és a bárányhús esetében a hús darabolásának típusától függően 40–80% -ot tesznek ki – a 2021-es tervekhez képest komolyabb terheket jelentenek a vállalkozások számára, mint ahogy gondolták.

A HCC vezérigazgatója, Gwyn Howells elmondta: „Valamennyi walesi exportőrünkkel együttműködve megbizonyosodtunk arról, hogy felkészülünk a címkézési szabályok, az egészségügyi bizonyítványok és egyéb követelmények megváltoztatására, ezért örülünk, hogy intézkedéseket hoztak az adminisztratív késedelmek elkerülésére.”

„Egyértelmű azonban, hogy a bizonytalanság, miszerint 2021. január 1-jétől alkalmaznak-e az Európába irányuló walesi exportra hatalmas tarifákat vagy sem, valódi problémákat kezd okozni az exportőrök számára.”

„Továbbá a folyamatos termelés biztosítása érdekében aggódnak a rendelkezésre álló munkaerő miatt is” – tette hozzá. „Amint azt már a kezdetektől fogva egyértelművé tettük, az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodás lenne a legjobb megoldás a walesi bárány- és marhahús-ágazat számára” – zárta nyilatkozatát.

Forrás: www.agriland.co.uk