Back to top

Mérgező a méhlegelő?

A Méhészet októberi számában olvashattunk egy cikket a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. Ezzel, a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban szeretnék megosztani egy másik, érdekes történetet.

2020 július első napjaiban kezdett a környékünkön nyílni a napraforgó. Rögtön a virágzás kezdetén nagy mennyiségű méh tűnt el a kaptáraimból. Erre szokták mondani kétségbeesetten a rakodókaptárral méhészkedők, hogy eltűnt egy fiók méhecske. Szakmai ajánlásokban lehet olyat hallani, hogy lehetőség szerint célszerű kihagyni a virágzás kezdetét, de mivel nem is egyszerre nyíltak a táblák és nem is volt rá módom, hogy elmenjek (hiszen helyben van a napraforgó), így sajnos át kellett vészelnünk ezt a csapást.

Július végéig tartott a virágzás, de csak 10 napig volt hordás róla, utána mintha elvágták volna, csak egyenlegek, illetve mínuszok.

Bár az időjárás is egy kissé szeszélyes volt, azért nem indokolta a hordás ilyen mértékű leállását. Arra lettem figyelmes, hogy a kijáró méhek folyamatosan eltűntek. A szélrózsa minden irányában lehetett itt-ott elhullott méhecskéket megfigyelni.

Foglalkoztatni kezdett a gondolat, hogy hová is tűnhetnek a méheim a kaptárból, mi okozhatja a veszteségeket? Kibicikliztem a közeli napraforgótáblákhoz július 13-án. Az első táblát nézegetve mindent rendben találtam, nem volt nagy forgalom rajta, de azért gyűjtögettek a méhek. Méhhullákat nem találtam a virágok között. Eljutottam egy másik táblához, ahol traktornyomokat fedeztem fel, itt is megálltam nézelődni. Első ránézésre semmi különös, besétáltam a nyomokat követve a virágok közé. Egyszer csak véletlenül egy földön heverő, elpusztult méhecskére lettem figyelmes. Leguggoltam, elkezdtem lassan körbe fordulni, alaposan figyeltem a napraforgónövények tövét. Így már több elpusztult egyedet is észrevettem. Nem voltak nagy távolságra egymástól, 1-3 méterenként lehetett egyet-egyet találni.

Volt közöttük, amelyik még életben volt, kinyújtott szipókával rángatózott, vagy behúzott potrohhal görcsösen kínlódott.

Olyat is lehetett látni, amelyik a napraforgóvirág tányérján körbe-körbe járkált, az egész teste csupa virágpor volt. Látszott, hogy nála sincs valami rendben. Borzasztó látvány volt. Néhány perc alatt közel fél maroknyi elpusztult méhecskét tudtam összeszedni. Körbenéztem, hatalmas virágzásban lévő napraforgótábla, ha ezt a területet megszorzom a tenyeremben lévő méhecskék számával, akkor akár több kaptárnyi mennyiségű elpusztult „bogár” lenne az eredmény. Nem is beszélve arról, vajon lehetne-e még hasonló jelenséggel találkozni alaposan szétnézve a szomszédos táblákon?

Méhegészségügyi felelős kollégám javaslatára értesítettük az illetékes növényvédelmi felelőst, aki nagyon segítőkész volt. Beszámoltam neki a látottakról, kiderítette a terület tulajdonosának a nevét. Megbeszéltük, hogy én eljárást nem szeretnék, biztosan mindenkinek megvan így is a maga baja, mindössze annyi kérésem volt, hogy ez többé ne forduljon elő.

Másnap ismét beszéltünk, elmondta, hogy reggel járt a területen is és a gazdánál is, és teljes mértékben biztos benne, hogy minden rendben van azzal a táblával.

2-3 hete volt permetezve, azóta semmi kezelés nem történt ott. (Vajon mikor is tűnt el az a fióknyi nép?) Szerinte a méhecskékkel lehet valami probléma. Erre mondtam, hogy amit én láttam, az pedig azt igazolja, hogy a virággal van valami gond. Megbeszéltük, hogy kimegyünk és megnézzük közösen a jelenséget. Délután találkoztunk a táblánál, megmutatta, hogy a traktornyomok nem frissek, mert amit letaposott a kerék, azok a szárak már felkunkorodtak és megerősödtek. Sétáltunk egyet, sorban szedtem neki össze az elpusztult méheket és még más különböző rovarokat is. Széttárt szárnyak, kinyújtott szipóka, rángatózó, görcsölő, pörgő méhek: egyértelmű mérgezésre utaló jelek.

A napraforgóvirágok között lehetett nagyon furcsákat is találni, a mellékelt képeken látszik, hogy deformáltak, nem a megszokott módon nőttek,

több virág tányérjából is mintha egy újabb virág próbálna kifejlődni. Megegyeztünk, hogy ezúttal nem indítunk eljárást, valamilyen módon megkérjük a gazdákat, hogy figyeljenek oda jobban és keresünk valami megoldást, hogy ne fordulhasson ilyesmi többet elő.

Eddig tartott volna a történet. Sajnos, az a baj, hogy az esetek nagy többségében általában ez is a vége. Megállapítjuk a tényeket, elszenvedjük a károkat és nincs folytatás. Mert kinek van kedve és ereje belekezdeni egy szélmalomharcba egyedül? Nem az a cél, hogy a méhész összevesszen a gazdákkal és évekig pereskedjen, mert így a megoldás is évekig várat magára. A vándorméhészek például akár több száz km-re is elszállítják az állományt. Ha észreveszik a mérgezés jeleit, ráadásul hétvége van, nincs idejük és lehetőségük utánajárni az elkövetőnek vagy a problémás táblát keresgélni, inkább minél hamarabb elmenekítik az állományt.

Vannak ajánlások, hogy ki kell hagyni a virágzás kezdetét.

Ez azért is problémás, mert a röpkörzeten belül nem egyszerre nyílnak a táblák, álló méhészet esetében pedig teljes mértékben kivitelezhetetlen. Hogy mi lenne a megoldás? Jó lenne ezeket a problémás táblákat célzottan felderíteni és addig vizsgálni, amíg ki nem derül a mérgezés oka. Mindezt gyorsan és objektíven, pereskedés és egymásra mutogatás nélkül.

Papp Zoltán

Foktő

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Bayer innovációk

Mezőgazdász körökben aligha kell bemutatni a Bayer portfólióját. A Dekalb hibridek kiváló aszálytűrésükkel, gyors vízleadó képességükkel és kiemelkedő terméspotenciálukkal váltak népszerűvé. A Bayer növényvédelmi megoldásokat, az innovatív növényvédő szerek, a kiváló hatékonyság és ezáltal termésbiztonság jellemzi.

Megfejtették a növényi immunrendszer egyik titkát?

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta a növényi immunrendszer molekuáris mechanizmusait. Összefüggést találtak a növekedési erély és a kórokozókkal szembeni ellenállás között.

Harc a repce rovarkártevői ellen

A Corteva négyrészes online konferenciájának utolsó napján a repce volt a figyelem középpontjában, a napraforgó, a kukorica és a kalászosok után. Mint Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezetője fogalmazott, egy ekkora cég számára az innováció nem választható opció, hanem kötelező feladat.

Az Európai Unió búzaföldjei átvészelték a fagyokat

Az Európában két héttel ezelőtt tapasztalt hirtelen lehűlés és fagyok nem valószínű, hogy súlyos károkat okoztak volna a búzaföldeken. Ez köszönhető a növény fagytűrő képességének és a helyenkénti hótakarónak, ami óvta a búzát a fagykártól – állítják elemzők és kereskedők.

Helyi termékek a Spar sajátmárkás élelmiszerei között

A Spar Austria bejelentette az új, sajátmárkás termékcsaládjának bevezetését, melyen keresztül helyi gyártókat mutatnak be, annak érdekében, hogy előmozdítsa az ország mezőgazdaságát.

Fejlődés, fejlesztés, befektetés

Számos fogalom átértékelődött az életünkben lassan több mint egy éve jelen lévő koronavírus-­járvány következtében. Az eddig természetesnek tűnő dolgok bizonytalanná váltak, sok minden át- és felértékelődött. Kiderült, mi nélkül lehet, és mi az, ami nélkül nem tudunk élni. Ilyen utóbbi az élelmiszer-ellátás, és az ahhoz kapcsolódó termelés biztonsága.

A fenntarthatóság mellett kötelezte el magát a New Holland

Az idén 126 éves mezőgazdasági gépgyártó cég idén erősíteni kívánja piaci pozícióit, miközben továbbra is kiemelt figyelmet szán a megújuló energiaforrásokat fókuszba állító fejlesztéseinek és partnerségi együttműködéseinek - hangzott el a márka első európai online sajtótájékoztatóján.

Növénytáplálás földön égen

Az elmúlt évtizedekben a világ mezőgazdasága nagyot fejlődött. Elég csak a korszerű gépekre vagy az innovatív fajtákra, hibridekre gondolni. Ugyanakkor mintha kicsit megfeledkeztünk volna legfontosabb termelő eszközünkről, a talajról.