Back to top

Németországi Vágóhidak - tilalom a jobb munkafeltételekért

A koronavírus egyes németországi vágóhidak dolgozói körében tapasztalt megjelenése és elterjedése nyomán Hubertus Heil (SPD) szövetségi szociális és munkaügyi miniszter a jövő évtől kezdődően meg akarja tiltani a húsiparban vállalkozási szerződések alapján és kölcsönzött munkaerőként történő foglalkoztatást.

Hubertus Hei miniszter szándéka szerint a húsfeldolgozó üzemek a vágásnál, darabolásnál és a feldolgozásnál a jövőben csak saját munkaerőt foglalkoztathatnak.

Hubertus Heil (SPD) szövetségi munkaügyi és szociális miniszter
A munkaügyi tárca által kidolgozott és a szövetségi kormány július 29-i ülésén napirendre kerülő törvénytervezet emellett a munka- és lakásfelvételek gyakoribb ellenőrzését is tartalmazza, „biztosítandó a fair foglalkoztatást és az egészségvédelmet“.

A húsfeldolgozóiparban foglalkoztatottak munka- és lakás-körülményeire a koronavírusnak az ágazat munkavállalói körében tapasztalt megjelenése és gyors elterjedése nyomán terelődött vagy inkább erősödött a figyelem.

Az „erősödött“ szó azért indokolt, mert már a járvány megjelenése előtt is meg-megjelentek olyan vélemények, melyek képviselői a jórészt külföldről érkezett munkavállalók rossz munkakörülményeit és a nekik fizetett munkabérek alacsony szintjét bírálták;

de a munkaadók által a feltételek javítására tett ígéretei, továbbá a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok szigorítása és annak ellenőrzése nem hoztak eredményt.

Fotó: pixabay.com
A szövetségi kormány elé került előterjesztés a 30 főnél magasabb létszámot foglalkoztató üzemekre vonatkozik. Az új szabályozás célja, hogy a húsfeldolgozó üzemek a munkavállalókkal kapcsolatos felelősséget ne hárítsák át a részükre „munkateljesítményt értékesítő“ alvállalkozókra.

A munkaügyi kormányzat szándékai szerint a jövőben növelik a helyszíni ellenőrzések számát, a munkaidő betartását (és a túlmunkák elkerülését) elektronikus úton rögzítenék.

Az előterjesztés tartalmával, a vállalkozási szerződéseknek a húsiparban tervezett megtiltásával a koalíciós partner, a CDU parlamenti frakciójának „a munkavállalói szárnya“ is egyetért.

Az előterjesztés indoklása szerint az 50 főnél nagyobb vágóhidaknál és húsfeldolgozó üzemeknél 2020 áprilisában kereken 100 ezer főt foglalkoztatottak, s ezek több mint fele nem az adott húsüzem alkalmazottja. Az ezen üzemek által elért forgalom tavaly megközelítette a 40 milliárd eurót, ami csaknem 8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Még egy hétig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hete maradt az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a MAZARS. Ettől az évtől Törökországgal bővült a visszaigénylési lehetőséget biztosító országok listája.

Egy füst alatt: Magyar Ízek Őszi Vására

Új helyszín és új ízek várják szeptember utolsó hétvégéjén a Vajdahunyad vár látogatóit a Magyar Ízek Őszi Vásárán, ahol ezúttal a füstölt termékeké lesz a főszerep. Szeptember 26-27-én a vásári forgatagban közel 40 kistermelő saját termékei kerülnek ki a pultokra.

Miniszteri egyetértés az állatjólét finanszírozásáról

A 16 szövetségi tartomány agrárminiszterei augusztus végén tartott tanácskozásukon elvi megállapodást kötöttek arról, hogy a német gazdák részesüljenek megfelelő pénzügyi támogatásban az állattartás feltételeinek javítását segítő átépítések elvégzéséhez, és meg kell teremteni az ahhoz szükséges finanszírozás intézményrendszerét.

Húsfeldolgozó-üzemekre csapott le a német rendőrség

Németország több szövetségi tartományában is illegális munkavállalók után nyomoz a rendőrség. A húsfeldolgozó-üzemekben alkalmazott, többségükben kelet-európai dolgozókat zsúfoltan szállásolták el, ami a koronavírus-járvány terjedése miatt is aggályos.

Egy bűnszervezett 500 millió forint értékű EU-s támogatást tulajdonított el

Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztésre ítélt, közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Vadon termők reneszánsza

Megnőtt az érdeklődés a vadon termő gyümölcsök iránt, mert egészségesek, növényeik pedig a kertben is mutatósak.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Csaknem 13 tonna húskészítményt vont ki a forgalomból a Nébih

Egy Csongrád-Csanád megyei húsüzemben tartottak élelmiszerhigiéniai és nyomonkövetési ellenőrzést 2020 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A létesítményben 12,6 tonnányi termék nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a hatóság kivonta azokat a forgalomból, valamint azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét.