Back to top

Ingyen osztogatták a szarvasgombát

Három kiló fehér szarvasgombát osztottak szét ingyen a járókelőknek, így tiltakoztak a vendéglők hirtelen bezárása ellen az olasz Marche régió vendéglátói.

Az olasz Marche régió az egészségügyi hatóság döntése alapján a koronavírus fertőzések meglehetősen magas kockázata miatt a narancssárga zónába került, ezért számos korlátozást vezettek be, többek között az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek működését csak az elvihető ételek értékesítésére és a házhoz szállításra korlátozták.

Ez felháborodást váltott ki a vendéglősök körében Acqualagnában, a legnemesebb és legdrágább fehér szarvasgomba egyik legjobb termőhelyén. A helyi éttermekben ez az egyik legfontosabb alapanyag, az ételeikben hangsúlyosan megjelenik ez a drága és különleges összetevő.

Szombat este az éttermek tulajdonosai tiltakozó akciót szerveztek a helyi hatóságok székhelye előtti téren, ahol összesen 50 darab szarvasgombát osztottak szét,

elmagyarázva a polgároknak, hogy milyen nehéz és tarthatatlan a helyzetük. A háromkilónyi szarvasgomba értéke eléri az 5000 eurót. "Jobb nekik adni, mintsem kidobni a kukába" – mondták a tiltakozó vendéglátósok, szakácsok.

Hozzátették: nem szállunk szembe a pandémia elleni küzdelemről szóló rendelettel, mert tiszteletben tartjuk a szabályokat.

De ellenezzük a módszert. Nem fogadhatjuk el azt a tényt, hogy pénteken arról tájékoztattak minket, hogy másnap be kell zárni az éttermeket, amikor a szarvasgomba készleteink még megvannak" - mondta az egyik étterem tulajdonos.

Mindenki hangsúlyozta, hogy hatalmas pénzügyi veszteségeket szenvednek el emiatt, hiszen éppen főszezonja van a szarvasgombának, egy hétvégére átlagosan 2 kiló megvásárlásával készülnek, mert nagyon sok vendég érkezik, éppen a szarvasgomba miatt. A megmaradt friss termékkel már nem tudnak mit kezdeni, ezért ahelyett, hogy kidobnák inkább szétosztják, érveltek a tüntetők.

Forrás: 
potalspozywczy.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

30 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jó úton vagyunk

Tavaly Kiss Lászlót választották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. A hazai erdésztársadalom egyik tapasztalt alakjával a magyar erdészet és a magyar erdők jövőjéről beszélgettünk.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

Határon innen

Minden magyar ember szíve hevesebben dobog a Trianon szó hallatára, hiszen az I. világháború után aláírt szerződés tragikusan megpecsételte Magyarország sorsát. A Magyarbirodalom 325 ezer négyzetkilométeres területének elcsatolták a 72 százalékát, és idegen uralom alá került a lakosság kétharmada. Az erdeink megcsonkítása ennél is csúfosabb képet mutat.

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Egy tragikus sorsú erdész emlékére

A kőkereszt a felirata szerint „Jézus nagyobb dicsőségére 1890 Fultán János orozva meggyilkolt erdész emlékezetére” emeltetett. De vajon ki lehetett Foltán János, és miért állított emlékére az utókor ilyen feltűnő emléket?