Back to top

Hat lépés amivel segítheti bolygónkat

A természet komoly veszélynek van kitéve és az emberiség válaszút előtt áll. Sir David Attenborough szerint a palackok újrahasznosítása és az újrafelhasználható táskák árusítása a szupermarketekben nem elég. Többet kell tenni környezetünk megóvásáért. Ahhoz, hogy segíteni tudjuk bolygónk gyógyulását, itt az ideje, hogy változtassunk hétköznapi berögződéseinken.

1, Tartson húsmentes hétfőt

Sir David Attenborough arra kéri az emberiséget, hogy csökkentsék a húsevés mértékét, mert bolygónk nem képes eltartani húsevők milliárdjait.

Az élelmiszergyártás az üvegházhatásúgázkibocsátás 30 %-át teszi ki. Az angliai Meatless Farm húsmentes élelmiszerek előállításával foglalkozik.

Szerintük, ha a brit családok hetente legalább egyszer helyettesítenék a vöröshúst, valamilyen húspótlóval készült termékek fogyasztásával, akkor az Egyesült Királyság üvegházhatásúgázkibocsátása 50 millió tonnával csökkenne évente.

Ez ugyanaz mintha 16 millió autót vonnánk ki a forgalomból.

2, Egy falatot se pazaroljon

Az élelmiszerhulladékokból származó gázok, az üvegházhatásúgázkibocsátás csaknem 8 %-át teszik ki. Ebből a britek által évente termelt 6,6 millió tonna élelmiszerhulladék is jócskán kiveszi a részét. – mondta Mark Hall, a businesswaste.co.uk hulladékgazdálkodási szakembere.

Felhívták a szupermarketek figyelmét arra, hogy szigorúbb intézkedéseket vezessenek be az élelmiszer-pazarlás ellen. Figyeljenek arra, hogy termékeik, a rajta szereplő lejárati dátum szerint legyenek sorba rendezve, elkerülvén azt, hogy már az üzletből rögtön a kukába landoljon az élelmiszer.

Az elmúlt évben 14,9 milliárd font értékű élelmiszert pazaroltak el.

A kis mennyiségű hulladékgyártás elkerülhetetlen, viszont amikor a háztartásokból és az üzletekből a bontatlan élelmiszer egyenesen a kukában landol, az jelentősmértékű károsanyagot bocsát ki Földünk légkörébe.

3, Mondjunk nemet az egyszerhasználatos maszkokra

A Plastic Waste Innovation Hub remrégiben készített felmérése szerint, ha az Egyesült Királyságban az emberek egy éven keresztül minden nap új eldobható maszkot használnak, akkor az 66 000 tonna hulladéktermelést jelent. A többször használatos maszkokkal ellentétben ennek tízszer nagyobb kedvezőtlen hatása van az éghajlatváltozásra.

4, Vásároljon környezettudatos cégektől

Az év elején a brit vásárlók negyede megfogadta, hogy a korábbiakhoz képest idén körültekintőbben hozza meg vásárlási döntését.

Ön tisztában van azzal, hogy a cégek, akiknek a termékeit vásárolni szokta, mennyire ügyelnek környezetünkre a termék előállítása során?

Manapság szerencsére hazánkban is egyre több vállalat fordít figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra.

5, Kellő odafigyeléssel vásároljon idén Karácsonykor is

Az Egyesült Királyságban készült felmérés szerint a 2020. októberi fogyasztói adatok azt mutatják, hogy a felnőttek közel kétharmada (62%) vásárlásaik során az újrahasznosítható/biológiailag lebomló csomagolású termékeket részesítik előnyben. Ami még kedvezőbb hír, hogy az ünnepi időszak közeledtével a Google Trends adatai azt mutatják, hogy nagyon sokan kerestek rá online az újrahasznosítható képeslapokra. Idén 26%-kal többen kerestek rá erre, mint tavaly ilyenkor.

Luke Hodson, az Awesome Merchandise cég alapítója büszke arra, hogy újrahasznosítható karácsonyi képeslapokat is gyártanak.

Ő is megerősítette, miszerint idén sokkal többen érdeklődnek az effajta különleges üdvözlőlapok iránt.

Soha nem volt még ilyen fontos, hogy tegyünk a bolygónk védelméért, még ha ez apróságnak is tűnik. Ami még ösztönzőleg hathat a környezetbarát képeslapok vásárlására, hogy rengeteg tehetséges művész különlegesebbnél különlegesebb dizájnokat készít és ezek kerülnek rá a lapokra.

6, Csökkentse karbonlábnyomának méretét

Számon tartjuk, hogy hány lépést tettünk meg a nap folyamán, hány kalóriát égettünk el, hány kreditet kell még összeszednünk a szemeszter során, akkor miért ne tartanánk számon karbonlábnyomunk mértékét is?

Elsőre talán kicsit furcsán hangzik, de mi is az a karbonlábnyom?

A karbonlábnyom azt mutatja, hogy egy vállalat tevékenysége, egy ember életmódja vagy egy termék életciklusa nyomán mennyi üvegházhatású gáz (ÜHG) kerül közvetetten és közvetlenül a levegőbe.

A karbonkibocsátás az összes üvegházhatású gáz kibocsátást jelenti. Minél nagyobb a karbonlábnyom, annál nagyobb az éghajlatváltozásra mért hatása.

Egy brit állampolgár évente átlagosan 10 tonna CO2-t termel. A CoGo alkalmazás segítségével nyomon tudjuk követni karbonlábnyomunkat. Megmutatja, hogy miként hat környezetünkre a reggel elfogyasztott kávé, vagy akár az éves Netflix előfizetés. Az alkalmazás nem csak a valósidejű lábnyomunkat mutatja, hanem a hónap végén készít egy összesítést és testreszabott számítások segítségével megmutatja, hogyan tudjuk csökkenteni azt.

Forrás: 
hulldailymail.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.