Back to top

Ingyen osztogatták a szarvasgombát

Három kiló fehér szarvasgombát osztottak szét ingyen a járókelőknek, így tiltakoztak a vendéglők hirtelen bezárása ellen az olasz Marche régió vendéglátói.

Az olasz Marche régió az egészségügyi hatóság döntése alapján a koronavírus fertőzések meglehetősen magas kockázata miatt a narancssárga zónába került, ezért számos korlátozást vezettek be, többek között az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek működését csak az elvihető ételek értékesítésére és a házhoz szállításra korlátozták.

Ez felháborodást váltott ki a vendéglősök körében Acqualagnában, a legnemesebb és legdrágább fehér szarvasgomba egyik legjobb termőhelyén. A helyi éttermekben ez az egyik legfontosabb alapanyag, az ételeikben hangsúlyosan megjelenik ez a drága és különleges összetevő.

Szombat este az éttermek tulajdonosai tiltakozó akciót szerveztek a helyi hatóságok székhelye előtti téren, ahol összesen 50 darab szarvasgombát osztottak szét,

elmagyarázva a polgároknak, hogy milyen nehéz és tarthatatlan a helyzetük. A háromkilónyi szarvasgomba értéke eléri az 5000 eurót. "Jobb nekik adni, mintsem kidobni a kukába" – mondták a tiltakozó vendéglátósok, szakácsok.

Hozzátették: nem szállunk szembe a pandémia elleni küzdelemről szóló rendelettel, mert tiszteletben tartjuk a szabályokat.

De ellenezzük a módszert. Nem fogadhatjuk el azt a tényt, hogy pénteken arról tájékoztattak minket, hogy másnap be kell zárni az éttermeket, amikor a szarvasgomba készleteink még megvannak" - mondta az egyik étterem tulajdonos.

Mindenki hangsúlyozta, hogy hatalmas pénzügyi veszteségeket szenvednek el emiatt, hiszen éppen főszezonja van a szarvasgombának, egy hétvégére átlagosan 2 kiló megvásárlásával készülnek, mert nagyon sok vendég érkezik, éppen a szarvasgomba miatt. A megmaradt friss termékkel már nem tudnak mit kezdeni, ezért ahelyett, hogy kidobnák inkább szétosztják, érveltek a tüntetők.

Forrás: 
potalspozywczy.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

A brazil erdők 60%-a eltűnhet 2030-ra

Ismét emelkedett Brazíliában az erdőirtás mértéke, egyes becslések szerint 2030-ra az ottani erdők 60 százaléka eltűnhet. Jair Bolsonaro, az ország elnöke a Glasgow-i klímakonferencián azt vállalta, hogy 2028-ra megszűnteti az illegális erdőpusztítást.

Szarvasgombász madarak

Mindenki tudja, hogy vannak szarvasgombász kutyák, sokan azt is, hogy disznók szintén, de nemrég madarak között is találtak ilyen fajokat. Patagóniában bukkantak két talajlakó, professzionális szarvasgombász madárra. Ezek az első nem emlős fajok, amelyekről tudjuk, hogy keresik a szarvasgombát.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Debrecen zöld koronája

Kevesen tudják, de Debrecen környékének erdősültsége vetekszik a Sopron környéki területekével. A cívisvárosi és a megyeszékhelyet körülölelő erdőkről írt könyvet Gencsi Zoltán okleveles erdőmérnök. A Debreceni Erdőskönyv a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. kiadásában jelent meg.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.