0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 13.

Robusztus és flegma az amerikai duroc

Magyarországon a durocot tiszta vérben kizárólag a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete (FSE) tenyészti, mert erre csak nekik van engedélyük.

„Duroc: vérében a minőség” – ezzel a mondattal hívja fel a gazdák figyelmét a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete. Az interneten elérhető reklámfilm olyan minőségű és stílusú, mintha egy új autót akarnának eladni, pedig egy 140 éves múltra visszatekintő, gyorsan népszerűvé váló állatról van szó.

Magyarországon a durocot tiszta vérben kizárólag a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete (FSE) tenyészti, mert erre csak nekik van engedélyük. Eicher József ügyvezető igazgatót kérdeztük a tartás és a tenyésztés új irányairól, de mindenekelőtt arról beszélgettünk, miért kell reklámozni azt a sertést, amely létszámát tekintve a harmadik legjelentősebb fajta Magyarországon.Duroc

– Azt mondják, jó bornak is kell a cégér, ami a mai világban már szinte mindenre igaz. Nagyon fontos, hogy a nagyüzemek és a kistermelők is jó minőségű sertést állítsanak elő, ehhez pedig tudniuk kell, hogy melyik fajtának mik az előnyös tulajdonságai, mik a vágóhídi és feldolgozói igények, vagy milyen technológiai adott­ságok vannak egy adott telepen. Ennek megfelelően kell kiválasztani a fajtákat a hatékony termeléshez.

Szakmai rendezvényeken, tájékoztató anyagokon, személyesen és a médián keresztül szeretnénk tájékoztatást adni a tenyészállatainkról.
A durocnak más a színe, a felépítése, mint amit itthon megszoktak a tenyészők. Ez nem nehezíti a fajta népszerűsítését?

– Nem, mert a végtermék fajták szőrzete jellemzően színes. Anyai fajtákkal keresztezve pedig az utódok általában fehérek, pigmentmentesek, így ez a vágóhidak számára nem okoz gondot.

A durocot a XIX. században tenyésztették ki az Egyesült Államokban, a cél a maximális termelékenység elérése volt. A guineai vörös sertés mellett spanyol, portugál állatok, valamint az angol tamworth, illetve berkshire is szerepet kapott a nemesítésben. A munkát a kezdetekkor párhuzamosan végezték két államban, New Yorkban a durocon, Jerseyben a jerseyn dolgoztak, majd a kettőt keresztezték, és így alakult 1881-ra egy fajtává a duroc, amit két év múlva hivatalosan is regisztráltak. Már 1920-ban duroc volt az USA törzskönyvezett sertésállományának 40 százaléka, ma pedig az Egyesült Államok, Európa és Kína vezető fajtája.

Van esélye annak a gazdának, aki nem képes mindig a legmodernebb technológát megvásárolni?

– Ma már Magyarországon a legmodernebb technológiák is elérhetők, a kérdés csak az, hogy mit enged meg a pénztárcánk és az épületek mérete. Lehet bármilyen modern a technológia, ha nem megfelelő a kivitelezés és az üzemeltetés, ugyanakkor több odafigyeléssel egy kevésbé korszerű módszer is lehet nagyon hatékony.

A gazdának tisztában kell lennie a lehetőségeivel, és a technológiával együtt kell kielégíteni azoknak a fajtáknak az igényeit, amelyekkel dolgozik.

Minél nagyobb genetikai potenciál rejlik az állatokban, és abból minél többet akarunk kihozni, annál nagyobb jelentősége van a technológiának. Fontos a hőmérséklet, a páratartalom, a levegő tisztasága, a fény, a padozat életkortól függő optimális beállítása. Mindennek komoly beruházási és üzemeltetési költsége van. Kevésbé intenzív termelési lehetőségek mellett a mutatók alacsonyabbak lehetnek, de ha a költségeinket is alacsonyabban tudjuk tartani, akkor még mindig nyereségesen lehet hizlalni.

Forrás: Kistermelők Lapja

Magazin ajánló: