Back to top

Ráfagyott a mosoly a gyümölcstermesztők arcára

A március második felében kezdődött felmelegedés hirtelen beindította a vegetáció fejlődését. Április első hetében viszont változékony, az eddigieknél hűvösebb időre ébredhettünk. Elsején este északnyugat felől egy hidegfront érte el a Kárpát-medencét, majd a hétvégén még több hullámban áramlott fölénk hideg levegő.

A meteorológusok hamar megkongatták a vészharangot: húsvétra jön a lehűlés, hajnalban mínuszokat lehet mérni. Ez pedig a gyümölcstermesztőket aggodalommal töltötte el. Milyen állapotban érték a gyümölcsfákat a húsvéti fagyok? Simon Attila agrárszakértő, a Simon Családi Gazdaság ügyvezető-tulajdonosa elmondása szerint mindent bevetett: szélgép, gázosítás és persze Szent Antalnak is dobott a perselybe.

A Simon Családi Gazdaság 1992-ben kezdte működését, akkor még 20 hektáron.

Ma már több mint 123 hektáron termesztenek gyümölcsöt - alma, cseresznye, szilva, sárgabarack, körte, som, szeder, eper és meggy - a Hatvan melletti Sastelken.

A gazdaság hazánk talán egyik leginnovatívabb „kertje”. A terület 70 százaléka öntözésre berendezett: mikroszórófejes, illetve csepegtető öntözést alkalmaznak folyamatos tápanyagellátással.

A család munkáját saját meteorológiai állomásuk is segíti,

aminek köszönhetően számítógépen követhetik az időjárási helyzetet: nem csak biztonságot nyújt, de költségcsökkentő hatása eléri a 20 százalékot.

Gyümölcsösük zöldbimbós-fehérbimbós állapot között kapta a mínusz 5,5 fokos fagyot, így a kár nem nevezhető tragikusnak. Ugyanakkor a Siófok-Szolnok-Nyíregyháza vonalon teljes virágzásban érte az ültetvényeket a hideg. Az első fagy már március végén érkezett, de nem okozott komolyabb kárt, húsvétkor viszont már károsodtak az ültetvények.

„A böjt után jött az újabb böjt, a gyümölcsösök károsodása"

- jegyezte meg, ebben a kajszibarackot érte a legnagyobb fagy, szinte teljesen elvitte a termést, de a cseresznye korai fajtái és a körte sem úszta meg.

A szakember elmondta, a védekezésben a PB gáz és a szélgép mínusz 4 fokig jól teljesít. Viszont érdemes odafigyelni, mert a gázos védekezés a 2020-as mínusz 8 fokon már nem bizonyult elegendőnek, s a szélgép is legfeljebb mínusz 6 fokig ad biztonságot.

A sarkvidék felől érkező hideg levegő egyre nagyobb területet hódított meg a Közép-Európában hullámzó frontrendszer mögött, így a hajnali fagyok már nagyobb területen jelentkeznek a kontinensen.

A hideg Svédország irányából érkezett, Németországot telibe találta, akárcsak a cseheket és a lengyeleket. A lengyeleknek annyi a szerencséjük, hogy az ottani gyümölcsösök tíz nappal le vannak maradva fenofázisban. Lengyelországban a meggy és az alma – ahol 30-40 százalékos kárról szónak a hírek - a két fő növény.

„Szerencsére összességében nincsen akkora baj, mint egy évvel ezelőtt volt”- fogalmazta meg véleményét Somin Attila. Lesz termés, de kevesebb és magasabb áron.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Ma van a növények világnapja

Az Alexandrák és Erikek mellett ma a növények is ünnepelnek – remélhetőleg… Május 18 a növények nemzetközi világnapja.

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Hollandiában van a legtöbb vegetáriánus Európában

Egyre népszerűbbek a húspótló készítmények világszerte, egy kutatás szerint a hollandok fogyasztják a legtöbb húspótlót Európában.

Az úszó város lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik módja

Úszó város épül a Maldív-szigeteken partjainál. Ez a világszinten is úttörő jelentőségű építmény elsősorban a lakosok védelmét szolgálja az emelkedő óceánszint ellen.

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Új rododendronfajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondronfajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.