0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

Kíméletes és átlátható állatszállítás

A Hunland nem várja meg az uniós szabályozás változását, inkább állatvédő civil szervezetekkel együttműködve, a saját hatáskörében vezet be az érvényes előírásoknál sokkal szigorúbb állatjólléti szabályokat a haszonállat-szállításban, nyilatkozta a vállalat egyik igazgatósági tagja egy uniós meghallgatást követően.

Első lépésként már augusztusban felhagynak az el nem választott borjak hosszú távú szállításával, később pedig szakmailag felkészített állatjólléti felelősök és testkamerák következhetnek.

Új állatjólléti gyakorlatot vezet be a Hunland az állatok szállításában, miután a Magyarországon is jelen lévő cég részt vett egy, a témában szervezett uniós meghallgatáson.

Az Európai Parlament ANIT vizsgálóbizottsága, vagyis az állatok szállítás közbeni védelmével foglalkozó testület által szervezett március eleji meghallgatáson egy asztalhoz ültek az uniós döntéshozók, az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek és az ágazatban tevékenykedő vállalatok képviselői. A konstruktív hangulatú megbeszélésen egymásnak látszólag ellentmondó nézőpontjuk ellenére a felek egyetértettek abban, hogy

az uniónak tovább kell javítania az állatok jóllétét a szállításuk során, még kíméletesebb módszerek bevezetésére van szükség.

A Hunland jelenleg is nagy hangsúlyt fektet az állatjólléti szempontokra, és készen áll, hogy további lépéseket tegyen a valóban fenntartható, mindenki számára megnyugtató állatszállítási gyakorlat kialakítása érdekében – mondta a beszélgetést követő tájékoztatón Hencz Péter, a Hunland-csoport igazgatósági tagja, a Hunland Trans Kft. ügyvezetője.

A szakember elmondta, hogy az állatok és az ágazatban tevékenykedő cégek és munkavállalók helyzete akkor tehető jobbá, ha az érintettek nem bűnbakot keresnek, hanem intézkedéseket tesznek az állatjólléti szempontok garantálására a szállítás során.

Ennek érdekében a cégcsoport kép- és videódokumentációs kötelezettség bevezetését javasolja a szállítás egyes fázisai során, így felhajtáskor, lehajtáskor és a pihentetés alatt.

Emellett a vállalat állatjólléti tisztviselőket képez ki, akik a szállítás folyamatát felügyelik és a sofőröket is ellenőrzik. A cégvezető felvetette, hogy a szállításban részt vevők felszerelése testkamerával és webkamerákkal még követhetőbbé és transzparensebbé tenné az állatok szállítását, ellenőrizhetővé téve a velük való bánásmódot.

Hencz Péter az eseményt követően úgy nyilatkozott: „A Hunland számára egyértelmű, hogy nem vár a nemzeti és uniós szintű szabályozás változására, hanem saját hatáskörben vezet be a hivatalos állatvédelmi sztenderdeknél lényegesen szigorúbb előírásokat, amelyeket szigorúan betartat a szállítás során, és tapasztalatait megosztja az érdeklődő állatvédelmi szervezetekkel is.”

A cégcsoport egyik első lépése, hogy idén augusztus 1-jétől el nem választott, tehát 90 naposnál fiatalabb borjakat hosszabb távon nem szállít

– vagyis a Hunland saját hatáskörében felhagy az önálló életre képtelen borjak 8 órán túli szállításával. Ezzel a nemzetközi viszonylatban meglehetősen szigorúnak számító EU-s állatjólléti szabályozásnál is kíméletesebb gyakorlatba kezd.

A jelenleg érvényben lévő előírások már 14 napos kortól lehetővé teszik a borjak hosszú távon való szállítását. Az intézkedés bevezetéséig hátralévő hónapokban a Hunland minden partnere felkészülhet a jelentős augusztusi változtatásra, ami döntő lépésnek számít az állatkereskedelem gyakorlatában.

Hencz Péter a döntéssel kapcsolatban elmondta:

a Hunlandnak az a célja, hogy nem a szabályokat követve, hanem azokat maga is alakítva, az állatvédő szervezetekkel együttműködve teremtsen emberségesebb, kíméletesebb és átlátható állatszállítási gyakorlatot.

Ennek csupán az első lépése az el nem választott borjak hosszú távú szállításának tilalma, ugyanis szakértőkkel, állatvédőkkel és partnereivel egyeztetve további úttörő lépéseket tervez a Hunland Csoport az állatjóllét területén.

MMG Gazdahang

Hetente jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, a legfontosabb hírekkel, izgalmas beszélgetésekkel és érdekességekkel a nagyvilágból. Hallgatni arany! Kattintson a lejátszóra és hallgassa meg a többi között beszélgetésünket Nagy Ticiána szőlész-borász mérnök szakos hallgatóval és Dusnoki Csaba agrármérnöki osztatlan szakos hallgatóval, vagy nézze meg az MMG Direkt adását youtube csatornánkon.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság