0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Döntöttek: januártól nem dolgozhatnak alvállalkozók emberei a húsüzemekben

Januártól megszűnik az a bevett gyakorlat Németországban, hogy alvállalkozók alvállalkozói által felbérelt, többnyire kelet-európai brigádok végzik a vágóhídi nehéz munkát, gyakran átláthatatlan konstrukcióban, silány körülmények között. Átmeneti haladékot a kisebb üzemek kapnak a csúcsszezon idejére.

Németországban régóta téma, de a tömeges koronavírus-esetek felerősítették a vitát arról a kialakult helyzetről, hogy a vágóhidakon a nehéz munkát alvállalkozók alvállalkozói által felbérelt,

többnyire kelet-európai brigádok végzik, átláthatatlan konstrukcióban, egészen más munkavédelmi normák között, mint a cég bejelentett dolgozói

(mi egyebek között itt írtunk a témáról, a vállalkozói szerződések tervezett tilalmáról pedig itt volt szó). Most döntött a Bundestag, januártól tilos lesz a vállalkozói szerződés ilyen esetekben. Áprilistól pedig a munkaerő-kölcsönzés is, nehogy azt használják kiskapunak a cégek – foglalta össze a német hírügynökség anyaga alapján az agrarheute.com portál cikke.

Mindenesetre kapnak némi könnyítést az ágazat kis- és középvállalkozói. A munkacsúcs idején – ami gyakorlatilag a grillszezont jelenti – három éven keresztül még igénybe vehetik munkaerő-kölcsönző cégek szolgáltatásait, szigorú feltételekkel, és kizárólag a húsfeldolgozásban, nem a vágóhidakon és a darabolásban.

Ezenkívül egységes ellenőrzési metódusról és megemelt bírságokról is szó van a jogszabályban, továbbá a dolgozók elszállásolásával kapcsolatban is átláthatóan definiált normák várhatók – olvasható az agrarheute.com cikkében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu