0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Tápanyag utánpótlás tervezés: hasznosak-e a digitális eszközök?

A műtrágyák kulcsfontosságú alapanyagok a hatékony növénytermesztéshez. A tápanyagutánpótlás megfelelő tervezése nemcsak pénzügyi okokból, hanem fenntarthatósági szempontból is fontos.

Tápanyag-utánpótlási terv készítésnél számos szempontot kell figyelembe venni, mint például a talajtípus, a különböző növények eltérő igényei, műtrágyatípusok, a növények fejlődési szakaszai stb. Ezenkívül elengedhetetlen a kijuttatás megfelelő idejének meghatározása. Egyrészt jogszabályi kereteket kell figyelembe venni, másrészt az alkalmazott műtrágya hatékonysága a növények tápanyag-felvételi képességétől függ. Hogyan lehetséges ennyi tényezőt figyelembe venni a tervezés során?

A válasz a digitális eszközökben keresendő

A tápanyagutánpótlás tervező alkalmazások számos növénykultúra adatait tartalmazzák. Világszerte érvényes agronómiai irányelvek kerülnek az adatbázisba, miközben a számítási képleteket a különböző regionális körülményekhez igazítják.

Miután a felhasználó megadja a szükséges termelési információkat, például a hozamot, az előveteményt, a korábbi műtrágya- és szervestrágya felhasználást, és a talaj tápanyag-ellátottságát, a számítás másodpercek alatt elvégezhető, és az eredmény átlátható módon jelenik meg.

A tápanyagutánpótlás – különösen a komplex (NPK) műtrágyák szempontjából – nem korlátozódik egyetlen termelési évre. Mi a helyzet a vetésforgóval?

Egy eszköz közel 100 növénykultúrához

A komplex (NPK) műtrágyák hatása hosszú távú, mivel a bennük lévő tápelemek, mint például a kálium és foszfor több éven keresztül a talajban maradnak és felvehetők a következő növények számára is. Ezért a digitális tervezőeszközöknek képesnek kell lenniük a több éves vetésforgók teljes időszaka alatti tápanyagutánpótlás optimalizálására.

A Borealis L.A.T agronómiai szakértő csapata kidolgozta a NutriGuide® tápanyagutánpótlás tervezési programot.

Ez egy ingyenesen használható webalkalmazás, amely könnyedén képes kezelni az összes fent említett feladatot. A komplex (NPK) műtrágyáktól a nitrogén (N) műtrágyákig, a NutriGuide® a növények tápanyag szükséglete alapján számol, az igényekhez legjobban illeszkedő Borealis L.A.T terméket ajánlja, és a végén összesítő listát készít a műtrágya-rendelés gyors és egyszerű elvégzéséhez.

Több parcella – egy eszköz

A parcella adatok bevitele a tápanyagutánpótlás tervező programokba általában sok időt vesz igénybe, mivel mindent egyenként kell beírni és elmenteni. A Borealis L.A.T fejlesztői úgy alkották meg a NutriGuide®-ot, hogy egyetlen kattintással beemelhető a gazdaság összes parcellájának listája. Miután az adatállományt importáltuk, azonnal kezdhető az összes növénykultúrára és parcellára kiterjedő tápanyagutánpótlási terv készítése, mely évekre előre, a teljes vetésforgóra érvényes lesz.

A web applikáció ingyen elérhető a Nutriguide.Borealis-LAT.com oldalon, mobilról és asztali számítógépről is kényelmesen használható. (x)

Forrás: Borealis L.A.T