0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Czinki Tamás az első magyar Master Sommelier!

Az elmúlt évtizedben a Master of Wine cím sokkal nagyobb hangsúlyt kapott Magyarországon, míg a Master Sommelier titulusról kevesebbet tudunk.

Bizonyítja ezt az is, hogy míg az MW-k száma dinamikusan nő (10 éve nem volt 300 sem, ma 409 van), addig a Master Sommelier címet ritkábban ítélik oda, akadt olyan év is, hogy senki nem kapott diplomát. Mindössze 269 MS van, idén viszont a 3 új diplomásból egy magyar: Czinki Tamás!

A világ egyik legnehezebb vizsgáját abszolválva, 5 év tanulás után Czinki Tamás elérte azt, amiről világszerte mások csak álmodnak: Master Sommelier lett, egyben az első magyar is, aki ezáltal történelmet írt.

Hatalmas eredmény ez nem csak számára, hanem egész Magyarországnak, hiszen a Court of Mastert Sommeliers intézmény 1969-es indulása óta ezt a címet kevesebb, mint 300 embernek sikerült elnyernie.

A 2013 óta az Egyesült Királyságban élő sommelier minden idejét a szakmának szenteli, meg is van a gyümölcse. Évek óta a Northcote hotel Michelin-csillagos éttermének vezető sommelier-je, többször kapott meghívást a Decanter World Wine Awards-ra bírálni, 2014-ben a Sud de France versenyen Sommelier of the Year címet szerzett, tavaly októberben pedig a Riedel a hónap sommelier-jének választotta. Egyébként Magyarországon él valaki, aki mindkét címet birtokolja: Ronn Wiegand MW, MS, a tokaji Erzsébet Pince csapat- és családtagja.

Forrás: hungarianwines.eu