Back to top

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.

Ma már senkit sem kell emlékeztetni arra, hogy rendszeresen mosson kezet, és lehetőleg ne érintse meg a szemét és a száját. A járvány nagyon érzékennyé tett minket erre. A higiéniáról azonban sokkal szélesebb körben kell gondolkodni, például a konyhában. Német tudósok elemezték, milyen hibákat követünk el ott a leggyakrabban.

A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) kutatói a főzős televíziós programokat elemezték a higiéniai hibák szempontjából. Mint arról Dr. Gaby-Fleur Böl beszámolt, az

ismert és kedvelt szakácsok átlagosan 50 másodpercenként követtek el apró hibákat, és átlagosan 2,5 percenként súlyos gondatlanságot.
Mi hívta fel magára a kutatók figyelmét? Szerintük a legsúlyosabb mulasztások a következőek voltak: nem mostak kezet az étel elkészítése előtt, piszkos kezüket a törlőruhába törülték, ahelyett, hogy szappanos vízzel lemosták volna. Továbbá nem mostak kezet tüsszentés, vagy orrtörlés után, valamint ugyanazt a deszkát használták a különféle élelmiszerek vágásához és a sótartóba kézzel nyúltak bele.
A kutatók ráadásul azt is ellenőrizték, hogy a tévés szakácsok viselkedése hogyan befolyásolja a közönséget. Önkénteseket kértek fel, arra, hogy nézzenek meg egy műsort, és készítsék el az ott látott ételt. Mint kiderült, a kísérlet résztvevői megismételték a sztárszakácsok viselkedését és ugyanazokat a hibákat követték el.
Ezért a kísérlet alapján a precíz német tudósok egy sor tippet készítettek a konyhában a higiénia fenntartására:

Elsősorban azt tanácsolják, hogy az étel elkészítése előtt mindenki mosson kezet szappannal, és a nyersanyag minden felületét is alaposan le kell mosni. 

A szennyezett felületeket a főzés szakaszai között is le kell tisztítani. Ha nyers termékekkel dolgozunk, különösen hússal, akkor a vágódeszkát és egyéb eszközöket ki kell cserélni, vagy legalább forró vízzel le kell mosni.

A hűtést igénylő termékeket megfelelően kell tárolni és a biztonságos hőmérsékletükön tartani. A húst és a halat a hűtőszekrény leghidegebb pontján kell tartani.

Az összes zöldséget és gyógynövényt fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni, és az ehetetlen részeket el kell távolítani.

A melegen fogyasztandó ételeket 65 ° C feletti hőmérsékleten kell tárolni, vagy 7 ° C alatti hőmérsékletre kell hűteni.

A piszkos kendők és szivacsok biológiai bombák. Legalább hetente egyszer ki kell cserélni őket. A mosásra alkalmasakat pedig minimum 60 Celsius-fokos hőmérsékleten ki kell mosni.

Használat előtt a nyers tojásokat le kell forrázni, a héjakat a szemetesbe kell dobni, és a kezeket alaposan meg kell mosni. Ez megakadályozza a Salmonella terjedését, amely potenciálisan megtalálható a tojásokon.

A baromfihúst nem szabad a csap alatt mosni, mivel elősegíti a Campylobacter jejuni mikroba terjedését például a mosogató szivacsra, a konyhai eszközökre, majd bekerülhet az emberi emésztőrendszerbe.

A konyhában lévő felületeket minden használat után antibakteriális folyadékkal le kell törölni, különösen nyers hús előkészítése során. Ez csökkenti a mikrobiális szennyeződés kockázatát.

A helytelen higiénia az ételek elkészítésekor kellemetlen betegségeket okozhat, de a fentebb vázolt elvek gyakorlati megvalósítása segít elkerülni ezt, vagy legalábbis minimalizálni a kockázatot, figyelmeztetnek a német tudósok.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/haps.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Haltakarmányozás - Tudatosabbak a termelők

Harminc éve foglalkozik a haltakarmányozás kérdéskörével dr. Mézes Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Takarmánybiztonsági Tanszékének vezetője, aki azt tartja az elmúlt évtizedek legjelentősebb változásának, hogy szakmailag sokkal felkészültebbek, választásaikban céltudatosabbak lettek a termelők ezen a területen.

A Solymár Gyöngye az év kenyere

A Hel Pékség Solymár Gyöngye elnevezésű kenyere nyerte meg az idén tizedik alkalommal meghirdetett Szent István Napi Kenyérversenyt. A hírt az augusztus 20-i rendezvényeket beharangozó országos sajtótájékoztatón jelentették be a Parlamentben.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.