Back to top

Hogyan védekezzünk a járványok ellen az állattartó telepeken?

Az állattartó telepek életében kiemelt fontosságú feladat a járványvédelmi intézkedés, hiszen ez a leghatékonyabb védekezési mód a telepre beérkező kórokozókkal szemben. Szeretné tudni, mely eszközök lehetnek segítségére a védekezésben? Cikkünkből most megtudhatja!

Napjainkban az afrikai sertéspestis és madárinfluenza által veszélyeztetett időszakot élünk, ezért az állattartó telepeknek különös tekintettel kell lenniük a higiénia fenntartására.

A járványos betegségek kockázata megfelelő higiéniai technológiák alkalmazásával jelentős mértékben csökkenthető.

Nem kis feladat ez, ráadásul a megfelelő és minőségi higiéniai fejlesztések jelentős költséggel járnak. Éppen ezért különösen nagy segítséget jelent, hogy a sertés- és baromfi telepek számára 2021. április 26-tól újra megnyílik a „Baromfi és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című pályázat, mellyel jelentős anyagi segítséget kaphatnak a pályázók.

Ha már Ön is gondolkodott a pályázaton, de nem biztos a dolgában, bátran kérje ki higiéniai szakértők véleményét!

Melyek az állatok egészségvédelmének leghatékonyabb módjai?

Beléptető kapuk, permetezők és fertőtlenítő szőnyegek

Az állattartó telepek higiéniájának fenntartásához igen körültekintőnek kell lennünk. Ahol nap, mint nap ki- és bejárnak az emberek és szállítmányozó autók, ott az egyik leghatékonyabb eszköz a higiéniai kapu kialakítása. Mindemellett elengedhetetlen a láb-, vagy kerékfertőtlenítő szőnyeg használata, vagy a háti- vagy kézi permetező alkalmazása a gépjárművek részére.

Fontos figyelembe venni, hogy belépő személynek és a beléptetésre kerülő gépjárműveknek minden esetben meg kell várni a fertőtlenítőszer behatási idejét, mielőtt áthalad a beléptetési ponton.

Ahhoz, hogy a beléptetés gördülékeny legyen, a higiéniai kapu hatékonyságát és a beléptetés biztonságát fokozhatjuk gyors behatású fertőtlenítőszert alkalmazásával.

Gyors behatású fertőtlenítő szerek

A higiénia kapu kialakítására kifejezetten ajánlott a VIREX fertőtlenítőszer használata. Ez ugyanis azon kevés szerek egyike, melynek 5 perces behatási ideje van burkos vírusokkal szemben. A benne lévő hatóanyagra jelenleg nincs ismert rezisztencia és előnye, hogy színindikátort tartalmaz, melynek köszönhetően az oldalt színváltozással jelzi, ha hatékonysága csökkent és cserére szorul.

Kérjen bővebb tájékoztatást a termékekről, vagy a fent említett pályázatról a fertőtlenítés szakértőjétől: a Hygitechtől! (x)

A legfrissebb információkért és termékismertetőkért kövesse a Hygitechet a Facebookon is!

 

 

Forrás: 
Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lúdágazati körkép - Csökkenő kereslet és termelés

A hazai víziszárnyas-ágazat folyamatosan a talpon maradásért küzd. A termelékenységet befolyásolta a madárinfluenza-járvány, emellett a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódó korlátozások is visszavetették a lúdágazat termelését.

Biomarha. Majdnem…

Natura 2000-es területen olyan szigorú feltételek betartása mellett lehet csak gazdálkodni, ahol gyakorlatilag elképzelhetetlen a biogazdálkodáson kívül mást folytatni.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Bőkezű juhtenyésztés

Az ágazatról viszonylag kevés jó szót lehet hallani manapság. Általában véve csökken a faj egyedszáma, aminek az okaként mindig azt fogalmazzák meg, hogy nálunk nem éri meg juhval foglalkozni. Pedig sokkal többet exportálhatnánk, mint amennyit ma kiviszünk az országból, és mostanában az ára is elfogadhatónak tűnik.

Mindent a falvakért!

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, a koronavírus-járvány miatt idén elmarad Szerbiában a népszámlálás, és emiatt az elemzésekben csak a 2011-es összeírás adataira tudunk támaszkodni, mind többen mondják ki hangosan a nyugat-balkáni országban, hogy sürgősen tenni kell valamit, mert a helyzet tarthatatlan. Az utolsó népszámlálás adatai szerint 10 év alatt 5 százalékkal csökkent az ország népessége.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

Ha a teheneket megkérdezzük, ők a robotot választják – Fejőrobotok Rétalap-Balogtagon

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. az ország egyik legjelentősebb szarvasmarhatartással foglalkozó vállalkozása. Három telephelyen több, mint 2600 szarvasmarhát tartanak. 2017-től a Biokontroll Hungária Kft-vel együttműködve ökológiailag ellenőrzött biotejet állítanak elő. Az általuk megtermelt 27 millió kg nyers tej országosan kiemelkedő teljesítmény.

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 9.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.