Back to top

Ingyen osztogatták a szarvasgombát

Három kiló fehér szarvasgombát osztottak szét ingyen a járókelőknek, így tiltakoztak a vendéglők hirtelen bezárása ellen az olasz Marche régió vendéglátói.

Az olasz Marche régió az egészségügyi hatóság döntése alapján a koronavírus fertőzések meglehetősen magas kockázata miatt a narancssárga zónába került, ezért számos korlátozást vezettek be, többek között az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek működését csak az elvihető ételek értékesítésére és a házhoz szállításra korlátozták.

Ez felháborodást váltott ki a vendéglősök körében Acqualagnában, a legnemesebb és legdrágább fehér szarvasgomba egyik legjobb termőhelyén. A helyi éttermekben ez az egyik legfontosabb alapanyag, az ételeikben hangsúlyosan megjelenik ez a drága és különleges összetevő.

Szombat este az éttermek tulajdonosai tiltakozó akciót szerveztek a helyi hatóságok székhelye előtti téren, ahol összesen 50 darab szarvasgombát osztottak szét,

elmagyarázva a polgároknak, hogy milyen nehéz és tarthatatlan a helyzetük. A háromkilónyi szarvasgomba értéke eléri az 5000 eurót. "Jobb nekik adni, mintsem kidobni a kukába" – mondták a tiltakozó vendéglátósok, szakácsok.

Hozzátették: nem szállunk szembe a pandémia elleni küzdelemről szóló rendelettel, mert tiszteletben tartjuk a szabályokat.

De ellenezzük a módszert. Nem fogadhatjuk el azt a tényt, hogy pénteken arról tájékoztattak minket, hogy másnap be kell zárni az éttermeket, amikor a szarvasgomba készleteink még megvannak" - mondta az egyik étterem tulajdonos.

Mindenki hangsúlyozta, hogy hatalmas pénzügyi veszteségeket szenvednek el emiatt, hiszen éppen főszezonja van a szarvasgombának, egy hétvégére átlagosan 2 kiló megvásárlásával készülnek, mert nagyon sok vendég érkezik, éppen a szarvasgomba miatt. A megmaradt friss termékkel már nem tudnak mit kezdeni, ezért ahelyett, hogy kidobnák inkább szétosztják, érveltek a tüntetők.

Forrás: 
potalspozywczy.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Az erdőszegély dísze

Az Országos Erdészeti Egyesület által tavaly meghirdetett online szavazáson a három felterjesztett őshonos fafajunk közül a tatár juhar (Acer tataricum) kapta a legtöbb voksot. Így 2020-ban ez a nagyközönség által kevésbé ismert faj lett az év fája. Faanyagát nem sokra becsülik, ökológiai-állományszerekezeti szempontból azonban fontos faj, egyben kiváló parkfa.

Egy csónak, egy ember

A koronavírusnak semmi sem szent. Amire lehet, arra „ráteszi a kezét”. A kormány eközben a járás megfékezéséért minden lehetséges eszközzel fellép, ami egyebek mellett a kijárási és más korlátozásokban testesül meg. A sportvadászok területre járásának korlátozása utána a horgászokat is elérték a szigorítások, melyekről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is beszámolt.

Borlovagok bíráltak a Küküllő mentén

Az első ízben megszervezett Borászok Borásza kitüntető címet a kelementelki Orbán Mihály vehette át a közelmúltban. A járványügyi szigorítások és óvintézkedések miatt a Kis-Küküllő menti két borlovagrend borászainak szűkebb körű versenyét tartották Balavásáron.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Vadászati kincsek a Rinya-ágak mentén

A Balatontól egészen a Dráváig húzódó Belső-Somogy, a Rinyák vidéke sok évszázad tapasztalatait, a modern kor emberének természetszeretetét és a ma élők mindennapjait ünneppé varázsoló csodálatos harmóniát tárja elénk. Ezek az értékek adják az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki fundamentumát.

Új kapuk nyíltak a magyar termékek előtt

Noha a koronavírus-járvány okozta helyzet nem feltétlen szolgál a pozitív gondolatok táptalajául, a biztonságos, minőségi alapanyagokból készült magyar élelmiszereknek kétségtelenül kedvező közeget teremtett. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy vajon az észérvek vagy inkább az érzelmek vezérlik a fogyasztókat, miközben leemelik a hazai termékeket a polcról.