Back to top

Biológiai védekezés a Veresi Paradicsomnál

A prémium paradicsomkülönlegességeket termelő Veresi Paradicsom Kft. megkapta a biológiai növényvédelem és a természetes beporzás terén piacvezető Koppert Biological Systems Mother Earth elismerését, amiért maximális figyelmet fordít a biológiai kártevő-szabályozásra.

A Veresi Paradicsom Kft. élen jár a biológiai növényvédelmi módszerek alkalmazásában
Fotó: veresiparadicsom.hu
Az elmúlt egy évben a Veresi Paradicsom több rangos elismeréssel gazdagodott, elnyerte többek között az EY Újgenerációs gyártástechnológiák különdíját, a Highlights of Hungary Forbes-különdíját, az Agrárminisztérium Agrár Innovációs díját, legutóbb pedig a Koppert Biological Systems biológiai növényvédelemért járó Mother Earth oklevelét – köszönhetően annak, hogy innovatív technológiával biológiaiai növényvédelemmel törekedve a vegyszermentes növényvédelemre tisztán termeszti Veresegyházon a prémium paradicsomkülönlegességeket, köztük a világ egyik legédesebb fajtáját.

Az ültető közeg: kókuszpaplan

Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott üvegházában az év minden napján ugyanolyan ízletes, magas minőségű és magas tápanyagtartalmú paradicsomokat termesztenek, ezzel több mint ezer tonna külföldről behozott paradicsomot váltanak ki hazai termeléssel. A paradicsomok minden szempontból kimagasló minősége a kitűnő vetőmag használatán túl annak köszönhető, hogy – környezetbarát megoldásként – a termesztés során nem használnak felesleges vegyszereket, a beporzást poszméhek, a kártevők elleni védelmet fürkészdarazsak és ragadozó poloskák végzik.

A zárt hidrokultúrás rendszerben a töveket föld helyett Srí Lanka-i organikus kókuszrost-paplanba ültetik, amely komposztálható, vagyis használat után nem terheli a környezetet, ráadásul folyamatosan vizsgálják az öntözővizet, így a paradicsomokba kizárólag ellenőrzött anyagok juthatnak.

A koktélparadicsom ma már a boltok állandó kínálatában szerepel
Fotó: veresiparadicsom.hu
Oktatják is e módszert

Már a több egyetemen is tananyag Veresi Paradicsom tiszta termesztési folyamata, amelyet most a fenntartható növénytermesztési megoldásokat kínáló, több mint száz országban jelen lévő Koppert Biological Systems is elismerésben részesített.

A biológiai növényvédelemért járó Mother Earth oklevéllel a holland cég gratulációját fejezi ki a Veresi Paradicsomnak, amiért elkötelezetten dolgozik a felesleges vegyszerektől mentes élelmiszernövények környezettudatos termesztésén.

A Dél-Holland Koppert Biological Systems több mint ötven éve foglalkozik biológiai növényvédelemmel világelső ezen a területen, céljuk, hogy partnerségben a természettel egészségesebbé, biztonságosabbá és termelékenyebbé tegyék a mezőgazdaságot. Mindezt úgy valósítják meg, hogy a kártevők természetes ellenségeinek a segítségével veszik fel a harcot a kártevők okozta fertőzésekkel szemben, poszméheket alkalmaznak a természetes beporzás érdekében, továbbá biostimulánsokkal támogatják és erősítik a növények föld alatti és föld feletti részét. Filozófiájuk szerint ugyanis az egészséges termények és a kiegyensúlyozott környezet alapja az ökoszisztéma természetes módon történő helyreállítása és védelme.

A beporzást poszméhek segítik

„A Veresi Paradicsom Kft-nek nincs kifejezetten pontos adata arra, mennyivel lenne kevesebb a termésátlag, ha nem lennének poszméhek telepítve az üvegházba, hiszen termelői cégként nem célunk, hogy a beporzás ne legyen tökéletes. Volt olyan természetes fényre vonatkozó, fény szegény időszak a lámpás házunkban, hogy nem volt kielégítő a beporzás (mivel a méhek a Nap által tájékozódnak). Akkora kiesést nem okozott, hogy legyen belőle pontos adat és szignifikáns különbség hónapról hónapra termésmennyiség tekintetében, de azt hozzátenném, hogy ebben az időszakban a méhek ugyanúgy bent voltak, illetve beavatkoztunk a kultúra tartó drót rázásával, mondta Somogyi Lilla a cég növényvédelmi szakreferense.

Többféle fajtát, különböző kiszerelésekben áruházláncoknak is beszállítanak
Fotó: veresiparadicsom.hu
Kis élőlények nagy csatái az üvegházakban

„A beporzás elősegítése mellett más élőlények is vannak az üvegházakban. A kártevők ellen azoknak a természetes ellenségeit, predátorokat telepítünk be. A Macrolophus caliginosus egy ragadozó poloska faj, rengeteg kártevő tojását és imágóját megeszi, így mondhatom, hogy a leghasznosabb élőlényünk. A Phytoseiulus persimilis egy ragadozó atka, ezt a kétfoltos takácsatka ellen telepítjük be, ha szükség van rá. Az Encarsia formosa, azaz fürkészdarázsat üvegházi molytetű ellen vetjük be. Az Eretmocerus eremicus-t pedig a Bemisia tabaci ellen alkamazzuk, ez egy agresszívabb fajtája a molytetűknek.
A Capsanem (Steinerma crpocapsae) egy rovarpatogén fonálféreg különböző talajlakó-, és levélzettel táplálkozó kártevők biológiai kezelésére alkalmas.
A ragadozó Nesidiocoris tenuis jó szolgálatot tesz a paradicsom levél aknázómoly vagy egyszerűen paradicsommoly (Tuta absoluta) elleni védekezésben” - sorolta a biológiai védekezési módokat a szakember.

Az eddigiek mellett alkalmaznak még fizikai csapdákat, fizikai kontrollpontokat, és feromonos csapdákat is az üvegházakban, illetve a Bacillus thuringiensis, mikrobiológiai rovarölő szert is használják hernyó kártevők ellen.

„Növényi alapú permetszert is fújunk, NeemAzal-t, ezt a neem-fa magjának kivonatából készítik, és vedlést gátló hatásai vannak- mondta Somogyi Lilla.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Szemeskukorica - Szuperkorai és silóhibridek

A Gabonakutató Nonprofit Kft. széles hibridportfólióval áll a termelők rendelkezésére, a szuperkorai fajtáktól egészen a középérésű silóhibridekig. Cikkünkben a GK Kukorica- és Ciroknemesítési Osztályának szemeskukorica-hibridjeit mutatjuk be. A szemestakarmány-előállítás elsődleges szempontjai a magas terméshozam és az alacsony toxintartalom.

Mivel permetezzük a vadgesztenyefákat?

Ismét beindítottuk az előrejelző hálózatunkat, április 6-án felszereltük a csapdákat a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásának követésére. Az ország nyolc pontján figyeljük majd a fogási adatokat, és azok alapján teszünk javaslatot a permetezés megindítására. A kezdés időpontját azonban mindenki csak a saját faállományába kihelyezett csapdákkal tudja meghatározni.

Legyél Te is agrárgépész!

Az első és a harmadik helyezést is a Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapatai nyerték el a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) szakmai vetélkedőjén április 15-én. A hatodik alkalommal meghirdetett verseny második helyén a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói végeztek.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.