Back to top

Grow21: Együtt ültethetjük el a fenntartható jövő magjait

A vadonatúj virág- és zöldségkertészeti és tájkertészeti virtuális esemény a Kekkilä-BVB, Európa egyik vezető kertészeti cége támogatásával valósulhat meg. A fesztiválra a rendezők meghívnak mindenkit, hogy megvitassák, hogyan állhat fenntarthatóbb növekedési pályára a zöld ágazat.

Fotó: Kekkilä-BVB
A háromnapos fesztivál ideje alatt szó lesz egyebek mellett az új trendekről, illetve szakértők tartanak előadásokat és panelbeszélgetéseket. Ezenkívül lehetőség lesz csatlakozni egy-egy témát körüljáró foglalkozásokhoz és webes szemináriumokhoz.

„Számos kertészeti és kertészeti rendezvényt lemondtak vagy elhalasztottak a Covid-19 miatt.

Szeretnénk fényt és inspirációt hozni a jelenlegi korlátozott valóságunkba!

Több mint 20 ágazati szakembert hívtunk meg Európa különböző szervezeteiből, hogy megosszák tudásukat és „bennfentes információikat” annak érdekében, hogy érdekes és inspiráló programot szervezzünk. Reméljük, hogy a résztvevők profitálni fognak ezekből az előadásokból és webes szemináriumokból!” – mondta Juha Mäkinen, a Kekkilä-BVB vezérigazgatója és a Growing Media Europe egyesület elnöke.

Az első online Grow Fesztivál főbb témái:

Előadások:

  • Városi zöld környezet
  • Fogyasztók a Covid-19 után
  • Kertészeti trendek Európában
  • A marketing optimalizálása
  • A biológiai sokféleség megőrzése
  • A fenntartható növekedés jövője

Panelbeszélgetések és interjúk:

  • A vásárlói viselkedés újra normális körülmények között
  • Klímaváltozás és az élelmiszeripar változása
  • Felelősen termelt tőzeg (RPP)
  • Helyi webes szemináriumok

Fotó: pixabay.com
Az esemény első napja a városi környezet biológiai sokféleségére összpontosít. Szó lesz a biológiai sokféleség biztosításáról, a zöldterületek építéséről, újrahasznosításról. Téma lesz a jövő zöld városa, a biodiverzitás a talajban, a tetőkertek, illetve más városi zöldfelületek szerepe is.

A 2. nap a fogyasztókra fókuszál. Szó lesz arról, milyen hatással van a Covid-19 a fogyasztók viselkedésére, aztán arról, milyen kertészeti trendek lesznek a közeljövőben, illetve hogyan támogatja testi-lelki egészségünket a kertészkedés.

A 3. nap a fenntartható szakmai növekedésről szól a jövőben: az iparág változásairól, azélelmiszertermelés új lehetőségeiről. „És végül belemerülünk az éghajlatváltozás által az élelmiszertermelésben, az elosztásban és a fogyasztásban bekövetkezett változásokba.” – áll a szervezők közleményében.

Regisztrálni a www.Kekkila-BVB.com/GrowFestival oldalon lehet külön az előadásokra, illetve a helyi webes szemináriumokra. A fesztivál ingyenes.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kekkilä-BVB

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Batáta, a bakhátak új királya

A nagypapa 5 évvel ezelőtt cukros lett. Berki Mihály és családja ekkor kezdett el kutakodni, vajon mivel lehetne úrrá lenni a betegségen, és valaki a batátát, vagyis az édesburgonyát ajánlotta. Ők lassan, fokozatosan elkezdték termeszteni a növényt. A nagyapa, Plásztán Mihály ma 86 éves és köszöni jól van, a korának megfelelően.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Nyitnak az árudák Németországban

A járványügyi intézkedésként bevezetett többhónapnyi leállás után március 1-jén újra kinyithattak a bajorországi virágüzletek, faiskolák és barkácsáruházak.

Készülnek a nőnapi csúcsforgalomra a virágosok

Készülnek a virágüzletek a közelgő nőnapra, amikor napi forgalmuk megtöbbszöröződik. A tapasztalatok szerint ajándékozottanként jellemzően legalább 1000 forintért vásárol egy-egy vevő virágot, többségében hazai termesztésű fréziát, jácintot, tulipánt, nárciszt, illetve az örök klasszikus rózsát, gerberát, szegfűt – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Neveljünk emberméretű fát!

Házikertekben a mai napig leggyakrabban nagyméretű, létrát és mászást igénylő gyümölcsfákkal találkozhatunk. A termés számottevő része emiatt sokszor a fák tetején romlik meg, vagy válik a madarak martalékává. A gyümölcsültetvényekben azonban már jó ideje kisebb, emberléptékű fák kialakítására törekednek, amelyeken hatékonyabban végezhetők el az ápolási munkák és a betakarítás.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.