0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Kemencék kültéren és beltéren

A finom ételek elkészítése mellett nagyszerű fűtési lehetőséget is kínálnak a kemencék. Beltéri és kültéri változatuk is van, utóbbit csak gasztronómiai célokra használhatjuk, bár ez is nagy előny. Hazánkban több településen találhatók már közösségi kemencék, így nem kell mindenkinek sajátot építeni, hanem amikor használni szeretnék, akkor a „közkemencénél” van lehetőség erre...

Egy jól megépített, speciális kialakítású kemence alkalmas a téli hidegben is a főzésre, ami a nyáron használható kerti grillek nem mindegyikéről mondható el, hiszen hidegben sokkal kevésbé hatékonyak. A kemence a Kárpát medencei főzőkultúra része, hiszen elődeink kenyeret, kemencés lángost és a népmesékben is megjelenő hamuban sült pogácsát is ebben készítették.

A beltéri kemence a hagyományos családi házak fűtésén túl, alkalmas kisebb nyaralókba is ahol a távfűtés nem elérhető, az elektromos fűtés pedig nagy villanyszámlát eredményezne. A kemencék esztétikusak, és illeszkednek a vidéki környezethez. A beltérre épített szimpla falú kemence a lakás dísze is lehet. Amennyiben megfelelően fűtünk és tüzelünk benne, akkor egész nap egyenletes meleget biztosít még a tűz kialvása után is hosszú ideig. Nagyon fontos, hogy a kemencét száraz fával használjuk.

Kültérre a dupla falú kemence a leginkább javasolt, mert a felfűtés végétől, és a parázs teljes eltávolításától számított akár 10-16 óra után még 120 fokos a tűztere.

Emiatt alkalmas több körben történő, újabb és újabb felfűtés nélküli sütésre, nagyobb vendégszámú összejövetelek kiszolgálására. A szabadba épített dupla falú kemence esetében a külső hőmérséklet kevésbé hűti a kemence tűztér hőmérsékletét (ennek főleg télen van jelentősége), ezért optimális a sütésre.

A „búbos kemence” gyakorlatilag egy falazott kályha, csak a belső szerkezetét másként építik meg, mint a hagyományos kályhának. Ennek oka, hogy a kályha elsődlegesen fűtésre a kemence pedig sütésre szolgál.

Kültéri kemencéknél nem elég hogy tűz és hőállóak legyenek a felhasznált anyagok, azoknak fagyállónak is kell lenniük.

A samott tégla önmagában nem fagyálló, viszont kapható olyan tűzálló habarcs ami kültérben használható, és így a samott tégla is fagyállóvá tehető. Az idő vasfoga kikezdi egy idő után a kerti sütőket, így javasolt a rendszeres karbantartásuk, viszont attól nem kell tartanunk, hogy szétfagy. Télre hasznos vízzáró fóliával védeni a nedvesség ellen, mert a vízből mialatt jég lesz térfogata nő, ami szétrepesztheti a falazatot. A kemence építésénél fontos szabály, hogy a kémény felé zárható legyen a tűztér egy ajtóval (dupla ajtós kialakítás) vagy egy kéménybe épített elzáró szeleppel.

A kemencék külső formája lehet búbos, íves, szögletes, de a sütés szempontjából az alakjának nincs jelentősége. A dupla fal előnye kültéren, hogy a belső tűztér falán keresztül sugárzó hő nem távozik közvetlenül a szabadba, illetve az adott lakótérbe, lassabb, egyenletesebb a hőleadás, azzal, hogy a külső fal és a beépített szigetelőanyag a hőszigetelő.

A kályhák mellett a kemencéknél is jó szolgálatot tesz a már említett samott tégla, melynek a fő jellemzője, hogy magas hőmérsékleten is alaktartó, jó a hőtároló képessége, és méretpontos. Ez egy magas hőállóságú előégetett agyag, és (keverési aránytól függően) sárga, vagy vöröses színű lehet. Előállítása során a nyers masszát szalagprésben formálják és darabolják. Addig szárítják, amíg a nedvességtartalma eléri a maximum hat százalékot. Ezt követően 1200-1250 fokon égetőkemencében kiégetik. Az egyenletes hőtartása, hőleadása miatt szokás használni kályhákban és kemencékben is.

A kemencékben vas-, és agyagedényben is süthetünk. Az öntöttvas edények nagyon jól és egyenletesen vezetik a hőt, és a hőtároló képességük is nagy. Így egyenletesen sül bennük az étel, és sokáig melegen tartják azt. Az agyagedények az ételek elkészítésére, és tárolására egyaránt használhatók. Fontos, hogy használat előtt legalább egy órával vízben kell őket áztatni, hogy az edény magába szívja a nedvességet, és ez által az étel a kemencében finoman megpárolódjon.

Zsír és olaj nélkül is használható, a fűszerek íze alaposabban átjárja a húsokat és a zöldségeket mint a hagyományos edényben elkészített ételek esetén…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu