Back to top

Németországi Vágóhidak - tilalom a jobb munkafeltételekért

A koronavírus egyes németországi vágóhidak dolgozói körében tapasztalt megjelenése és elterjedése nyomán Hubertus Heil (SPD) szövetségi szociális és munkaügyi miniszter a jövő évtől kezdődően meg akarja tiltani a húsiparban vállalkozási szerződések alapján és kölcsönzött munkaerőként történő foglalkoztatást.

Hubertus Hei miniszter szándéka szerint a húsfeldolgozó üzemek a vágásnál, darabolásnál és a feldolgozásnál a jövőben csak saját munkaerőt foglalkoztathatnak.

Hubertus Heil (SPD) szövetségi munkaügyi és szociális miniszter
A munkaügyi tárca által kidolgozott és a szövetségi kormány július 29-i ülésén napirendre kerülő törvénytervezet emellett a munka- és lakásfelvételek gyakoribb ellenőrzését is tartalmazza, „biztosítandó a fair foglalkoztatást és az egészségvédelmet“.

A húsfeldolgozóiparban foglalkoztatottak munka- és lakás-körülményeire a koronavírusnak az ágazat munkavállalói körében tapasztalt megjelenése és gyors elterjedése nyomán terelődött vagy inkább erősödött a figyelem.

Az „erősödött“ szó azért indokolt, mert már a járvány megjelenése előtt is meg-megjelentek olyan vélemények, melyek képviselői a jórészt külföldről érkezett munkavállalók rossz munkakörülményeit és a nekik fizetett munkabérek alacsony szintjét bírálták;

de a munkaadók által a feltételek javítására tett ígéretei, továbbá a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok szigorítása és annak ellenőrzése nem hoztak eredményt.

Fotó: pixabay.com
A szövetségi kormány elé került előterjesztés a 30 főnél magasabb létszámot foglalkoztató üzemekre vonatkozik. Az új szabályozás célja, hogy a húsfeldolgozó üzemek a munkavállalókkal kapcsolatos felelősséget ne hárítsák át a részükre „munkateljesítményt értékesítő“ alvállalkozókra.

A munkaügyi kormányzat szándékai szerint a jövőben növelik a helyszíni ellenőrzések számát, a munkaidő betartását (és a túlmunkák elkerülését) elektronikus úton rögzítenék.

Az előterjesztés tartalmával, a vállalkozási szerződéseknek a húsiparban tervezett megtiltásával a koalíciós partner, a CDU parlamenti frakciójának „a munkavállalói szárnya“ is egyetért.

Az előterjesztés indoklása szerint az 50 főnél nagyobb vágóhidaknál és húsfeldolgozó üzemeknél 2020 áprilisában kereken 100 ezer főt foglalkoztatottak, s ezek több mint fele nem az adott húsüzem alkalmazottja. Az ezen üzemek által elért forgalom tavaly megközelítette a 40 milliárd eurót, ami csaknem 8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Új kapuk nyíltak a magyar termékek előtt

Noha a koronavírus-járvány okozta helyzet nem feltétlen szolgál a pozitív gondolatok táptalajául, a biztonságos, minőségi alapanyagokból készült magyar élelmiszereknek kétségtelenül kedvező közeget teremtett. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy vajon az észérvek vagy inkább az érzelmek vezérlik a fogyasztókat, miközben leemelik a hazai termékeket a polcról.

Leállt Bajorország legnagyobb vágóhídja koronavírus-fertőzések miatt

Időről időre bekerülnek a hírekbe a német húsipari vállalkozások azzal, hogy a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt átmenetileg le kell állítaniuk a termelést. Most Bajorország legnagyobb feldolgozójának 300 dolgozójából lett 83-nak pozitív a tesztje.

Tovább nőtt a munkanélküliek száma

Az augusztus-októberi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 482 ezer volt, 38 ezerrel, 0,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Válságos helyzetbe került a magyar pulykaágazat

A pulykaágazat árbevétele az idén 10-15 százalékkal csökken egyebek mellett a termelői árak mérséklődése miatt; az ágazat átlagos éves termelési értéke élőállatból 36-40 milliárd forint, feldolgozott termékekből pedig 70-80 milliárd forint - közölte a Magyar Pulykaszövetség elnöke az MTI-vel.

Az EU kereskedelmi stratégiájának növelnie kell az uniós gazdaság versenyképességét

Az Európai Unió kereskedelmi stratégiájának növelnie kell az uniós gazdaság versenyképességét, minőségi munkahelyeket kell teremtenie, meg kell védenie a munkavállalókat, és fenntartható gazdasági növekedést kell generálnia - áll az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén az uniós kereskedelempolitika felülvizsgálatáról elfogadott állásfoglalásban.

Újabb húspótló termékkel rukkolt elő a Beyond Meat

A Beyond Meat vállalat bejelentette új növényalapú darált sertéshúst helyettesítő termékét, melynek forgalmazását Kínában kezdi el. Növényalapú húspótól gyártóként arra törekszik a cég, hogy belépjen a jövedelmező ázsiai piacra termékeivel, melyeknek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Honnan érkeztek Kínába a koronavírusos hústermékek?

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke biztos abban, hogy az országból exportált húskészítményeiken nem volt jelen koronavírus, közölte azt követően, hogy a kínai kormány bejelentette, hogy fagyasztott marha készítményeken felfedezték a vírus jelenlétét.

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".